Manhattan Projesi ve Proje Yönetimi
Hitlerin Almanya'sından kaçan ünlü fizikçiler Almanya'nın atom bombası üzerinde çalıştığını duyunca Einstein ile birlikte dönemin Amerikan başkanına mektup yazdılar. Mektupta atom bombasının Almanlardan önce bitirilmemesi durumunda, Amerika'nın da sonunun gelebileceğini söylediler. Manhattan projesi bu talebin üzerine başkan seviyesinde takip edilen, dünyanın en pahalı ve en büyük projelerinden biri olarak başladı. Projenin başında ünlü bir fizikçi ve bir genaral vardı. Proje 130.000 bin çalışanı ile ülkenin bir çok eyaletinde eş zamanlı başladı ve devam etti. Bu proje uzun ve yoğun uğraşlar sonunda bitirildi. Almanlar proje çalışmalarına hala devam ediyorlardı ve Amerika da bu projenin başladığından bile haberleri yoktu.
Proje sonunda bombaların yapımı biter bitmez uçağa yerleştirildi. Uçağı Pilot Albay Paul Tibbets kullanacak, Japonya semalarına geldiğinde atom bombalarını bırakacak ve tarihe geçecekti. Uçağına, ne gariptir ki annesinin adını vermişti. Öyle sanıyorum ki 100 binlerce sivilin ölümüne rağmen tarihte annesinin adıyla birlikte yaşamak istiyordu. Bombaları birer birer bıraktı.. Ardına bakınca gördükleri tüylerini ürtpertti.
Manhattan Projesi, sonuçta insanlık tarihinin en büyük ayıplarından birini üretmiş olsa da çok başarılı bir proje olarak proje yönetimi derslerinde yerini aldı. Dağıtık bir coğrafyada , 130 bin kişiyle böyle zor bir projenin başarıyla tamamlanması çok zordu. Bir projenin zamanında ve başarılı bir şekilde sonuçlanması için, kritik yol adı verilen yol üzerindeki tüm görevlerin, zamanında ve planlandığı şekilde yerine getirilmesi gerekir. Bunun için daha başlangıçta tüm risklerin önceden planlanmış ve gerekli olanlar için önleyici aksiyonların belirlenmesi gerekir . 130 bin insanın çalıştığı bir projede bunu başarabilmek proje yöneticileri için olağanüstü bir başarı olsa gerek.
Sonuç olarak, 15 er gün arayla bırakılan iki atom bombası dünyayı hayrete düşürecek ve bir dünya savaşına son verdi. Proje yönetimi bu açıdan şirketin,ülkenin,dünyanın velhasıl insanlığın kaderini değiştirebilir. Üzerinde düşünülüp, planlanıp, üzerinde titizlikle çalışılan her türlü proje başarılabilir. İster iyi ister kötü şeyler üretsin…