Gençlere uzanan yol teknolojiden geçiyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak amacımız gençlerin serbest zamanlarını etkili ve verimli bir şekilde değerlendirebilmeleri amacıyla kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyici, farklı talep ve ihtiyaçları dikkate alan faaliyetleri sunmak ve aynı zamanda onları kötü alışkanlıklardan koruyacak çalışmaları yürütmektir. Bu amaçlara ulaşmak için gençlerin karar alma sürecine dâhil edilmesi, onların sahip olduğu haklar konusunda bilinçlendirilmesi ve sosyal hayatın her alanına gençliğin etkili katılımının sağlanması bakanlığımızca hedeflenmektedir.
Biz yukarıda belirttiğim hedefler ışığında gence dokunan, onun ihtiyaçlarına çözüm arayan ve teknolojiyi son damlasına kadar kullanan, 22 milyonluk devasa bir genç popülasyona sahip olan bir Bakanlığız. Dolayısıyla Bakanlığımızı diğer bakanlıklardan ayıran ince bir çizgi var. ‘GENÇLİK’.
Gençlik ve teknoloji iç içe geçmekte olan aynı cümlenin vazgeçilmez ögeleridir. Bu sebeple hedeflerimize ulaşmak için bizlerde bakanlık olarak teknoloji ile ayrılmaz bir bütün oluşturmaktayız. Teknoloji herkesin günlük yaşamının bir parçası elbette lakin bizim bakanlık için VAZGEÇİLEMEZ.
Şuna dikkat çekmek isterim, hizmet alanımızın iki bacağı var, Gençlik ve Spor. Hizmet alanımızın da dinamiği; bizleri teknolojideki yenilikleri sürekli takip etmeye sevk ederken, bilişim noktasında severek yaptığımız işlere daha da sarılmamıza ve bu alanda kendimizi yeniliklere daha aç hissettirip, daha açık bir algıda kalmamıza sebep oluyor. Artık gençler iletişimi teknoloji, mobil, web platformları üzerinden gerçekleştiriyor. Biz de ağırlıklı olarak bu alanlarda çalışıyor, projelerimizi bu düşünceler ve kıstaslar üzerinden masaya yatırıyor ve yeniliyoruz. Özellikle endüstri 4.0’ın da ön plana çıkması dolayısıyla bu noktada da ilgimizi ve çalışmalarımızı yönlendiriyoruz.
Çanakkale Destanını Mobil Uygulama İle Yaşattık: “NUSRAT”
Konu gençliğin ilgi alanı olunca, doğal olarak yaptığımız çalışmalar çok farklı kanallara doğru kayıyor. Kurumsal ERP işlerimiz dışında mobil uygulamalardan oyunlara, çizgi filmden videolara, eğitsel çalışmalardan gezilere, kültür çalışmalarından kariyer çalışmalarına, spor etkinliklerinden yarışmalara kadar çok geniş bir konu yelpazemiz var. Bu doğrultuda oyun, uygulama ve video alanında yaptığımız çalışmalarımız var. Çanakkale’yi anlatan Nusrat oyunu 3 milyona yakın indirme ve 250 bin yorum almıştır.
Aldığımız her bir nefesin, bu topraklar için birilerinin verdiği “son nefes” sayesinde olduğu şuuruyla Videolar hazırladık: “ŞEHİT TEĞMEN İBRAHİM NACİ'NİN GÜNLÜĞÜ”
İbrahim Naci, Çanakkale Muharebesi sırasında Osmanlı ordusunun 71. Alay. 3. Tabur 10. Bölük’ünde Teğmen olarak görev yapan 21 yaşında bir gençtir. Henüz ömrünün baharında iken, vatan sevgisi ile şehit düşme ihtimalini peşinen kabul etmiş ve şehadet şerbetini içmiş olan Genç Teğmen, muharebe süresince yaşadıklarını ve duygularını kaydettiği bir günlük tutmuştur. Günlüğünde İstanbul’da başlayan ve Gelibolu Kerevizdere’de sona eren anılarını 29 gün boyunca kaydetmiş olan Teğmen, şehit olması halinde ailesine ulaştırılması için defterinin ilk sayfasına, satır aralarında da özlemle bahsettiği evinin adresini yazmıştır. Günlüğün günümüz teknolojisini kullanarak hazırlanan kısa videolar içerisinde döneme ait anonim türküler, Teğmen Naci’ye ait illüstrasyon çizimler, videolar, askerlerimizin güzergahlarını ve yaptıkları faaliyetleri anlatan 3B hareketli haritalar, özel enstrümanlar ve günlük içerisinde geçen konuya göre özel ses efektleri ile hazırlanmış olan müzikler bulunmaktadır.
Sahalardan Cepheye, Cephelerden Sahalara Etkileşimli Mobil Kitap Uygulamasını Yaptık: “Sporcuların Harbi”
Çanakkale destanını merak uyandırıcı ve eğitici olarak anlatmaya çalıştığımız bu çalışmaların bir yenisi olan “Sporcuların Harbi” projemiz üzerinde çalışıyoruz. Bu projemiz de, savaş döneminde çarpışan, şehit olan sporcularımızı konu alan bir mobil uygulama olarak hayata geçecek. Son dönemde mobil platformlara ağırlık veriyor, çalışmalarımızı mobil uygulama olarak da yayınlamaya çalışıyoruz.
