YAZILIM SEKTÖRÜNDE İSTENEN NİTELİKLER VE KADIN
Google yazılım mühendisi James Damore, Ağustos başında şirket içi bir not yazarak, teknoloji alanında daha az kadın çalışmasını açıklamaya çalıştı (http://bit.ly/2wkuPXR). Damore’e göre, kadın ile erkek arasındaki biyolojik farklar sonucu oluşan psikolojik farklar, kadının teknoloji alanına ilgi ve uyumunu azaltıyor. Dolayısıyla, Google’ın kadın mühendislere pozitif ayrımcılık yapması, şirketin yararına değil.
Bu not duyulduktan sonra çıkan yoğun tepkiler üzerine, Google CEO’su Sundar Pichai ailecek gittiği tatil yerinden ofisine döndü ve James Damore’u işten çıkardı (http://nyti.ms/2vMTthS). Amacının ayrımcılık olmadığını, şirketinin insan kaynaklarına yardımcı olmak istediğini açıklayan Damore ise bir yandan resmi makamlara haksızlığa uğradığı şikayetinde bulunurken, bir yandan da ve Reddit’de sorulara yanıt vererek kendini savundu (http://read.bi/2w6xu81).
Bu olay üzerine iki klasik tartışma konusu tekrar ortaya çıktı. Birincisi, kadın ile erkek arasındaki biyolojik farklar, kadını teknoloji gibi alanlarda, psikolojik ve bilişsel olarak daha yetersiz mi kılıyor? Zaman zaman kadınlar için olduğu kadar siyah tenliler için de tartışma konusu olan bu soruya, Wired dergisinde 15 Ağustos’ta çıkan bir makale, bilimsel bulgulara da dayanarak güçlü bir “hayır” yanıtı veriyor (http://bit.ly/2uNgsMd).
İkinci soru da, teknoloji alanında, insanlardan çok nesnelerle ve sembollerle ilgilenen, duygu yoksunu ama mantık yüklü olanlar daha başarılı mı oluyor? Bu soruya da bir New York Times yazarı, yazılım ve bilişim alanında çalışanların empati gibi duygusal (yumuşak) niteliklere sahip olmalarının önemini vurgulayarak güçlü bir “hayır” yanıtı veriyor (http://nyti.ms/2x9aD8u). İlginç bir tesadüf olarak, Ağustos başında çıkan bir kitap da (Ellen Ullman, “Life in Code: A Personal History of Technology”) bu soruya değiniyor ve sosyal zekanın en az teknik beceriler kadar önemli olduğunu iddia ediyor.