Kıyaslama imkanı, tüketiciye güç katar
İhtiyaç kredisi yanında farklı ürünlere odaklanan Hangikredi.com, sigorta şirketleri ile bağlarını geliştirirken, internet tarifeleri başlığına da öncelik veriyor. Portföyde elektrik de yerini alıyor.
Bir banka için birçok başlıkta faydalar yaratma hedefiyle, bankaların kendi platformlarındaki kadar yetkin bir servis sunmaya odaklanan Hangikredi.com, tüketiciye bu başlıklarda kıyaslama imkanı sağlıyor. “Hatta bazı bankalar, net müşteri geliri olarak kendi organik platformlarından elde ettikleri kadar, hatta bazen daha iyi bir değer yarattığımızı dile getiriyor” bilgisini paylaşan Hangikredi.com Genel Müdürü Yılmaz Sonışık, örneğin kredi için başvuran bir müşterinin, geri dönüp kredili mevduat hesabı açtırabildiğini, kredi kartı alabildiğini hatırlattı. “Bu noktada bankaya yarattığı toplam değer de daha fazla ve uzun soluklu oluyor” saptamasını yapan Yılmaz Sonışık’ın da dikkat çektiği gibi, bankaların mobil uygulamaları, ihtiyacınızı bilip, akıllı sistemlerle size teklifler sunabiliyor. Mobil uygulama ile gelen teklifler o anki ihtiyacınızı karşılamak için önemli, piyasadaki en uygun teklif olmayabilir. “Bu nedenle pazarın bütününe bakıp kıyas yapabilmek çok önemli” saptamasını yapan Yılmaz Sonışık, mobile uygun arayüzle içeriklerin de birbirini tamamlayan ve kullanıcı dostu yapısına işaret etti. Yılmaz Sonışık ile gerek 2017 yılı seyrini, gerekse Hangikredi.com yapısında yer alması gündemde olan yeni başlıkları konuştuk:
2017 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İlk yarı gayet güzeldi. Hep ihtiyaç kredisi ağırlıklı ilerliyorduk ve lokomotif ürünümüz buydu. Ama artık kredinin yanındaki farklı ürünlere de odaklanıyoruz. Bu kapsamda misal sigorta şirketleri ile bağlarımızı daha da geliştirmeye, internet tarifeleri başlığını canlandırmaya odaklanıyoruz. Elektriği de ekledik portföyümüze. EPDK kararı ışığında aylık ortalama 82 TL faturanız varsa, serbest tüketici olabilecek konuma geldiğinizi görüyorsunuz. Bunun da abonelik hacminin çok büyük bir kısmının ‘serbest tüketici’ olma fırsatı tanıdığını söyleyebiliriz. Enerji şirketlerinin bu potansiyeli iyi yönetmesi gerekiyor. Çünkü EPDK’nın oluşturduğu şekliyle dağıtım, enerji üretim ve perakende olarak farklı kırılımlar var. Bu şirketlerin son kullanıcıya doğru şekilde ulaşabilmesi ve süreçleri doğru yönetebilmesi gerek. Ama sonuçta müşterinin faturasına yansıyan tutar sadece yüzde 5 gibi bir oran olduğu için son kullanıcı için büyük bir motivasyon yaratmıyor. Bunu iyi ve doğru biçimde anlatıp, serbest tüketici olup, onların yüzde 5 payı kazanmalarını sağlamak lazım. Evin elektriğini A firması yerine B firmasından almamla, bu geçiş esnasında elektriğimin kesilmesi gibi bir durum yok. Çünkü dağıtıcı aslında tek ve bu da devlet garantisi altında. Bu bilgi son tüketiciye yeterince anlatılmadı. Enerji piyasasındaki perakende şirketleri bunu tanıtma adına iletişimde sınırlı kalıyor. Söz konusu şirketlerin kendi ERP ve CRM yapıları da bu takip için yeterli değil. Bu nedenle bireysel müşterilere odaklanmakta çekingen davranıyorlar. Enerji şirketleri için bu nedenle hangikredi.com önemli bir fırsat.
Nasıl bir fırsat söz konusu?
