Türkiye siber savaşı tartışıyor
2007’de Estonya bilgi sistemlerine, 2008 yılında Gürcistan bilgi sistemlerine Rus bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen eşgüdümlü saldırıların ardından birçok ülke ve NATO sayısal ortamda savaşı öncelikleri arasına aldı. Bu konunun askeri boyutunu tüm paydaşlarıyla paylaşmayı hedefleyen Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Savunma Sanayi İmalatçıları Derneği (SASAD) işbirliği ile 10 Aralık’ta “Tasnif Dışı” seviyede “Sayısal Ortamda Savaş (SOS) 2009” etkinliği düzenlendi.
Etkinlikte açılış konuşmalarını Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ve SASAD Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Dörtkaşlı yaptı. Bayar, özellikle Türkiye’nin veri toplama da çok büyük yatırımları olduğuna dikkat çekerek Barış Kartalı, Taktik Keşif Sensörleri, Göktürk ve Uzak Ufuk projelerinin bu yatırımlardan birkaçı olduğunu ifade etti. Bilgi güvenliğinin her projenin bir parçası haline geldiğine değinen Bayar, ancak tam olarak hazırlıklı olduğumuz anlamına gelmediğini vurguladı.
Sempozyumda kim, ne dedi?
. Prof.Dr. Şahin Albayrak, Berlin Üniversitesi: “Geleceğin savunma cihazları çok yüksek teknolojiye sahip olacak. Bilgiişlem ve haberleşmeye yönelik algılayıcıların yetenekleri artacak. Bilgiyi kontrol etmek için yapılan savaşları yaşayacağız.”
. Can Uğur Ayfer, Bilkent Üniversitesi: “İnternetin en zayıf halkaları SMTP ve DNS. Bugün Google tüm bilgileri depoluyor. DNS sunucularını da ücretsiz olarak sunacağını ifade etti. Bu kadar veriyle ne yapılacağı sorgulanmalı.”
l Tacettin Köprülü, Havelsan:
“21. yüzyıl, karşı tarafın moralini çökertmeyi hedefleyen 4. kuşak savaşlarına sahne olacaktır. Siber savaş, 4. kuşak savaş stratejisinin en önemli silahı olan asimetrik yöntemleri kullanmaya en elverişli savaş biçimlerinden olup, siber teröristler tarafından uygulanmaktadır. Açık kaynak sıfır maliyetle saldırı yapabilmenin de kapısını aralıyor.”
. Bilge Karabacak, TÜBİTAK UEKAE: “Siber savaş risklerinin yüzde 95’i BT yatırımlarıyla önlenebilecek. Paranoyaları ve gerçekleri iyi şekilde tahlil etmemiz gerekli. Türkiye’nin bu açıdan bir yol haritasına ihtiyacı var. Yürütme organı ve koordinasyon yeteneğini artırmamız gerekli.”
. Tunç Yorulmaz, Türk Telekom: “Her makinenin bir IP adresi olacak. Bilginin yeniden tanımlanması gerekli. Yeni gereklilikler kaybolmayacak, yeni teknolojiler durmayacak.”