Tükenmez enerji
Fosil yakıtlar azaldıkça diğer enerji kaynakları öne çıkmakta. Yenilenebilir (renewable) enerji için ben “tükenmez enerji” demeyi deneyeceğim. Bu enerji tükenirse, zaten kainatın sonu gelmiş olacak.
2011’de Türkiye pazarında da elektrikle yol alan taşıtlar göreceğiz. Bunlardan İon, pratik olarak 4 kişilik küçük araba sınıfı bir taşıt, 47kW / 64HP, 180Nm motoru var. 130km/s hıza çıkabiliyor, 0-100km/s hızlanması ise 15,9 saniye alıyor. Elektrikli araçlarda darboğaz, enerjiyi depolamada. Petrolün ağırlığa göre verdiği enerjiyi -şimdilik- başka hiçbir yöntemle taşınır kılamıyorsunuz. Toplam 16kWh kapasiteli LiMn2O4 aküleri nedeniyle İon’un boş ağırlığı 1.120 kg. Araçta 50kW’lık bir şarj ünitesi var, 30 dakikada yüzde 80 şarj yükleyebiliyor. Bununla 150 km kadar yol almak olası. Bir Türk tasarımı araç için de benzer model üzerinde çalışılmakta. İlk örneğini son otomobil fuarında gördük.
Akülerin yaratacağı çevre sorunları ayrı bir konu. Bu nedenle İon, akülerini satmayacak, kiralayacak. Hem çevrenin korunması, hem de “akü bozuldu” sorunu üretici tarafından üstlenilmiş olacak. Elektrikli aracı ilginç kılan, petrole göre yakıt tüketiminin 1/3 bedelle karşılanabilmesi. Kuşkusuz bunda ülkemizde akaryakıta yüklenen aşırı vergiler etkin. Yoksa elektriğin çoğunu doğalgazdan elde etmiyor muyuz?
Kuşkusuz, ilginç olan kendi ürettiğiniz elektrikle trafikte yol almak olacak. Ama enerji üretiyorsanız, başka değerlendirme olanakları da var: EPDK’nın “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik”i 3 Aralık’ta yayınlandı. Madde 14’in 8. bölümü, şebekeye basacağınız elektriğin tarifesini “Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı” olarak belirliyor. “Üretim tesisinde kullanılan makine ve/veya elektro-mekanik aksamın yüzde yetmiş beşinin yerli üretim girdilerden oluştuğunun belgelendirilmesi” durumunda daha yüksek bedel verilecek. Ancak bu belgelendirmenin nasıl yapılacağı henüz açık değil.
Kendi ürettiğiniz enerjinin en kârlı kullanımının, taşıtınızda olup olmadığını bekleyip göreceğiz.