Mobil internet kullanıcı sayısı katlanarak büyüyor
Son Ericsson Mobilite Raporu’na göre 2022 yılına kadar, 2,6 milyar yeni mobil genişbant abonesinin sisteme dahil olması bekleniyor. Bu da her gün ortalama bir milyondan fazla abone anlamını taşıyor. 2018 yılında temel erişim teknolojisi 4G olarak da bilinen LTE olacak ve bu da onu, tarihin en hızlı büyüyen mobil teknolojisi haline getirecek. Mobil ağlardaki toplam trafik ise 2017 ilk çeyreğinin sonunda, 2016 ilk çeyreğinin sonuna kıyasla yüzde 70 büyüdü. Rapora göre, gelecek altı yıl boyunca, yaklaşık 2,6 milyar abone mobil genişbant ağlarına eklenecek.
Ericsson Mobilite Raporu, mobil ağlardaki abone artışı ve veri trafiği ile ilgili en son istatistikleri kapsıyor. Buna göre rapor, mobil verinin gerekliliğinin altını çizerken, 2013 yılından bu yana yıllık bazda mobil veri kullanımının artışının en üst seviyeye ulaştığını, bunun başını da Hindistan’ın çektiğini gösteriyor.
Kapsama hızı hızla büyüyor
Akıllı telefonların kullanılması ve mobil internet hizmetlerine kolay erişim, trafik rakamlarının da en büyük bölümünü oluşturuyor. Ericsson da “akıllı telefon mobil veri trafiğini,” “mobil veri trafiği” içinde analiz ediyor. 2022 yılının sonuna kadar, toplam akıllı telefon mobil veri trafiğinin dokuz kat artacağı ve aylık bazda 66 ExaByte’a çıkacağı da öngörülüyor.
LTE (4G), 2018’de abonelik sayısı bakımından, en geniş erişim teknolojisi olarak GSM’in yerini alacak. WCDMA/HSPA ya da 3G’nin sekiz yıllık süreci ile karşılaştırıldığında, LTE’nin 2.5 milyar kişiyi kapsaması sadece beş yıl sürdü. Sadece bu yılın ilk çeyreğinde de 250 milyon yeni LTE abonesi oluştu.
LTE abone sayısında artış, gelişen kullanıcı deneyimi ve ağların daha hızlı olmasına bağlı iken; 5G’nin yayılmasını da gelişmiş mobil genişbant yetkinliklerine yönelik ihtiyaçlar, ayrıca verimlilik ve otomasyon bakımından endüstrinin çözüm ihtiyaçları belirliyor. 5G, kullanım durumlarının (use case) çeşitliliğini destekleyecek bir ağ olacak. Yarım milyardan fazla 5G aboneliğinin 2022 yılına kadar aktif hale gelmesi beklenirken, bu rakama IoT bağlantıları dahil değil. Böylece 5G’nin, dünya nüfusunun yüzde 15’i civarında bir oranı kapsaması bekleniyor.