Perakende sektörü kabuk değiştiriyor
Farklı olma, hız ve çevikliğin en çok önem taşıdığı sektörlerden biri olan perakende sektörü, süreçlerinde de teknolojiyi en çok kullanan ve teknolojinin en çok değiştirdiği sektörlerden biri. Sektör, maliyetlerini düşürmek, doğru ürün, süreç ve risk yönetimi uygulamak, alternatif dağıtım kanallarını devreye almak, doğru bir tedarik zinciri oluşturmak, müşteriyi tanımak ve yönetmek, müşterinin beklentilerine uygun ürün ve hizmetler sunmak gibi pek çok konuda bilişim çözümlerinin getirdiği iş modellerini kullanıyor. Deloitte’ın 2009 yılı perakendecilik eğilimleri araştırmasının sonuçları da perakendecilerin en fazla kafa yordukları konuların mağazaları küçültmek, çok kanallı perakendeciliğe geçiş, müşteri deneyimi yaratma, maliyetleri kısma, insan kaynağını doğru kullanma, tedarikçilerle ilişkileri etkinleştirme olduğunu gösteriyor. Başarılı yönetim ve gelişmiş operasyon yeteneği içinse perakendeciler teknolojiye daha çok önem vermek zorunda. Sektör uzmanlarına göre çevrimiçi satış, katalogla satış, mağazalar, çağrı merkezi, kiosklar ve mobil cihazlar üzerinden müşterisiyle iletişim kuran ve satış yapma yeteneği olan perakendeciler, tüketicinin cebinden aldıkları payı artırabilecek. Visa Europe’un İngiltere’deki Perakende Araştırma Merkezi’ne hazırlattığı araştırma da önümüzdeki yıllarda sektörün çerçevesini ortaya koyuyor.
Gelecek sayısal mağazacılıkta
Visa’nın “Geleceğin Mağazası 2012-2015” araştırmasına göre, 7 yıl içerisinde internet kanalıyla gerçekleşen satışlar toplam cironun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturacak. Mağaza sayılarında azalma yaşanacak, teknoloji uygulamaları artacak. Ödeme yolu olarak temassız kartlar, kredi kartı ve banka kartının yanı sıra ön ödemeli kartlar, anahtarlıklar ve cep telefonları tercih edilecek. Araştırmanın işaret ettiği bir diğer nokta da, bilgiye dayalı olmaktan çıkarak işleme dayalı gelen web siteleri nedeniyle, sektörde teknoloji uygulamalarının daha da yaygınlaşmasına bağlı olarak otomatik taramalarda artış yaşanacak olması. Keza, stoklarında RFID (Radyo Frekansı Tanımlama) adı verilen uygulamayı kullananların ürün takibi de artacak. Perakendeciler mağazalarındaki bilgisayar ve web tabanlı uygulamalarla ürün hakkındaki müşteri görüşlerini daha fazla değerlendirecekler.
Önemli bir nokta da, küçük mağazaların yüksek miktarda stok bulundurmak yerine hizmet ve bilgiye odaklanacak olması. Bu sayede müşteriler web sitesi üzerinden sipariş verebilecek ve bunları teslim alabilecekler. Ön plana çıkan bir diğer gelişme de otomatik tarama. Araştırmaya göre “Otomatik tarama” hizmeti sunacak perakendeciler artacak. Avrupalı perakendecilere göre 2012-2015 arasında satışların yaklaşık beşte biri internet üzerinden gerçekleştirilecek. Perakende cirosunun ortalama yüzde 18,8’lik bölümü çevrimiçi kanaldan sağlanırken, bu oran bazı ürünlerde yüzde 40’ın üzerine çıkacak. Perakende mağazaların sayısında önemli düşüşler olacağı ve mağazacılığın daha teknoloji yoğun hale geleceği tahmin ediliyor. Diğer taraftan perakendeciler, 2015 itibariyle mağazaların yüzde 48’inin, tüketicilerine “Elektronik kiosklar” ya da etkileşimli bilgisayarlar gibi elektronik cihazlar sağlamasını bekliyor.
Kasiyersiz alışveriş 7 yılda yüzde 22’ye ulaşacak
Araştırmanın işaret ettiği bir başka önemli eğilim de müşterinin sepetindeki ürünleri kasiyer olmadan ödemesi anlamına gelen otomatik tarama veya otomatik ödeme sistemleri konusundaki gelişmeler. Araştırmaya göre bu sistem önümüzdeki 5-7 yıl içinde perakendecilerin yüzde 22’si tarafından kullanılacak.
Perakende değişim rotası
. Mağazalarda teknoloji daha fazla kullanılacak. Self servis mağazacılık ve self servis ödeme yöntemleri yaygınlaşacak. Kasiyersiz alışveriş, otomatik tarama ve ödeme sistemleri uygulmaları artacak.
. Perakende cironun beşte biri çevrimiçi kanallardan sağlanacak ama her üç tüketiciden ikisi, doğrudan veya dolaylı olarak çevrimiçi kanalı kullanacak. Mağazalar çevrimiçi kanalla bütünleşecek.
. Teknolojinin daha fazla kullanılması, daha az stok ve daha yüksek verimlilikle çalışan bir mağazacılık modeli ortaya çıkaracak.
. Teknolojinin daha fazla kullanımı veri toplanması ve işlenmesini kolaylaştıracağı için doğrudan pazarlama kampanyalarının önemi ve etkinliği artacak.
. Klasik süpermarket ürünleri, yine süpermarket ürünü olarak kalmaya devam edecek. Bu ürünlerin çevrimiçi cirosu yine sınırlı kalacak.