Sarah, yeni Siri
Beyaz Saray’ın yeni basın sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, konular hakkında bilgisiz görünüyor. Soru soran gazetecilere, “Size sonra döneyim” cümlesiyle ünlendi. Trump muhalifliğiyle tanınan Washington Post (WaPo) gazetesi, hemen duruma el attı: Sarah=Siri benzetmesi yaparak, Sarah Hanım ve dolayısıyla Trump Yönetimi’nin amatörlüğüyle dalga geçen bir WaPo reklam filmi hazırladı.
Filmin adı çok uygun: “Sarah’la Tanışın. O, Yeni Siri.” Reklamda, Apple’ın formatı ve üslubuyla, sunucu, telefonu eline alıp “Sarah..” dediği an Sarah (gerçek sesiyle) cevap veriyor: “O konuyu araştırmalıyım.” Başka bir sahnede, yemek yaparken, “Kaç kaşık peynir koymalıyım?” diye sorana Sarah, “Sana geri döneyim” diyor. Parkta yürüyen adam, Sarah’ı arıyor, “Bu civarda nerede yemek yiyebilirim” diye sorduğunda cevap aynı: “Sana geri döneyim.” Başka birisi, “Sarah, benim doktor randevum ne zamandı” diye sorunca Sarah’ta cevap hazır: “Sana geri döneyim.” Bu ve benzer bir kaç durumdan sonra sunucu, “Bu, şimdiye kadar yaptığımız en iyi iPhone” diyor. Ama hemen Sarah lafa karışıyor: “Bu konuda bir şey diyemem. Bakmam lazım.”
WaPo bir süredir, Trump Yönetimi’yle dalga geçen böyle reklam filmleri yayınlıyor. Örneğin: Beyaz Saray sözcülüğünde sadece 11 gün kalabilen Anthony Scaramucci’nin, bir gazeteciye, “Senin kaynağın kim?” diye soran, tehdit eden, küfür eden, CNN tarafından yayınlanan telefon konuşması da WaPo’nun reklam filmleri arasında yerini aldı. Dilini tutamayan Scaramucci’yi mafyamsı rollere iyi giden bir aktör canlandırdı. Elbette bu ve benzeri durumlar, ABD Anayasası’nın “Basın özgürdür, sansürlenemez” anlamına gelen (daha karmaşık bir hukuki dille yazılmış) Birinci Madde’si sayesinde mümkün.
WaPo reklamlarının amacı, “eğer daha çok okurun olmasını istiyorsan, okurlarını güldür.” Trump Yönetimi’nde okuru ve okumazı güldürecek çok şey oluyor her gün. Malzeme bol. Gazetenin sahibi Jeff Bezos’un talimatıyla, video ekibi 40 kişiden 70’e çıkartılacak. Özellikle, aktörlü, senaryolu, Trump Yönetimi’ni hicveden politik videolar hazırlayacaklar. Bunlar, kaynağını gerçek haberden alacak, ama “Heberler” türünde olacak. Amaç, haberi daha “kolay” anlaşılır, eğlenceli bir “heber” haline getirmek.
Trump’ın, ciddi medyayla sürekli gerginlik yaratmasına karşı WaPo ve New York Times (NYT) bu durumu anlamlı bir şekilde protesto etmişlerdi. WaPo, gazete logosunun altına, “Demokrasi karanlıkta ölür” diye yazdı. NYT ise, “Gerçek, zordur” diye yazdı. NYT’nin sloganının Türkçe’de fazla bir anlamı yok ama, gazete demek istiyor ki: Gerçekleri bulmak, yayınlamak, zordur. Kolay olan, yalan söylemek, aldatmak, sallamaktır.