Taht Oyunları duvar halısı
Taht Oyunları’nın (Game of Thrones) nasıl bir tv olayı haline geldiğini bilmeyen kalmadı. Filmin çekildiği yerlere düzenlenen turların nasıl bir ekonomi yarattığını da… Dizinin adeta sonsuz senaryosu şu sıralarda 7’inci yılında. Bu sezon “son” olacakmış. Ama Harry Potter nasıl “bitemediyse”, etinden sütünden, yününden nasıl hala tiyatro ve video oyunları, sergiler yapılıyorsa, Taht Oyunları’nın da bitemeyeceği belli. Eh, zaten bu kadar ilgi çektiğine göre, win-win durumu, zaten bitmesin de.
Şimdi bu tv olayına, çekimlerin yapıldığı Kuzey İrlanda da yaratıcı ve yenilikçi bir girişim yaptı: 7 yılın öyküsünü, 66 metre uzunlukta bir resimli duvar dokumasına (ince halı-kilim diyebiliriz) nakışla işlediler. Dizinin birinci sahnesinden, şimdi yayınlanmakta olan sahnelere kadar bütün önemli “olaylar” bu halıda resmedildi. Ve dizi sürdükçe, “canlı yayın” gibi işlenecek. Sezonun sonuna kadar halı, 11 metre daha uzayıp 77 metre olacak. Halı, şimdiden Kuzey İrlanda’nın yönetim merkezi Belfast’taki müzede sergilenmeye başlandı. Taht Oyunları turizmine bir de bu halı eklendi.
Resimli duvar dokuması/halısı/örtüsü, Avrupa kültüründe çok eskilerden beri var. Taa 1066 yılında (Malazgirt’ten 10 yıl önce) bugünkü Fransa’nın kuzeyinde yaşayan Normanların, denizi geçerek İngitere’yi istila edişini resimli roman gibi “anlatan” Bayeux Örtüsü de 70 metre uzunlukta, 50 santim eninde bir sanat eseridir. Halen Fransa’nın Bayeux şehrinde (Paris’in 260 km kuzey batısında) müzede sergilenen bu örtünün çok sayıda kopyası yapılmıştır. Taht Oyunları Örtüsü de “duvarda resimli roman” geleneğine uygun. Her halde dizi artık sona erecek diye, bu “tarihi olayı” (!) böyle bir örtüyle müzeye kaldırmayı şimdi düşündüler.
Turizmin sadece deniz-güneş-yıkıntı-yemekten ibaret olmadığını, turizmde de inovasyonun mümkün ve gerekli olduğunu gösteren bu girişim, Bayeux Örtüsü’nden bu yana geçen 950 yılda, eski fikirlerin yenilikçi bir tavırla derin dondurucudan çıkartılabileceğinin kanıtı.