Eskişehirli bilişimciler BTvizyon’da buluştu
Dijital dönüşümden, akıllı şehirlere kadar pek çok konunun detaylı olarak anlatıldığı BTvizyon etkinliği, Eskişehir için referans oldu.
BTvizyon Anadolu Toplantıları ismi ile düzenlenen Türkiye’deki onlarca şehirde binlerce ziyaretçiyi ağırlayan etkinlik 6 Temmuz tarihinde Eskişehir’de gerçekleşti. Bilgi teknolojileri sektörünün farklı alanlarından çok sayıda katılımcının ziyaret ettiği BTvizyon Eskişehir toplantısı Bilişim Zirvesi Etkinlik Yönetmeni Tuğsen Fıstıkçı’nın açılış konuşması ile başladı. Eskişehir’de ilk kez bir BTvizyon etkinliği düzenlemiş olmalarından duydukları memnuniyeti dile getiren Fıstıkçı, Eskişehir’in tarihi ve şehir dokusu ile örnek bir Anadolu kenti olduğunun altını çizdi.
Etkinliğin bir diğer konuşmacısı olan Mc Afee Sistem Mühendisi Seçkin Demir “Sıfırıncı Gün Ataklarına Karşı Dinamik Koruma” isimli konuşması ile bilgi toplumunun en önemli konularından biri olan güvenlik kavramına dikkat çekti. Prolink sponsorluğunda gerçekleşen sunumunda; WannaCry gibi saldırılarla güvenlik açıklarının çok daha ciddi zararlara sebebiyet verdiğini ve fidye yazılımlar, sahte faturalar vb. saldırılarla birlikte çok sayıda internet kullanıcısının tehlike altında olduğunun altını çizen Demir, Mc Afee olarak bu noktada sadece antivirüs programları ile önlem almadıklarını, 50’den fazla ürün ile güvenlik alanında fark yaratmayı hedeflediklerini belirtti. Bilinen dosyalara karşı güvenliği sağlanamanın artık üst düzey güvenlik için yeterli olmadığını, Mc Afee olarak bilinmeyen dosyalara karşı da sınıflandırma yapabildiklerini söyledi. MacOS’ten Linux’a kadar farklı platformlarda 360 derecelik güvenlik önlemlerine sahip olduklarını söyleyen Seçkin Demir, donanım ve yazılım entegrasyonu sayesinde yüzde yüz korumanın mümkün olduğunu katılımcılara hatırlattı.
Dell EMC birleşmesinin dünyanın değişimi ile aynı yönde bir adım olduğunun altını çizen Dell EMC Ankara Kanal Satış Yöneticisi Selim Burat ise “Dönüşüm ve Geleceğe Hazır Kurumlar” isimli sunumunda şunları söyledi:
“Dell ve EMC organizasyonları artık aynı yönetim kanallarını kullanmakta. Bu bağlamda firmamız önemli bir dönüşüm yaşamaktadır. Bunun kaynağını ise dünya çapında bilişim sektörünün yeni gereklilikleri oluşturmaktadır. Öyle ki teknolojide yaşanan evrim hem günlük hayatımızı hem de iş hayatımızı hızlı bir şekilde değiştiriyor. Bu değişim ise beraberinde 24 saat bağlı kalmayı gerekli kılıyor.
Dönüşümün gözler önüne serilmesi adına, geçtiğimiz on beş yıl ile gelecek on beş yılı kıyaslayacak olursak, BT odaklı bir dünyadan iş odaklı bir dünyaya evrildik ve bu durum yerini geleneksel uygulamalardan bulut tabanlı uygulamalara bıraktı. Değişen dinamiklerle birlikte artık sistemler daha fazla veri üreten, veriyi daha hızlı işleyen ve analiz eden ve bununla birlikte sürekli öğrenen bir hal aldı. Bulut, depolama, sanallaştırma gibi birçok alanda birinciliği elde eden bir şirket olarak biz değişimin BT, iş gücü ve güvenlik olarak üç ana alanda gerçekleşeceğinin farkındayız.”