Konut kredisi alan veya konut kredisi arayan müşteriler, gün sonunda bir şekilde ev sahibi olacak. Bundan ortalama 6 ay sonra da serbest tüketici olma hakkına sahip olabilirler. Elinizde çok canlı bir müşteri verisi ve kitlesi var. Ayrıca enerji şirketleri son kullanıcı ile iletişim kurabilecek pazarlama faaliyeti yürütebilecek seviyede detaya inme odaklı geçmişe sahip değil. Oysa bizim işimiz bu. Biz bir finans şirketi değiliz, işimiz pazarlama. Kredilere aracılık ediyoruz, ama bir finans veya sigorta şirketi ya da internet servis sağlayıcı değiliz. Bunun yerine, tüm bunlar için kullanıcılar ve ilgili kurumlar arasında köprüyü sağlayan aracı olarak, onların dijital pazarlama şirketiyiz. BDDK; bizi tanımlamak için ‘dijital pazarlama faaliyetlerini yürüten aracı kurum’ tabirini kullanıyor. Destek hizmetleri kapsamında tanımlandığımız nokta burası. EPDK kapsamında enerji piyasasına baktığımızda, aynı durum enerji şirketleri için de geçerli. Onlar için çok büyük bir fırsatız. Bu konuda kendi içlerinde bir yatırım yapmadan, bizimle kuracakları iş ortaklığı ile ciddi bir müşteri kitlesine ulaşıp, hızlı bir şekilde canlı veriyle oraya bir aktarım sağlayabiliriz. Enerji şirketlerine sağlayabileceğimiz bir diğer fayda da bilgilendirmelerimiz. Konuyla ilgili bilgisi sınırlı olan müşterilere bir şekilde enerji sektöründe serbest tüketici olmayı anlatmak için video marketing yapıyor, bu işi video ile anlatmaya çalışıyoruz. İçerde kurduğumuz ekibimizle yazdığımız içerikleri dijitalleştirmeye ve görselleştirmeye odaklandık. Böylece verilmek istenen mesajı, son kullanıcıya yönelik üretilmesi gereken içeriği video ile kısa ve net biçimde aktararak hızlı bir bilinçlendirme ve bilgilendirme sağlıyoruz. Bu da hem sektör hem şirketler ve bireyler için önemli bir fırsat. Sitemizi her ay ziyaret eden 4 milyon kullanıcıya bunu anlatma fırsatımız oluyor.
BES’i de sisteme dahil etmeyi düşünüyor musunuz, özellikle kamu tarafında zorunluluk kapsamında?
Zorunlu katılım kısmında sigortadan çıkışların yaklaşık yüzde 70-80 civarında olduğunu görüyoruz. Bu da yatırımın BES ile yapılabileceği konusunda toplumsal olarak henüz yeterli bilgi sahibi olunmadığını gösteriyor. Oysa uzun vadeli baktığınızda en sağlıklı yatırım BES. Bu sistem içinde siz ne kadar uzun süre kalırsanız, paranız o kadar değerli hale geliyor. Devletin katkısı çok büyük ve önemli. Ama bu konuda farkındalık zayıf. Oysa ‘maaşımdan 100 TL kesiliyor’ değil, ‘100 TL kesintiye karşılık 125 TL’yi kenara koyuyorum’ diyerek, bunun üstüne BES fonunun sağlayacağı katkılarla çok daha yüksek getiriler elde etmek mümkün olabilir. BES şirketleri ile görüşmelerimiz var, ama son kullanıcıya indiğinizde bireysel emeklilik için yapılan yeterli sayıda arama hacmi yok. Yani bu başlıkta iş tasarlayabilmemiz şu an için çok anlamlı değil. Bunu anlatmamız lazım ve bu da BES şirketleri ile birlikte yapacağımız ‘video learning’ başlığında ciddi bir fırsat yaratıyor. Genel olarak Türkiye’de finansal okur yazarlık zaten zayıf, ‘finans ortamında kendime nasıl fayda sağlayabilirim’ konusunda bilgi yetersiz.
Neden?
