Yeni fırsat kapısı Suriye
Türkiye’deki bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren 20 kadar şirketin temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) organizasyonu, Bilgi _x000D_
Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteği ve Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği’nin (TÜTED) davetiyle Suriye‘ye bir ziyaret gerçekleştirdi.İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) organizasyonu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteği, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği’nin (TÜTED) daveti ve Türkiye’deki bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Suriye ziyareti 9-10 Aralık tarihlerinde gerçekleştirildi. Ziyarete katılan şirket temsilcileri, bundan böyle başlatılan görüşmeleri devam ettirerek kısa ve orta vadede sonuç almak için çalışacaklar.
Pazarın büyümesi için Türkiye’deki şirketlerin bölge ülkelerine açılmasına kurum olarak büyük önem verdiklerini sıkça dile getiren ve etkinliğe destek vermek üzere BTK’yı temsil eden kalabalık bir heyetle birlikte katılan BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Suriye’de gerçekleştirdikleri görüşmelerle ilgili olarak şunları söyledi: “Bölge ülkeleriyle sağlıklı diyalogların geliştirilmesi bizim kurum olarak çok önem verdiğimiz bir konu. Kurumumuzun Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Çavuşoğlu zamanının önemli bir bölümünü bu diyaloglar için harcıyor. Bu İstanbul Ticaret Odası ile yaptığımız ilk organizasyon. Türkiye’nin tanıtımı ve yerli şirketlerin yeni fırsatlar yakalamaları için bizce iyi de bir organizasyon oldu. Katılımcılardan konuştuğum herkes gösterilen ilgi ve bu konudaki işbirliğinden ötürü oldukça memnun olduğunu dile getirdi. Ben bu ziyaretten iyi sonuçlar çıkacağını düşünüyorum.”
Uluslararası diyaloğun sağlanması çok önemli
Suriye ziyareti sırasındaki görüşmelerin iki ayrı yönü olduğunu söyleyen Acarer, bunun ilk bölümünün bölge ülkelerdeki regülasyonlara dair bilgi paylaşımı olduğunu belirtti. Acarer, Suriye’deki mevcut durumu şöyle aktardı: “Burada bir regülasyon kurumu yok. Ama oluşturmak için bir niyet var, istek var, belirlenmiş bir yol haritası var. Biz Suriye’deki yetkililerle karşılıklı işbirliği, bilgi alışverişi, edindiğimiz tecrübeleri aktarma ve bölgesel ve uluslararası ortak sorunların çözümü konusunda fikir birliğine vardık. Umuyorum ki yakında bir işbirliği protokolü imzalayacağız. Kurumumuzda Uluslararası İlişkiler Dairesi bunun takipçisi. Şu an 11 ülkeyle böyle işbirliklerimiz var. Ayrıca Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan gibi Orta Asya ülkeleriyle çok taraflı bir mutabakat kurduk. Bunlar bizim kurum olarak resmi görüşmelerimizi oluşturdu.”
Türkiye’deki BİT sektörünü temsilen katılan şirketlerin görüşmelerini de değerlendiren Acarer, “Suriye’deki organizasyona 20 civarında kuruluşu temsilen 40 kişiye yakın bir katılım oldu. Suriye’den de Türkiye’deki şirketlerle görüşmek için yaklaşık 60 şirketi temsilen 100 kişilik bir heyet geldi. Çapraz görüşmeler de dahil toplam 100’ün üzerinde görüşme yapıldı. Buradaki herkes görüşmelere katılmaktan son derece memnun. Tabii bu görüşmelerin sonunda hemen önümüzdeki hafta anlaşma imzalanmasını beklemek doğru değil. Bir dizi daha görüşme trafiği olacaktır. Ben buradan güzel sonuçlar çıkacağını düşünüyorum” dedi.
Doymamış pazarlara öncelik verilmeli
Acarer, Türkiye’deki şirketlerin bundan sonraki hedeflerinin Cezayir, Sudan, Pakistan, Balkan ülkeleri gibi doymamış pazarlar olması gerektiğine işaret etti. Daha önce Azerbaycan, Kosova, İran, Bosna Hersek gibi ülkelere ziyaretleri olduğunu, ama ilk kez böyle geniş bir katılıma şahit olduklarını söyleyen Acarer, “Eminim bundan
sonra da katılım artacaktır ve Türk şirketleri bu bölgelerde büyük fırsatlar yakalayacaktır” dedi.
Resmi temsil güven aşılıyor, diyalog yolu açılıyor
BTK Kurul Üyesi Galip Zerey, de şunları kaydetti: “Normalde Türk şirketleri buradaki kurumlardan randevu almakta zorlanıyorlar. Buradaki kurum ve şirketler de Türkiye’deki şirketleri tanımadığı için daha temkinli yaklaşıyor veya hiç görüşmüyorlar. Ama buraya bizle geldiklerinde hem resmi kurumlara, hem şirketlere güven aşılamış oluyoruz ve beraberimizdekilerin görüşmeleri daha kolay ve sağlıklı gerçekliyor.”
