Hedefte; yurtdışı pazarlarda yaygınlığı artırma var
Defne, mobil operatörlere sunduğu katma değerli servislerle yurtdışı açılımını büyütmeyi hedefliyor. Mobil yazılım çözümleri ve altyapı hizmetleri sunan Defne, çeşitlendirdiği katma değerli servis ürünleri ile yurtdışı pazardaki büyüme eğilimini artırmayı hedefliyor. Yurtdışında son olarak Arnavutluk’taki EagleMobile’ın abonelerine “Ödemeli Arama” ve “Ses Değiştirme” hizmetlerini sunan şirket, dünyada 25 ülkede hizmet veriyor. Yurtdışı pazarlarla ilgili Defne olarak 5-6 yıl öncesinde öngörüde bulunduklarını ve bu doğrultuda adımlar attıklarını belirten Defne İş Geliştirme Müdürü Ekrem Duygu, “Katma değerli servis tarafında kullanılabilecek ürün yelpazemizi güçlendirerek, ürün yelpazemizi operatörlerin şebeke içi ihtiyaç duyabilecekleri şekilde geliştirdik. Yurtdışı fuarlara katılmaya başladık” diye konuştu. Her yıl Şubat ayında Barselona’da düzenlenen Mobile World etkinliğine katıldıklarını ve 2011 dönemi fuar katılımlarını da belirlediklerini ifade eden Duygu, bu fuarlardan elde ettikleri geri dönüşlerle pazar coğrafyalarının oluştuğunu dile getirdi. Bu coğrafyada kendileri için öne çıkan pazarları Türk Cumhuriyetleri, Uzakdoğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olduğunu belirten Duygu, “Bu ülkelerden çeşitli operatörlerle görüşmeler yaparak ihtiyaçlarını saptadık. Kendilerine gerek teknik tarafta gerekse operatörlerin edinmeleri ile ilgili olarak sunduğumuz yaklaşımlarımız oldukça ilgilerini çekti ve çalışmaya başladıklarımız oldu. Şu anda Eagle Mobile dışında Pakistan’da Mobiling ile sürdürdüğümüz bir projemiz var. Defne olarak önceliğimiz olan yurtdışı pazarda büyüme eğilimimize devam edeceğiz” diye konuştu.
Bireysel servis amaçlı uygulamalar önemli olacak
Ürün bazlı öne çıkan ürünleri olduğuna da değinen Duygu, bunlardan en önemlisinin de dışa arama IVR uygulaması olduğunu belirtti. Telekom pazarının bu çözüme önemli ölçüde ihtiyacı olduğunu ifade eden Duygu, yurtdışında da talebin aynı konu üzerinde yoğunlaştığını vurguladı. Katma değerli servisler pazarının durumunu da değerlendiren Duygu’ya göre Türkiye’de şu anda 1 milyar TL’lik katma değerli servis pazarı büyüklüğü söz konusu.
Konuşma gelirlerinin dışında kalan en büyük katma değerli servis getiren uygulamaların SMS bazlı uygulamalar olduğunu ifade eden Duygu şöyle konuştu: “SMS dışında kalan bölümde pazarı değiştirmek adına da faaliyetlerin sürdürüldüğünü görüyoruz. Nokta belirlemenin tüketicinin alışkanlıkları ile birleştirildiğinde değerli servis uygulama platformu olacağını ve pazarda farklı sektörlerde dikey pazarların ihtiyacı için kullanılabileceğini görüyoruz. Bireysel servis amaçlı uygulamalar gelecek bunlar önemli olacak.”
Defne olarak sundukları 20’nin üzerinde ürün çeşidi olduğunu da belirten Duygu, hem ses hem de görüntülü görüşme için de bir kulvar açılması gerektiğine dikkat çekti. Duygu, “Diğer taraftan katma değerli servisler ve mesajlaşma kulvarlarından elde ettiğimiz gelirlerin birbirine denk olduğu söylenebilir. Ses tarafında önemli ölçüde katma değerli servisler tarafı için hedeflerimiz var. Bu noktada geçmiş deneyimlerimizle hangi tip servislerin ne ile karşılanabileceği konusunda Defne’nin bir deneyimi oluştu” diye konuştu.