Tmaxsoft Türkiye Satış Müdürü Onur Aydoğan etkinliğin devamında sahneye çıkan bir diğer konuşmacıydı. “Bakış Açınızı Değiştirin” ismini verdiği sunumu ile birlikte değişimin mutlak olduğuna değinen Aydoğan risk almanın ve vizyonun geniş tutulmasının önemine vurgu yaptı. Henry Ford’un ünlü sözü “İnsanlara ne istediklerini sorsam daha hızlı giden bir at üretirdim” üzerinden örnek veren Onur Aydoğan bir sonraki dünyanın nasıl olacağı hakkında etkileşimli bir sunuma imza attı.
BTvizyon Eskişehir toplantısında yerini alan şirketlerden biri de Vector oldu. “Endüstri 4.0 Kapsamında Veri Toplama ve İzlenebilirlik” isimli sunumu gerçekleştiren Vector Ankara Bölge Yöneticisi Emir Sadık Asadollahi Rad, şirket olarak sektörde 20 yıllık tecrübeye sahip olduklarını ve kurumsal mobilite, sistem çözümleri, satış sonrası hizmetler ve yazılım çözümleri alanında rekabet avantajı sağlayan uzun vadeli bir iş ortağı olduklarını belirtti.
Yeni nesil belediyecilik gelişiyor
“Yeni Nesil Belediyecilik” isimli sunumu ile sahneye çıkan Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Suat Yalnızoğlu, Türkiye adına belediyecilik alanında çok sayıda ilke imza attıklarını söyledi. Öncelikli olarak hizmet binalarını güneş panelleri ile donattıklarını belirten Yalnızoğlu “BEBKA ile gerçekleştirdiğimiz yeşil enerji projeleri kapsamında yüzde 20 enerji tasarrufu elde ederek 95 KWH’lik enerji ürettik.” dedi. 2020 yılına kadar bölgedeki karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedeflediklerini belirten Suat Yalnızoğlu, World Health Organization, BEBKA, LivingLabs ve Covenant of Mayors gibi çeşitli organizasyonlarla ortak projeler üstlendiklerini ve bu sayede çevre belediyelere de yeni nesil belediyecilik hakkında yol gösterici bir öneme sahip olduğunu belirtti. Tepebaşı Belediyesi’nin yenilikçi çözümleri sayesinde şehir merkezinde güneş paneli üzerinden enerji üreten telefon ve tekerlekli sandalye şarj üniteleri yer almakta. Şehir merkezinden 32 km uzakta yer alan Yakakayı beldesinde hayata geçirilen güneş enerjili sulama sistemi sayesinde bölgeye 5,5 ton temiz su tahsis ettiklerini ve çalışmalarına Ece Grup ve Philips’ten farklı noktalarda destek aldıklarını sözlerine ekledi. Çalışmaların sadece akıllı şehircilik alanında olmadığını belirten Yalnızoğlu, geleceğe yön verecek gençler için sanal gerçeklik ve programlama hakkında eğitim programları başlatıldığını da ekledi.
Hukuk bilişimin gerisinde kalıyor
Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şube Başkanı Av. Dr. Barış Günaydın da “Bilişimle Hukuk” isimli konuşması ile bilgi teknolojilerinde hukuk temelleri hakkında aydınlatıcı bir sunum yaptı. Eskişehir’de böylesi bir etkinliğe imza attıkları için Bilişim Zirvesi ve BThaber’e teşekkürlerini sunan Günaydın, Eskişehir’de 12 yılı aşkın süredir TBD olarak varlık gösterdiklerini ve bilişimin her alanında olduğu gibi hukuk alanında da farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Tarihte tarım toplumundan bilgi toplumuna kadar gelen süreçte hukukun işleyişinin fiziki normlardan oluştuğunu ancak internet toplumu ile birlikte hukukun kontrolü daha güç başka bir boyut kazandığını söyleyen Barış Günaydın “Cezai müeyyide gereken davranışlar dünyanın her yerinde sıklıkla yaşanıyor. Ancak hukukun muhafazakar yapısı teknolojinin baş döndüren gelişimine ayak uydurmakta güçlük çekiyor” dedi.