Coğrafi bilgi sistemlerindeki değişime uzak kalmayın
Esri Türkiye Kullanıcı Konferansı, ‘Bilimin Coğrafi Gücünü Keşfet!’ başlığında 4-5 Ekim 2017 tarihlerinde Hilton Bosphorus Convention & Exhibition Center’da yerli ve yabancı katılımcılarını buluşturdu. 4 Ekim’deki açılış gününde yerli ve yabancı Esri yetkili isimleri konuşma yaparken, sergi alanı açılışı da gerçekleştirildi. 5 Ekim’de ise üç farklı salonda paralel oturumlarla kamudan isimler ve farklı BT şirketlerinin yöneticileri sunumlar yaptılar.
Konferansın açılışını ‘Esri Türkiye Vizyonu’ konuşmasıyla yapan Esri Türkiye CEO’su Barış Uz, coğrafi bilgi sistemleri (CBS) başlığındaki gelişmeler ve Esri olarak yenilikleri hakkında bilgiler verdi. Insight çözümü ile CBS başlığında veri kaynağı sınırının kalmadığını, sürükle-bırak analizin ön planda olduğunu söyleyen Barış Uz, en çok değer verdiği çözümlerden biri olan bu başlık ışığında analizlerin artan önemine de dikkat çekti. Açık bir platform olan ArcGIS ışığında, açık standartları destekledikleri bilgisini de veren Barış Uz, “Yeni yaklaşımımız var ve teknik yetkinlikleri sürekli geliştiriyoruz. Danışmanlık hizmetleri vermeye de başlayacağız. ArcGIS profesyonel hizmet paketlerini sunacağız” dedi.
Dijital değişim çok hızlı ve kapsamlı
Barış Uz’un ardından sözü, ‘Applying the Science of Where’ başlıklı sunumu ile Esri Stratejik İş Ortakları Direktörü Dean Angelides aldı. Sözlerine Türkiye’ye duyduğu hayranlığı anlatarak başlayan, “İstanbul gerçek bir köprü” tanımını yapan Dean Angelides, “Farklı disiplinlerden de olsak, ortak noktamız konum odaklılık ve konum bilimi (science of where)” dedi. Angelides’e göre, çevreci modelleme her işin temeli ve değişimi anlayarak geleceğe uygun konumlanmak mümkün. Doğal kaynak yönetimi, felaket yönetimi, tarım sektörü, kentsel yayılım düzeni gibi konuların önemine işaret eden Angelides, saha verilerini toplayarak bu başlıklarda gereken analizleri yapabilmenin gerekliliğini vurguladı. Dean Angelides, bu alanda yenilikleri şöyle anlattı:
“Şehirlerin büyümesi, ulaştırma ve trafik kontrolü gibi başlıklarda CBS önem taşıyor. Teknolojinin bireysel kullanıma inmesi, doğal olarak teknoloji kullanım alışkanlıklarını da değiştiriyor. CBS; vatandaş katılımını da beraberinde getiriyor. Açık veri ve işbirliği fırsatları böylece gelişiyor. CBS ve yer bilimi bence küresel bazda birçok sorunu aşıp, yeni davranış modellerini bize kazandırır. Yoğun bir dijital değişimden geçiyoruz ve konum bilimi de sadece bir dil değil, karar alma ve aksiyon süreçlerinde de etkili olurken, görselleştirme ve haritalandırma da öngörü yetkinliği sağlıyor. CBS de tüm bunları yapabilmek için platform sunuyor. Bu noktada coğrafi bilgileri yönetmek ve analiz için CBS temel. Bu noktada iş zekası sistemler de CBS ile daha farklı, görsel gibi içerikleri buluşturuyor. Veri kaynakları, BT altyapısı, makine öğrenmesi hayatımıza girdikçe, CBS de hızlı değişime devam edecek. İnovasyonlar, farklı masaüstleri, depolama ve analizde yenilikler gündeme gelecek.”