Bağlantı gücü, alışveriş ilgisini beraberinde getiriyor
Akıllı telefon, bilgisayar veya tabletlerin yanında internet bağlantılı farklı cihazları kullananların sayısı hızla artıyor. İnternet bağlantılı cihazların kullanımının yaygınlaşmasında hız ve kullanım rahatlığının önemine karşılık, tüketiciler güvenliğe de büyük önem veriyor.
Visa ve PYMNTS.com’un birlikte gerçekleştirdiği “Nasıl Ödeme Yapacağız” başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı. ABD’de yaşayan, 18 yaş ve üstü, 2 bin 600 akıllı telefon kullanıcısının katıldığı araştırma, Visa adına PYMNTS.com tarafından Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Araştırma katılımcılarının yüzde 80’inden fazlası satın alma işlemlerinde internet bağlantılı cihazları kullanmaya yönelik ilgilerinin yüksek olduğunu söylerken, güvenlik ve veri konularını da göz önünüde bulundurduklarını belirtti. Uzmanlar diğer bölgelerde de benzer eğilimlerin oluşmaya başladığını, özellikle Uzakdoğu ülkelerinde hızlı bir gelişim sürecinin yaşandığını belirtiyorlar.
Araştırmaya katılan kullanıcılar; sesli komutla çalışan dijital asistanların ve giyilebilir cihazların kullanımının yaygınlaşmasının birçok fayda sağladığını ifade etti. Kolay ve sorunsuz ödeme yaptıklarını, böylece zamandan tasarruf ettiklerini belirten kullanıcılar, günlük hayatlarının daha verimli hale geldiğini vurguladı. Bu gibi faydalar sayesinde IoT çağında, internet bağlantılı cihaz sayısının kişi başı ortalama 4.4’e çıkması gündeme geliyor. Araştırmaya göre de tüketicilerin yüzde 75’inin akıllı cep telefonları, bilgisayar veya tabletlerinin yanında en az bir adet internet bağlantılı cihazı var. Katılanların yüzde 83’ü bu cihazların zamandan tasarruf ettirdiğini ve ödemeyi kolaylaştırdığını belirtiyor.
Bankalara ve ağ yapılarına güven yüksek
Araştırma sonuçları, internet bağlantılı cihazların kullanımının yaygınlaşmasında hız ve kullanım rahatlığının önemine karşılık, tüketicilerin güvenliğe de büyük önem verdiğini gösteriyor. Tüketicilerin internet alışverişleri arttıkça, güvenlik odaklı kaygıları da artıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 75’i veri gizliliği, yüzde 69’u da siparişin doğru şekilde ulaşması konusunda kaygıları olduğunu belirtiyor. Katılanlar, bankalara ve ağlara güvendiklerini de belirtiyor ve buna göre, katılımcıların yüzde 65’i bankalara ve ağ yapılarına perakendeciler, sosyal ağlar ve mobil cihaz üreticilerine kıyasla çok daha fazla güvendiğini dile getiriyor. Araştırmada öne çıkan sonuçları şöyle özetlemek mümkün:
- İnternet bağlantılı cihazlar artıyor: Ortalama bir tüketici 4.4 adet internet bağlantılı cihaza sahip. Bu cihazlar arasında oyun konsolu (yüzde 47), hareket takip cihazları (yüzde 41), akıllı saatler (yüzde 15), sesli komutla çalışan asistanlar (yüzde 14), internet bağlantılı termostatlar (yüzde 9) ve sanal gerçeklik başlıkları (yüzde 7) yer alıyor.
- Çok cihaz, çok alışveriş demek: Birden çok Internet bağlantılı cihaza sahip olan tüketiciler tek bir internet bağlantılı cihazı olan tüketicilere kıyasla daha çok ürün kategorisinde, daha çok satın alma gerçekleştiriyor. Ürün kategorileri arasında ise kıyafet ve ayakkabı, diğer kategorilere göre ön sırada yer alıyor.
- İnternet bağlantılı cihazla satın alma dönemi: Tüketicilerin yüzde 50’sinden fazlası bir hafta içinde internet bağlantılı cihazlarıyla internet alışverişi yaptıklarını belirtmiş. Bu satın alımların yapıldığı kategoriler arasında seyahat, ev içi tamir ve eğlence yer alıyor.
Tepeden tırnağa, uçtan uca değişime ne kadar hazırsınız?
