Adana’da teknolojinin sıcak yüzü…
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kurum ve işletmelerin bilişim alanında yaşanan gelişmeleri takip etmelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen BTvizyon Toplantıları’nın Sonbahar dönemindeki ilk durağı Adana oldu. Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi tarafından 14 Eylül günü düzenlenen etkinlik, diğer illerde olduğu gibi Adana’daki farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin yöneticilerini, bilişim sektörünün önde gelenlerini, işinde bilişimi kullanan yöneticileri ve yaşamında bilişimden kopamayanları bir araya getirdi. Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun, şunları kaydetti:
“Her yıl olduğu gibi tam 16 yıldır çok sayıda önemli ili titizlikle seçerek BTvizyon etkinliklerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Türkiye’nin sayılı önemli şehirleri arasında yer alan ve teknoloji kapasitesi yüksek olan Adana’da olmanın mutluluğunu ve gururunu bu yıl da yaşıyoruz. 2002 yılından beri çeşitli illerde gerçekleştirdiğimiz BTvizyon Toplantıları, bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinin kurumsal verimlilik, maliyet avantajı gibi faydalar sağlayan ürün ve çözümlerini her ölçekte katılımcımız olan şirketlerle paylaştıkları ortak buluşma noktası olmuştur. Türkiye’de kurumsal BT yetkinliğini artırmak adına, bunun önemli bir etkinlik zinciri olduğuna inanıyoruz.”
Ardından mikrofonu BTvizyon Adana etkinliğine ev sahipliği yapan BSD Bilgisayar Yönetici Ortağı Osman Helvacı devraldı. Katılımcılara Adana’da Teknoloji başlıklı konuşmasını sunan Helvacı BThaber ve Bilişim Zirvesi Şirketlerine de teşekkür etti. Etkinliğin konuk konuşmacısı Adana Bilişimci İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Ali Altun’un teknolojinin Adana’daki gelişimi ve büyümesinde ABİAD’ın rollerini açıklamasının ardından Bisoft adına “Veri Keşfi ve Bulut Sistemleri” başlıklı bir sunum gerçekleştiren İş Analisti Berna Saygın, “Veriyi bir maden olarak düşünebilirsiniz. Değerli madenler dağların ya da toprağın erişilmesi zor zahmetli bölgelerinde bulunur. Bulmak hem zahmetlidir hem de kazançlıdır. Verinizin keşfini de böyle düşünün, elinizde milyonlarca verinin keşfedilerek anlamlandırılması ile durumunuzun analizini, kayıp noktaları tespit ederek kazanç sağlayabilirsiniz” dedi.
“Fidye Yazılımlarına Karşı Korunmanın Yolları” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Sonicwall Ülke Satış Lideri Özben Miçooğulları da sunumunda şunları kaydetti:
“2016’nın ilk 3 ayında, 2015 yılındaki toplam atak sayısının 10 katı kadar fidye yazılımı atağı oldu. Örneğin fidye yazılımı sağlık sistemlerine bulaşırsa saat başına sağlık verisi maliyeti 488 doları aşıyor. Dolayısıyla fidye yazılımı kurbanlarının yüzde 30’u verisini geri almak için fidye ödüyor.”
Logo Siber Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Evrim Önk ise “Yönetilebilir Siber Güvenlik ve Yerel Yasalar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Evrim Önk, “Güvenlik duvarlarının geçilebilmesinin sebeplerine bakıldığında yüzde 95 ile hatalı kullanım oranı ön plana çıkıyor. Biz de tamamen yerli ve Türkçe çözümlerimiz ile bu ihtiyaca cevap veriyoruz” dedi.
Adana’da faaliyet gösteren BSD firmasından Kurumsal Yazılım Danışmanı Murat Hançer, “Güvenlik Çözümleri ve Siber Bağışıklık Sistemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Suçun boyut değiştirdiğini belirten Hançer, “Ağların da karmaşık yapısı daima değişiyor dolayısıyla da saldırganlar iş zekası kullanıyor. Fakat pek çok işletme hala güvenlik konusundaki gelişmelerden habersiz gibiymiş davranıyor” dedi.
“Dönüşüm ve Geleceğe Hazır Kurumlar” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Dell EMC Anadolu Kanal Satış Yöneticisi Muhammed Dursun da sunumunda, gelecek eğilimleri konusunda bilgi verdi. Muhammet Dursun’un verdiği bilgilere göre önümüzdeki 15 yıl içinde iş odaklı, bulut tabanlı uygulamalar, büyük veri ve analitik, nesnelerin interneti yaklaşımları etkili olacak.
“Mobil Dünyadan Başarı Hikayeleri” sunumunu gerçekleştiren Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler Satış Müdürü Emre Taşman, Toughbook ve Toughpad ürün aileleri ve bunları kullanan kurumların sağladığı faydalar konusunda bilgi verdi.
“Adana yeni fırsatları bünyesinde barındırıyor”
Adana Bilişimci İşadamları Derneği (ABİAD) Başkanı Mehmet Ali Altun, “Teknolojin Adana’da Gelişimi” başlıklı sunumunda şu bilgileri verdi:
“Dünyada hızla gelişen bilişim sektörünün, insanlığın ihtiyaçlarının hızlı çözümleri ve dünya ekonomilerine katma değer üretmesi açısından önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekmek istiyorum,
Türkiye’de sağlanan imkanlar ve fırsatlarla sanayi toplumundan bilişim toplumuna dönüşmekte olan gelişmiş ülkelerdeki eğilimler değerlendirildiğinde yakın gelecekte tüm iş kollarında bilişim sektörünün payının yüzde 70- 80’lere ulaşacağını öngörüyoruz. Küresel anlamda rekabetçilik, nitelikli işgücü ve iş imkanlarına sahip olabilmek için bilişim sektörünün stratejik bir önemi olduğunu ifade etmek istiyorum: Bilişim alanında hem donanım hem de yazılım sektöründe tüketen değil üreten ülke olmamız için teknoparkların ve yazılım sektörüne desteklerin artırılması Türkiye’nin önünü açacaktır.
Adana’da bilişim sektörü henüz mini ve orta ölçekli donanım ve yazılım şirketlerinden oluşmaktadır. Komşularımızla gelişen yeniden yapılanma Adana için bir fırsat oluşturmaktadır. Bölgemizdeki yazılım üreticileriyle Ortadoğu pazarında ağ altyapısıyla inovatif ve mobil yazılımların üretilmesi yeni fırsatlar olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle gelişen iç pazar ve Ortadoğu pazarlarımız konusunda Çukurova da faaliyet gösteren meslektaşlarınızın donanım ve yazılım konusunda tüm bilişimcilerin sürdürülebilir işbirliği ile bu pastadan daha büyük pay almamızı sağlayacaktır.”