Polonya’da sihir eğitimi
Polonya’nın Çek sınırına yakın Czocha mevkiindeki aynı isimli şatoda 4 günlük “sihir eğitimi” (!) veriliyor. Harry Potter romanlarındaki bütün işler burada aynen var. Dört gün-gece tam pansiyon 620 Euro. Sihir öğrenmek için sudan ucuz. Üstelik şato, tam peri masallarındaki, pardon, Harry Potter romanlarındaki Hogwarts Şatosu gibi: Romantik. Ürkünç. Güzel. Gizemli. Görkemli. Uğursuz.
İlk yayınlanışından bu yana, bu yıl tam 20 yıl olan Harry Potter romanlarıyla, filmleri, endüstrisiyle, vazgeçilmez bir merak unsuru olarak kalıcı özellik kazanmış durumda. Polonya’da kuş uçmaz kervan geçmez bir sınır bölgesindeki eski bir şatoda sihir eğitimi (!) vermeyi akıl eden girişimci yenilikçi zihinler, bunun kanıtı. Harry Potter artık, sadece roman ve filmlerde var olan bir hayal ürünü değil.
Harry Potter ve Felsefe Taşı 26 Haziran 1997’de yayınlandığında, kitabın dünya çapında 107 milyon satacağını kimse tahmin edemezdi. Adı sanı bilinmeyen birinin yazdığı çocuk masalını 12 yayıncı reddettikten sonra Londra’da Bloomsbury Yayınevi sadece 500 adet basmayı lütfen kabul etmişti. 20 yıl içinde HP romanları 504 milyon sattı. Ve halen satıyor. Çevrilen 8 filmin toplam gişe geliri 7.7 milyar doları buldu. Yazar Joanne Kathleen Rawling milyoner oldu: Financial Times’a göre 900 milyon dolar. Bloomsbury, yazarın bir kadın olduğunun “anlaşılmaması” için, onu isminin baş harfleriyle tanıtmayı uygun bulmuştu. Bu nedenle yazar J.K.Rawling olarak biliniyor.
Romanlar 79 dile çevrildi. Türkçeye, Sevin Okyay’ın harika üslûbuyla aktarıldı. Sadece 2016’da eBay alışveriş sitesinde HP ile ilgili “şeylerin” satışı 3.3 milyon doları buldu. eBay’e inanırsak, son üç ayda, her dakika 10 tane “sihirli değnek” ve saatte bir HP kostümü satılmış. eBay dışında kalan satış mağazaları ve dükkanlardaki satışları bilemiyoruz.
2016’ya geldiğimizde roman, tiyatroya “Lanetli Çocuk” adıyla uyarlandı. New York’un tiyatro semti Broadway’e de kopyalanacak. Oyunda HP, evlenmiş, üç çocuklu, orta yaşlı bir devlet memuru: Sihir Bakanlığı’nda çalışıyor. Oğlunu, kendi okuduğu eski okuluna öğrenci olarak (“sihir öğrensin” diye) yolluyor. Oyunda ilginç bir ayrıntı, Hermione adlı genç kız karakterini siyah bir sanatçının oynaması. J.K.Rawling, “Roman kahramanlarımın ne renkte olduklarını hiç belirtmedim” diyerek, elbette bir siyah sanatçının, “beyaz” (?) bir karakteri oynayabileceğini söyledi. Buna rağmen grafik sanatçısı Anoosha Syed, twitter hesabında Hermione’yi “siyah”, HP’yi “esmer” olarak çizip ırkçı nefret söylemine maruz kaldı. Bu da Trump-sonrası altüst dünya düzeninin bir ironisi.