Ses, görüntü ve konferans sistemlerinden işbirliği çözümlerine dönüşüm
Ses, görüntü ve konferans sistemlerinde yaşan en büyük değişim bu altyapıların günümüzde İşbirliği Çözümleri adı altında bir çatıda toplanarak hem birbirleriyle hem de klasik iş süreçleriyle entegre hale gelmesidir. Sanal toplantı odası üzerinden yapılan bir çoklu konferans görüşmesine isteyen telefonla, isteyen videokonferans ile isteyen WEBRTC protokolü ile inretnet tarayıcı program üzerinden katılabilmektedir. Biltam İşbirliği Çözümleri Direktörü Tamer Özbay’ın verdiği bilgilere göre, yeni nesil İşbirliği çözümünden beklenen öncelikler ise HD kalite, bulut desteği, sanallaştırma, kolay kullanım, entegre tasarım, mobil kullanıcı desteği, anlık mesajlaşma ve içerik paylaşımı şeklinde özetlenebilir.
HD kalite: Yeni nesil ses, görüntü ve konferans sistemlerinde yüksek veri iletim hızı sayesinde HD veya full HD kalitesinde görüşme yapılabilmektedir. En son çıkan videokonferans sistemlerinde hem kamera hem de kodek 4K çözünürlükleri desteklemektedir. Görüntünün yanında genişband destekli ses sıkıştırma algoritmalarının (OPUS) kullanımı sayesinde sesler HD kalitesinde iletilmektedir. Böylece konferans esnasında yaşanan göürşme deneyimi kullanıcıları çok daha fazla tatmin etmektedir.
Bulut desteği: Günümüzde şirketlere kurulan İşbirliği çözümünün hem müşteri altyapısında çalışabilmesi hem de bulut bazlı çalışmayı da desteklemesi beklenmektedir. Bu şekilde ilk yatırım maliyeti düşük tutularak talep edilen iletişim hizmetleri servis olarak internetteki bulut servisi üzerinden kolayca alınabilmekte ve hızlıca kullanmaya başlanabilmektedir.
Sanallaştırma desteği: İşbirliği çözümlerinin altyapısını oluşturan konferans ve iletişim sunucularının sanallaştırma desteği sunması beklenmektedir. Bu şekilde hem yedeklilik hem de donanım bağımlılığı ortadan kalmaktadır. Bir problem çıkması veya konfigürasyondan geri dönülmesi gerektiğinde basit bir işlemle yapılabilmektedir.
Kolay kullanım: Diğer bir değişim ise bu sistemlerin yönetim arayüzü olarak dokunmatik panellere ve menu arayüzlerinin daha çok görselliğe sahip olmasıdır. Günlük hayatımızın her alanına giren dokunmatik ekranlardaki deneyimin benzeri bu konferans sistemlerinin yönetim paneline de yansıtılmaktadır.
Entegre tasarım: Bir başka öncelik ise oda tasarımı, estetik ve kolay kullanım açısından tamaman ekran, kodek, kamera, hoparlör ile entegre vidoekonferans sistemlerinin kullanılmasıdır. Bu tarz full entegre sistemler sayesinde hem oda tasarımı hem de sistem kurulduğunda son kullanıcıların yaşadığı videokonferans deneyimi yüz yüze görüşmeye en yakın halini almaktadır.
Mobil kullanıcı desteği: Diğer bir öncelik ise son kullanıcıların akıllı telefon, tablet veya PC’leri üzerinden bir uygulama üzerinden veya webden bir link tıklayarak çoklu konferanslara veya bire bir görüşmelere katılması beklenmektedir. Böylece şirket dışındaki mobil çalışanlar da işbirliği çözümlerini kullanabilmekte ve kurumsal düzeyde tüm çalışanlar bu iletişim altyapısından faydalanabilmektedirler.
Anlık mesajlaşma ve içerik paylaşımı: Günümüzde günlük sosyal medyada kullandığımız birçok iletişim platformları iş dünyasında da kullanılmaktadır. Bundaki en büyük temel hedef ise ekip arkadaşları ile bir mesajlaşma grubu kurup bunun üzerinden hızlıca anlık mesajlaşma ile iletişim kurmak, dosya veya link paylaşarak grup içinde bilgilendirme yapmaktır. Kurumsal firmalara kurulan İşbirliği çözümleri içinde anlık mesajlaşma, grup mesajlaşma, dosya veya içerik paylaşımı çözümleri hali hazırda gelmektedir.
“Şirketler iş süreçlerinin başarılı bir şekilde ilerlemesinin ve sonuçlanmasının etkin bir ekip iletişimine, ortaklar, müşteriler ve uzmanlarla kurulan iyi bir işbirliğine dayandığını biliyorlar” diyen Tamer Özbay, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Kritik anlarda ihtiyaç duyulan uzmanlara ve bilgiye hızlıca erişildiği zaman müşteri karşısında pazardaki diğer oyunculara göre öne çıkılmaktadır. Bunun için iyi tasarlanmış işbirliği çözümleri altyapısının gerektiğinin farkındalar. İşbirliği çözümleri konsept olarak çeşitli teknolojilerden oluşan geniş bir kullanım alanına sahiptir. Şirketlerin bütçelerini dikkate alarak hangi teknolojilerin ilk aşamada kurularak kendi iş süreçlerine ve toplantı kültürlerine uygun geleceğinin belirlenmesi aşamasında zorluk yaşamaktadırlar.”