Eğitim ve gelişim hayat boyu olmalı
İnsan kaynakları seçme, yerleştirme ve danışmanlık şirketi Randstad’ın yılın 4 çeyreğinde paylaştığı “Workmonitor/İnsan Kaynakları İstihdam Araştırması Raporu” yayınlandı. Araştırma; 18-65 yaş aralığında, haftada en az 24 saat çalışan kişilerle gerçekleştiriliyor. 2017 yılının ikinci çeyreğine ilişkin sonuçları içeren raporda küresel bazda katılımcıların yüzde 86’sı yeni istihdam alanları yaratmak ve işsizliğin önüne geçmek için kilit noktanın ‘yaşam boyu öğrenme’ olduğuna inanıyor. Araştırmaya katılan çalışanlar, sahip oldukları işi koruyabilmek için sürekli öğrenmeye ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Küresel çapta öne çıkan bu düşüncede yüzde 97’lik oranla Meksika ilk sırada geliyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanlar da aynı fikirde ve yüzde 90’lık oranla Türkiye, dünya sıralamasında 12’inci sırada.
Randstad Workmonitor Araştırması’na göre, uygun eleman bulunamaması nedeniyle boş kalan pozisyonların doldurulması için iş arayanların mümkün olduğunca yeniden eğitilmesi gerek. Global olarak katılımcıların yüzde 88’i bu düşünceyi desteklerken, Türkiye’den katılımcıların yüzde 85’i de işsizlik problemi yaşayanların eğitimle desteklenerek işgücüne kazandırılmasını gerekli buluyor.
Araştırmaya göre, küresel bazda katılımcıların yüzde 69’u, gelecekte kendi ülkelerinde uzmanlık gerektiren bazı pozisyonların doldurulamayacağı kanısında. Yerli çalışanlarla doldurulamayacak boşluklar için yurtdışından insanları cezbetmenin mümkün olabileceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 59. Kendi ülkesinde iş bulamayan, ancak yurtdışında çalışma imkanıyla karşılaşan kişiler geçici olarak yurtdışına gitmeye sıcak bakıyor. Bu yönde olumlu yanıtın en çok verildiği ülke yüzde 85’lik oranla yine Meksika olurken, Türkiye ise yüzde 65’lik oranla 8’inci sırada.