Hazar’dan doğan güneş
Azerbaycan son dönemde Türk şirketlerinin odağında olan bir ülke. Bu ülkede başarılı olmak için yerel ortaklarla çalışmanın, devlet ve kamu tarafında iyi ilişkileri geliştirmenin önemi büyük. Vur kaç mantığı ters tepiyor, ülkeye girerken mutlaka uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Hızla değişen ve gelişen ülkede BT pazarının dinamikleri bu haberimizde.Geçtiğimiz hafta içinde Azerbaycan’daydık. Hem ülkenin teknoloji alanındaki en önemli fuarı Bakutel’i ziyaret ettik hem de ülkede bilişim sektörünün dinamiklerini yerinde görerek anlama şansına eriştik. Belirtmek gerekiyor, beklediğimizin çok ötesinde gelişmiş bir şehirle karşılaştık. Azerbaycan’ın ekonomik ve tüketimsel açısından değişen yüzünü Bakü şehrinde görebiliyoruz. Hazar bölgesinin şu anda ekonomik açıdan en önemli ülkesi Azerbaycan. Nüfusu 8 milyonu aşan ülke son 5 yılda büyük gelişme gösterdi. Ülkede üç sektör öne çıkıyor. İnşaat, otomotiv ve enerji. Bakü şehrine baktığımızda Bakü’nün bölgenin Dubai’si olma yolunda olduğunu şehrin her yanını saran inşaatlardan anlayabiliyoruz. Ülkede Rusya’dakine benzer yeni bir zengin sınıfının oluştuğunu ise şehrin dört bir yanındaki lüks arabalardan anlamak mümkün. Azerbaycan’da devlet çok güçlü. Kamu dışında büyük holdingler var ve küçük esnaflar ekonominin diğer bileşenleri. Arada bizim KOBİ ve OBİ dediğimiz segment ise henüz oluşmamış. Beklenti, küçük işletmelerin 5-6 yıl içerisinde OBİ şekline dönüşeceği. Bunun doğal bir gidişat olduğuna değiniliyor. Üretim şu an holdinglerin bünyesinde ama rekabet küçük işletmeleri de farklı bir noktaya getirecek deniyor. Değişim Azerbaycan’da karşılığını bulan bir kelime. 2004 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren Uyumsoft Genel Müdürü Mehmet Önder bu durumu, “Öyle hızlı değişim var ki iki ayda bir bu ülkeye geldiğinizde havalimanından şehre gelirken değişimi fark ediyorsunuz” sözleriyle özetliyor. Oracle Orta Asya ve Türkiye Bölgesi Başkan Yardımcısı Gürhan Kalelioğlu ise “Bakü’nün hem ticari hem de kültürel değişimi var” diyor. Ülkede bilişim pazarında en büyük alıcı kamu. Holdingler de ciddi BT yatırımları yapıyor. Ülkedeki bilişim pazarının büyüklüğüyle ilgili ise rakamlar muğlak. Pazarda yazılımların oranı yüzde 10-15 civarında. Fakat yüzde 95’e yakın lisanssız kullanım olduğu belirtiliyor. Ülkede 7,6 milyon mobil abone var. Fakat henüz katma değerli servisler verme aşamasında değil operatörler. 2011, katma değerli servislerle birlikte 3G yılı olacak gibi görünüyor. Pazarda en önemli sıkıntı nitelikli insan kaynağı. Gürhan Kalelioğlu, “Burada oturmuş, kendine yeten, proje üretebilen, ciddi e-devlet projeleri çıkarabilen çözüm ortakları var. Çıkardıkları çözümler dünyanın çeşitli ülkelerinde pazarlanıyor” şeklinde konuşuyor. Bir sunum hazırlayıp şirketleri davet ettiklerini ve büyük ilgi gördüklerini vurgulayan Önder’e göre bu ilgi, beklenti ve ihtiyacın fazla olduğunu gösteriyor.
Türk şirketlerine bakış iyimser ama temkinli
Ülkede Türk şirketlerine bakış açısı iki taraflı. Geçmişte ülkede projeler alıp projeyi yarıda bırakıp kaçan şirketler ve girişimciler olmuş. Bu yüzden Azeri Türkleri Anadolu Türkleriyle ilgili yoğurdu üfleyerek yiyor. Ülkeye giderken “onlar bizden geride” gibi abi-kardeş ilişkisi kurulacağı düşünülmemeli. Uzmanlar, Türk şirketlerine pazar dinamiklerini bilmeden pazara girmeme uyarısı yapıyor. Ülkede müşterilere çözüm üretme mantığıyla yaklaşmak lazım. Azerbaycan üstünden bölgedeki diğer ülkelere açılmanın da mümkün olduğu unutulmasın.
BThaber ICT News Eurasia, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Balkanlar Bölgesi’nde bilişim işbirliğinin artırılması, bilgi birikiminin transferinin sağlanması ve uygulama projelerinin paylaşılmasını sağlayan yepyeni bir yayın. Aralık ayında 2. sayısı çıkacak yayının ana dosya konusu Azerbaycan olacak. Dosyada bu haberimizde bulunan röportajları, yorumları ve verileri daha kapsamlı halde bulabileceksiniz. Yeni sayıda ayrıca Suriye bilişim pazarından da son haberleri okuyabileceksiniz.
“Azerbaycan basamakları çok hızlı çıkıyor”
Azercell Azerbaycan’ın en önde gelen şirketlerinden. Azercell’in başında ise bir Türk var; Ali Ağan. Ağan, Azerbaycan’ın potansiyelinin çok büyük olduğunu düşünüyor. Ağan, şunları söyledi: “Azerbaycan bu bölge içinde çalışması en rahat ülke diyebilirim. Azerbaycan’da nüfus yapısı sebebiyle de potansiyel büyük. Gençler teknolojiye ilgili. Girişimcilik artıyor. Mobil internet kullanımı çok hızlı ilerliyor.” Ağan, “one shot” iş yapma mantığındansa uzun vadeli buradan sağlam bir ortak bulup çalışmanın önemine dikkat çekiyor. Dışarı açılmak isteyen yatırımcılar için Azerbaycan, Türkler için çok doğru bir seçim olacak.