Yazılım Eğitim Atölyesi ile Güçlü Gençlik: “Kodadı 2023”
Gençlerimizin bilişim konusundaki ilgilerini görüyoruz. Bu sebeple projelerimiz içerisinde bilişim üzerine kariyer eğitimi çalışmalarımız da bulunuyor. Gençlerin özellikle kodlama, robotik çalışmalar, mobil teknolojiler üzerindeki ilgileri yüksek. Bakanlık olarak bu konuda en son “Kodadı 2023” isimli 9-12 yaş aralığındaki kodlamaya merakı olan gençlere yönelik bir eğitim çalışması gerçekleştirildi. 81 ilde gerçekleştirilen bu proje büyük ilgi gördü. Projenin daha büyük genç yaş gruplarına da yapılması yönünde plan ve programımız bulunuyor.
Spor Alanında Dev Bilişim Projesi: “Dinamik”
Spor alanında da iki yıl önce çalışmasına başladığımız “Dinamik” isimli bir bilişim projemiz bulunuyor. Bu proje ile ülkemizdeki tüm spor altyapısının takibi ve ilgili verilerin tutulması hedeflendi. Tabi ki spor alanı çok kapsamlı ve geniş olduğundan, bu durum geliştirmekte olduğumuz uygulamanın da kapsamını genişletiyor. Şu an mevcut haliyle aktif olarak kullanımda olan bu uzun soluklu proje, ülkemizin tüm spor verilerini tek çatı altında toplamış bir bilişim mecrasıdır.
Düşünelim Üretelim noktasında: “Üreten Gençlik Meşalesi”
Gençlerimizin hayal güçlerini geliştirip, insanlığa ve ülkemize faydalı olacak teknolojik ürünler geliştirmelerine katkı sağlanması amacıyla “Üreten Gençlik Meşalesi” projesi ülkemiz genelinde yaygınlaştırılacaktır.
Akıllı telefonlara Akıllı GSBAR: “Artırılmış Gerçeklik Uygulaması”
Ülkemizde akıllı telefon kullanım oranının yüzde 75’lerin üzerine geçmiş durumda. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak gençlerimize akıllı telefonlar ve mobil uygulamalar üzerinden ulaşmanın elzem hale geldiğini görmekteyiz. Bakanlığımız tanıtım ve faaliyetlerini, gençlere yönelik uygulamaları GSBAR ‘Artırılmış Gerçeklik Uygulaması’ üzerinden gençlerimize eğlenceli ve hareketli 3D görseller ile ulaştırma amacındayız. Temmuz 2017 itibari ile IOS ve Play Store platformlarında aktif olarak kullanıma sunduğumuz GSBBAR Uygulaması içerisinde 15 Temmuz, Bilgisayar Oyunlarında İslam Karşıtlığı, MiniaTürk, Yayınlar, Şehit Teğmen Naci, Sporcu Kartları ve Tesisler menü başlıkları ile 3D görseller ile desteklenmektedir.
Teknoloji ile Entegre Bakanlık: “Gençlik ve Spor Veritabanı”
Peki, “Bu kadar çalışma yapılıyor, bu çalışmaların sonucu ne oluyor? Bir proje geliştireceğiz, gerçekten ihtiyaç ne kadar, ne kadar talep olur? Nereye hangi tesisi yapmalıyız? Kimin hangi projeye ihtiyacı var?” Projelerimizi yaparken işte bunun gibi birçok soru soruyoruz kendimize. Bu soruların çoğuna, bölge koşulları, talepler ve gözlem usulü ile cevap verilebiliyor. Ancak bu yöntemlerle ne yazık ki çoğu kez nicel bir veri oluşturulamıyor. Ayrıca bugün özellikle, “Gençlik nereye gidiyor” sorusunu, herkesin bunu sorduğundan emin olabilecek sıklıkta duyuyoruz. İşte biz de bu noktada, memleketimizin geleceğini direkt olarak ilgilendiren tüm bu sorulara bir cevap verebilmek amacıyla “Gençlik ve Spor Veritabanı” projesini başlattık. Projenin kapsamı “big data” ve “IoT” teknolojilerine dayanıyor. Öncelikle yapılan tüm çalışmalardan akan verilerin büyük veri olarak depolanmasını hedefliyoruz. Bu verilere mobil, beacon, RFID vb. cihazlardan akan verileri de ekleyeceğiz. Sonrasında da Hadoop platformu üzerinde toplanacak bu veriler ile bir karar destek mekanizmasını devreye sokacağız. Ayrıca “makine öğrenimi (machine learning)” teknolojisini de kullanarak projelerimizde hedef kitleye ulaşım oranını artırmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında çıkan sonuçları da periyodik olarak açıklamayı, “Gençlik nereye gidiyor?”, “Dünya ve Türkiye, Gençlik, Spor”, “Spordaki durumumuz” sorularına cevap verebilmeyi hedefliyoruz.
Görüldüğü gibi her kamu kurumu gibi çalışmalarımızın birçok farklı teknolojiye dayanan bir ayağı bulunuyor. Artık kamu kurumlarımız eskisi gibi tek düze çalışma disiplininden koptu, tatlı bir rekabet anlayışıyla çalışıyor ve bu bağlamda kaliteyi arttırmayı hedefliyor. Artık devlet kurumlarımız özel sektörün getirdiği yenilikler, fikirler ve bakış açılarını da çıktılarına yansıtabiliyor. Karşılıklı fikir alışverişi, beklentiler ortaya konması ve bunun sonucunda “gelişim” odaklı çıktıların oluşması gerçekten kalite açısından çok önemli. Aksi halde iyi niyetle dahi olsa yapılan çalışmalar, saman alevi niteliği taşıyan ve sadece anlık bir etki oluşturabilen “reklam” olmanın ötesine geçemeyecektir. Bunun aksine bizler ülkemiz adına, geleceğimize değer katacak adımları atmayı tercih ediyoruz etmeliyiz.