“Telekomünikasyon sektöründe vergi yükü çok fazla”
2010 Netaş İnovasyon Ödülleri bu yıl ilk kez dağıtılırken Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’la ödülleri değerlendirdik. 2010 Netaş İnovasyon Ödülleri bu yıl ilk kez dağıtılırken Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’la inovasyon ve telekomünikasyonu Türkiye özelinde değerlendirdik.
Bu yıl Netaş bünyesinde alınan fikirlerin değerlendirilmesi sonucu ilk kez dağıtılan inovasyon ödülleri Alphan Manas’ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Netaş’ın inovasyona verdiği önemi de gösteren ödül töreni sonrasında Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay’la hem Netaş hem de Türkiye özelinde teknoloji sohbeti gerçekleştirdik.
İnovasyonun önemine değinen Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay, zaman içinde kendilerine şirket bünyesinden gelen ve zaten değerlendirilen yeni fikirleri böylece ödüllendirdiklerini ifade etti.
Çizdikleri genel stratejiden bahseden Altay, “Teknoloji, sistem bütünleştirme ve savunma üzerine odaklandık. Bu üç odak noktasını benimsememiz şirket bünyesindeki çalışanlarımızı da yeni ve patentli fikirler çıkması sonucunu doğurdu” dedi. Çalışanların yeni fikirler üretmekteki ilgileri üzerine bu yıl fikirlerin duyurulmasını istediklerini vurgulayan Altay, fikir ve girişimleri depolayıp daha iyiye götürmeye çalışacaklarını belirtti.
Ekonomik verilere göre, Ar-Ge bölümünü son 5-6 yıl içinde 200 kişiden bin kişiye çıkartan Netaş için 2010 yılı oldukça olumlu geçti ve şirket büyümeyi sürdürdü.
“Yeni yılda bölge ülkelerine açılmayı hedefliyoruz”
2011 için yeni bir adım olarak yurtdışına açılmaları gerektiğini düşünen Altay, “Türkiye’nin etrafındaki ülkelerle olan ilişkileri ve ticareti artmaya başladı. Kuzey Afrika, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa’da özellikle sistem bütünleştirme konusunda çalışmaya başlayacağız” dedi. Senelerdir devam eden Bangladeş’le anlaşmaları dışında yurtdışıyla çalışmayan Netaş, çalıştığı ülke sayısını onun üzerine çıkarmayı hedefliyor.
Türkiye’deki gelişmeler hakkında konuşmayı sürdürdüğümüz Altay, bant genişliği ve 3G’nin ülkemize gelmesiyle son 6 yıldır yaşanan gelişmelerin olumlu olduğunu belirtti. Ayrıca Altay, Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) ve TÜBİTAK bünyesinde yürütülen TEYDEB destek programları, Ar-Ge merkezleri kanunu çıkmasının olumlu gelişmeler arasında yer aldığını söyledi. Altay sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde faaliyet gösteren tüm operatörler çok ciddi yatırımlar yapıyor. Bu şirketlerin desteklenmesi gerekiyor. Diğer taraftan bakarsak Türkiye’de alternatif operatörlerin gelişmesi kısıtlı kaldı. Oysa ki, piyasa onların rekabeti olmadan büyüyemez.” Son dönemde fikirlerin çoğaldığını ancak riski alacak sermaye, yani melek sermaye eksikliği bulunduğunu belirten Altay, “Bu konuda devletten yatırım beklemek olmaz ama devlet yatırımcıların önünü açabilir. Girişimciler küresel düşünerek yabancı sermayeyi dışlamamalı” dedi.
“Telekomünikasyon sektöründe çok fazla vergi bulunuyor”
Sektörün sorunları üzerine de görüşlerini aldığımız Netaş Genel Müdürü şunları söyledi: “Telekomünikasyon sektöründe şu anda çok fazla vergi bulunuyor. Bu vergiler küçük düzenlemelerle inovasyona, verimliliğe ve şirketlerin daha üretken olmalarına harcanabilir. Bu düzenlemenin kullanıcı tarafında kalite ve düşük fiyatla, şirketlerde daha çok yatırımla daha yenilikçi ürünler getirilmesi devinimini sağlayacaktır. Bunun yanında sistem bütünleştiriciler ve katma değerli servis sağlayıcılar da kazanacaktır. Ayrıca özveride bulunan devlet de vergi ve gelirle yine kazançlı çıkacaktır.”
Altay’a göre, KOBİ’lere yeterince telekomünikasyon ve BT ulaşmıyor. Bu sebeple de Türkiye’de yüzde 60 oranında istihdam sağlayan KOBİ’lerin üretime katkısı yüzde 25’lerde kalıyor.
Son dönemde artan siber saldırıların ülke güvenliği açısında sıkıntı yaşatabileceğini de belirten Altay, Türkiye’nin mutlaka kendi güvenlik yazılımını geliştirmesi gerektiğini de vurguladı.