İnsan gücüne yönelik ihtiyaç hiç bitmeyecek
Küresel insan kaynakları ve organizasyonel danışmanlık şirketi Korn Ferry, dijitalleşmeyle robotların üstleneceği rolün artmasıyla insan sermayesinin değerinin düşmeyeceği, hatta artacağını ortaya koydu. Korn Ferry’nin “Future of Work” araştırmasına göre, insan sermayesinin değeri, teknolojiye göre daha ağır basıyor. Bunun bir sebebi insanların yetenekleri ve potansiyelinin sürekli şekillendirilebilir olması, insanların değerinjn daha fazla bilgi, deneyim ve kıdem geliştirdikçe artış göstermesi. İkincisi ise robotların genellikle belirli bir amaca sahip olup, zamanla amortismana neden olması.
Araştırma, insan sermayesinin değerinin katlanarak artacağını gösteriyor. Öyle ki küresel olarak insan sermayesi 2030’a kadar 1,2 katrilyon dolara çıkacak. Buna karşılık stoklar, gayrimenkul ve teknolojinin içinde olduğu fiziki sermayenin ise aynı dönemde 521 trilyon dolar olması bekleniyor. Bu durumun ülkeden ülkeye göre farklılık gösterdiğini de hatırlatan Korn Ferry Türkiye Teknoloji Sektörü Kıdemli Direktörü Caner Çınar, ABD gibi teknolojik olarak gelişmiş bir ülkede bile insan sermayesinin fiziki sermayeye kıyasla 3,9 kat daha değerli olması beklentisini dile getirirken, Birleşik Krallık’ta bu rakamın 4,23’e kadar yükseldiğini vurguladı.
“Çevik olmak, becerinizi genişletmek anlamına gelebilir, ancak mutlaka üst düzey bir kodlama sihirbazı olmak zorunda da değilsiniz” tespitini yapan Çınar, 2030’da da işyeri teknolojisinin daha az teknik olacağı kanısında. Çınar, “Çok yakında bir bilgisayara sesli komutlarla yazılımlar hazırlama talimatı verebilirsiniz” örneğini verdi. Araştırmalar; robotların verileri daha iyi ve daha hızlı sıkıştırabildiğini, önemli eğilimleri yakaladığını ve algoritmalarını gördüklerini, ama günümüz dünyasında estetik ve kullanışlılığın daha önemli olduğunu, bunun da insana olan ihtiyacı artırdığını ortaya koyuyor.
Firmaların dijital dönüşüme uyum sağlamak için çaba göstermesi gerekliliği karşısında, işgücünün de bu dönüşüme uygun olarak tasarlanması önem taşıyor. Korn Ferry çalışmaları, değişimin hem işgücü niteliği hem yönetim anlamında gerekliliğini gösteriyor. Dijital potansiyellerini gerçeğe dönüştürmek isteyen şirketlerin, farklı düşünen ve daha fazlasını yapmaya istekli iş gücüne sahip olması bu noktada büyük önem taşıyor.