Almanya’da gövde gösterisi yapmalıyız
Dr. Tayfun Acarer, kurum olarak böyle bir kefaleti üzerlerine aldıklarında sonuçlarından da sorumlu olacaklarını, dolayısıyla yanlarına aldıkları şirketler konusunda seçici davrandıklarını belirtti. Peki bundan sonraki hedefler neler? Acarer, bu sorumuzu da şöyle yanıtladı: “Önümüzde bir CeBIT süreci var, arkasından Cezayir var. CeBIT’e çok önem veriyoruz, şirketleri katılmaları için sürekli teşvik ediyoruz. CeBIT’e azami katılımı sağlamamız lazım, çünkü o Türkiye’nin sahiplendiği bir konu haline dönüştü. Bizim orada Türkiye olarak Almanya’da ciddi bir gövde gösterisinde bulunması lazım. Almanya’yı önemsiyoruz, çünkü AB deyince benim fikrime göre en baskın güç Almanya.”
Suriye’yi önümüzdeki yıllarda neler bekliyor?
Türkiye’den giden heyetin Syrian Telecom’u ziyareti sırasında kurumun CTO’su Baker Baker’in konuşması, ülkenin telekom alanında bundan sonra yaşayacağı gelişmelere ışık tutar nitelikteydi. Baker, önümüzdeki yıl serbestleşmeye hazırlanan bu alanla ilgili olarak özetle şunları kaydetti:
• Syrian Telecom bugüne dek hem operatör, hem regülatör olarak hizmet veriyordu. 2011 yılı başından itibaren ise regülasyonların sorumluluğu bağımsız bir kuruma devredilecek.
• Ülkede 4 milyon sabit hat mevcut. Mobil kullanım bu kadar yaygın değil ama gelirlerin yüzde 50’si mobil pazardan geliyor.
– Ülkede internete bağlı olanların sayısı 800 bin. Bunların 66 bini genişbant abonesi. Şu anki altyapıyla sunulabilecek maksimum genişbant hat sayısı ise 100 bin. İnternet altyapısı devlete ait olmakla birlikte, 12 adet internet servis sağlayıcı ülke genelinde rekabet halinde.
• Şu ara Suriye’yi komşu ülkelere çağdaş teknolojilerle bağlayacak ve ülkeyi çağdaş bir BT altyapısına kavuşturacak projeler gündemde (JADI Link ve RCN gibi). Bu yolla ülkede 200 GBps ek bant genişliği sağlanacak.
• Ülkede 3 tane serbest endüstriyel bölge var. Şu an hükümet bu alanlara yönelik iletişim yatırımlarına hız vermiş durumda. Proje bitiminde bu bölgelerdeki tüm fabrikalara fiber bağlantı sağlanması hedefleniyor.
• Ülkenin eskiyen veri taşıma altyapısının değişimi için geçen yıl alınan karar doğrultusunda yapılacak çalışmaların Ocak ayından itibaren bu işe başlaması planlanıyor.
• Toplam 3 adet çağrı merkezi var. Ancak çalışanların çağrı merkezi anlayışına uyumunu sağlama konusunda hayli zorlanmışlar.
Etkinliğin davetli listesinde hangi şirketler vardı?
Air Telekomünikasyon
Amvg-Gm
Aneltech
Anel Arge
Argela
Avea
Bilgi Yönetimi Ve Stratejik Araştırmalar Şirketi
Cebeci Teleteks
Elkotek A.Ş.
Eser Telekom
Gantek A.Ş.
Globalstar Avrasya
İkon Telekom
İnterpro Holding
Koçnet A.Ş.
Kron Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş
Sampaş A.Ş.
Teder
Tesaş
TTG Uluslararası
Turkcell
Türk Telekom
Turknet İletişim Hizm. A.Ş.
Vodafone
Etkinliğin davetini gerçekleştiren TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu benzer ziyaretlerin daha geniş katılımlar eşliğinde süreceğini söyledi.
Organizasyonun çok hızlı gerçekleştirilmesine duyulan ihtiyaç nedeniyle katılımın sağlanması ve KOSGEB’in imkanlarından faydalanma konusunda potansiyeli yeterince değerlendiremediklerini ifade eden Müftüoğlu, “Bir sonraki organizasyonda KOSGEB üyesi olmayan şirketleri de bu süreçte üye yapıp KOSGEB üyesine dönüştürmek ve katılımı 100’ün üzerine çekme niyetindeyiz” diye konuştu.