Çünkü, özellikle finansal ürünler son kullanıcıyı ürkütüyor. Bu nedenle öncelikle kullanıcı bilincini yaratmamız gerekiyor ve ardından karar sizindir. hangikredi.com yapısında bunu kolay, hızlı ve basit şekilde araştırma fırsatı sunuyoruz. Misal, 15 bin TL’si olan bir küçük yatırımcı, ‘bunu hangi bankada tutarsam günün sonunda benim için daha kârlı olur?’ sorusuna yanıt arıyor. Ya da maaşınız X bankasına yatıyor olabilir, ama belki diğer bir bankadaki fırsatın değerlendirilmesi lazım. Veya banka mevduatında 100 bin TL’ye kadar devlet garantisi olduğunu biliyor muyuz? Hayır. Kredi veya kredi kartı almak gibi konularda bile geleneksel kalan tercihler var. Bu da tüketicinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile alakalı. Hangikredi.com olarak bünyemizdeki profesyonel ekibimizle tüm bu finansal ürünler ve servis başlıklarımızda uzman yazılarını videolar şeklinde tüketiciye sunmaya özen gösteriyoruz. Önce içerik pazarlamasına odaklanıyor, bu araçla kişileri bilinçlendirdikten sonra farklı başlıklarda değişiklik yapıp yapmaması gerektiğini kişinin anlamasını sağlıyoruz. Sayfa tasarımlarımızdan içeriklerimize kadar her adımımızda kullanıcıyı merkeze alan çalışmalarımız var ve müşteri testlerine önemli yatırımlar yapıyoruz. Sonuçta müşteri yorumları bizim için çok önemli ve belirleyici. Bilgilendirmenin bu yaptığımız çalışmalardaki önemi ışığında içerik pazarlaması önceliğimiz. Bundan sonra ise sırasıyla hesaplama, karşılaştırma geliyor ve ardından başvuru ile kişi yerinden kalkmadan, tamamen ücretsiz bir şekilde hizmeti alabiliyor. Elektrik tedarikçileri, bankalar, sigorta şirketleri, operatörler nezdinde, onların kendilerini daha da doğru anlatabilmelerini sağlıyoruz.
Onların size geri dönüşleri nasıl oluyor?
Tüm şirketlere eşit mesafede olup, bu platformda onların ilgili hizmetlerini en güncel haliyle sunma, bireylere de kıyas yapma ve edinme imkanı sunuyoruz. Tüm ilgili sektör şirketleriyle görüşüyor ve önce onların temel problemlerini dinliyor, tüketicilerle iletişimde yaşadıkları sorunları görüyoruz. Böylece dışardan bakan bir göz olarak, hem tüketicinin yaşadığı sorunları ve beklentilerini hem de söz konusu sektörlerdeki şirketlerin isteklerini ve sorunlarını biliyor, içeriğimizi bu noktada oluşturuyoruz. Yani masanın iki tarafına da hakimiz. Sunduğumuz içerikler de söz konusu sektör şirketlerinin sunduklarından farklı oluyor. Farklı araçları bir bütün olarak sunuyor, örneğin taşıt kredisi sayfamızda ihtiyaç kredilerine de yer veriyoruz. Çünkü aracı ipotekli alıyorsunuz, satış ve alış süreci uzun sürebiliyor. Ama ihtiyaç kredisini belli bir limitte çok hızlı alabilirsiniz. Misal galeride araca bakıp aracı hemen almak istiyorsanız, ihtiyaca anında ve kıyaslayarak ulaşabilmek sizin pazarlık gücünüzü de artırıyor, tüketicinin elinin güçlenmesi alışverişte tek değil, çift taraflı bir yapıyı gerçek anlamda hayata geçiriyor. Böylece ticarette temel olan ‘güçler dengesi’ hayata geçiyor.
KVKK’ya dikkat!
Temelde müşteriye yatırım yapıyor, müşteri bilgisinin korunması için yatırımlar yapmaya önem veriyoruz. İhtiyaç kredisi ana argümanımızdı, ama artık diğer ürünlere de odaklanıyoruz. Sigorta, elektrik tarifeleri, konut kredileri, internet tarifeleri daha da odaklanacağımız başlıklar olacak. iLab Holding bünyesindeki şirketler olarak hassas olduğumuz bir konu var. BDDK ile destek hizmetleri konusunda çalışıyoruz ve müşteri verisinin herhangi bir şekilde dışarıya, müşteri onayı olmadan çıkartılması Bankacılık Kanunu’na aykırı. Biz kendi yapımızı tamamen buna göre tasarladığımız için müşteriler için tamamen güvenli bir platform sunuyoruz. Bu açıdan baktığımızda, gelecek dönemlerde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) paralelinde, şirketlerin karşılaşabileceği riskler olabilir. Biz ise iki ayrı hukuk bürosu ile süreçlerimizi yönetiyor, bankalarla paralel ilerliyoruz. Veri koruma başlığında kapsamlı bir yatırımla kendi altyapımızı kurduk. Bu açıdan tüm mevzuatlara uygun ve kontrollü bir biçimde ilerliyoruz. KVKK’nın tüm sektörleri ve iş ortaklarını ilgilendirmesi ışığında, biz de çalıştığımız tüm sektörlerde bizim adımıza fark yaratacak bir değer ortaya koymayı hedefliyoruz.