Teknoloji Platformları, 24 Ağustos’ta düzenleyeceği ‘Dijital Ekosistem: IoT ve M2M’ toplantısında bu iki gündem başlığını, sektörün yetkili isimlerinin sunumları ile katılımcılarla buluşturacak. Bilişim Zirvesi tarafından İstanbul’da CVK Park Bosphorus Otel’de tüm gün sürecek olan ‘Dijital Ekosistem: IoT ve M2M Teknoloji Platformu’, dijitalleşmenin gerek özel hayat gerekse iş hayatında yarattığı kapsamlı değişime odaklanacak. Zira IoT ve M2M teknoloji ve uygulamalarının yaygınlaşması, beraberinde hayatın her alanında köklü değişimleri ve bunlara uyum gerekliliğini beraberinde getiriyor. Ar-Ge, ticaret ve alışveriş gibi temel başlıkların yanında sağlıktan ulaşıma her sektörde üretimde artık belirleyici hale gelen IoT ve M2M uygulamaları, doğal olarak büyük veri analitiğini ve bulut çözümlerinden en etkili biçimde yararlanma gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu gereklilik ile yeni bir sanayi devriminin en kritik adımları atılırken, IoT ve M2M ile geleneksel standartların aşılması bir tercih değil, bir gereklilik halini alıyor. Kamu ve özel sektörün farkındalığı, bireylerin gerek iş gerekse özel hayatlarında bu trende uyumu, yenilikler konusunda sınırların zorlanması bu nedenle her zamankinden daha büyük önem taşıyan başlıklar. Sırt dönülemeyecek bu dijital dönüşüm gerçeği IoT’nin sanayi sektörüne etkileri, mobil iş pazarının dönüşümü, M2M ile ‘bağlantılı olma’ tanımlamasının nasıl değişeceği, Endüstri 4.0’ın temel nitelikleri ve gerektirdiği güvenlik ölçütleri Teknoloji Platformu buluşmasında ele alınacak.
Hayat tarzınızı yansıtın!
Tüketicilerin bu cihazları satın alma ve kullanma eğilimleri kendi içinde önemli değişimler sergilerken, gelir ve yaş gibi sosyoekonomik gerekçelerle aslında bir 'hayat tarzı' seçimi oluyor. İşte bu kapsamdaki tüketici grupları:
– 'Süper Bağlantılı' tüketici grubu, altı veya daha fazla cihaza sahip olduğu gibi, sesle harekete geçen cihazlar, akıllı otomobiller ve giyilebilir teknolojiler gibi en son yenilikleri de hekesten daha erken benimeyip hayatına katıyor.
– 'Bağlantılı Ev' tüketici gubu eğlence içerikli ve daha çok ev odaklı cihazlara sahip olmayı tercih ediyor. Video oyun konsolları, akıllı termostatlar ve sesle harekete geçen cihazlar bu grupta ilk akla gelen örnekler.
– 'Bağlantılı Ben' tüketici grubu daha kişiye özel cihazlara sahip olma taraftarı. Akıllı koşu saatleri, egzersiz takip bantları da bu başlıkta öne çıkıyor.
Yenilikleri benimsemekte gecikmeyen bir kitle var!
– Araştırmaya katılanların yüzde 60'ından fazlasına göre hem online olarak hem de fiziksel mağazada bir satın alma ve sonrasında ödeme yapmak verimsiz ve zaman kaybettiren bir aktivite. Teknolojik yeniliklerle bunu bir dert olmaktan çıkarmak da mümkün.
– Tüketiciler bağlantılı cihazları kullanarak bu sorunun üstesinden gelinebileceğine inanıyor ve görünmeyen biçimde ödeme deneyimi yapmaya da sıcak bakıyor. Öyle ki, araştırmaya katılan bağlantılı tüketicilerin yüzde 44'ü bir ürünü satın aldıktan sonra kasaya gitmek yerine otomatik ödeme imkanını kulanabilmek istiyor.
– Bağlantılı tüketicilerin bu tarz görünmeyen ödeme kolaylıklarına yönelik ilgisi, beraberinde kendi verilerinin nasıl kullanıldığı ve güvenliğinin nasıl sağlandığı konusunda kontrol sahibi olma isteklerini beraberinde getiriyor. Araştırmada da görüldüğü gibi, bağlantılı tüketicilerin yüzde 76'sı bir ödeme için bağlantılı cihazını kullanırken veri gizliliği konusunda endişelerinin de arttığı bilgisini veriyor.
– Tüketiciler; bankalarına, kredi kartına sahip oldukları finansal kuruluş ve onun bağlantılı cihaz ödemelerine imkan veren ağ yapısına ziyadesiyle güveniyor. Bağlantılı tüketicilerin yüzde 77'sine göre, işbirliği yapılan finansal kurum veya banka kartı ağı bağlantılı cihaz, sonuçta ödeme çözümlerinde de en güvenilir paydaş.
– Bağlantı gücüne sahip tüketiciler, bunun satın alma deneyimini güçlendirdiğinde hemfikir olsa da, bugünün cihazlarının tüm bunları nasıl yapabildiğini de sorgulamadan edemiyor. Tüketicilern yüzde 66'sından fazlası bir satın alma eylemini geliştirme konusunda bağlantılı cihazları kullanmaya sıcak bakıyor. Tüketcilere göre, bağlantılı cihazlar özellikle gıda, kıyafet, ev eşyası, ilaç ve benzin gibi başlıkları içeren alışverişlerde satın alma deneyimini geliştirme gücüne de sahip.