Lider, hızlı inovasyon istiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Der Spiegel’e “Ben kibirli değilim, ama düşündüğümü yaparım” demiş. Şimdi yeni düşünüp AB liderlerine söylediği şu: AB inovasyonunu geliştirmek için AB örgütlenmesi “dışında” bir yeni kurum oluşturalım.
AB28, ekonomik ve siyasi herşeysini AB örgütlenmesi içinde halletmek isterken, bunun dışında bir yeni kurum? Macron bununla, AB bürokrasisini aşmak istiyor. Yani, AB için hem tehdit hem fırsat olan o bürokrasi. Belki de Avrupa Savunma Ajansı gibi –halen çalışan- bir inovasyon yüksek kurumu? Ya da ABD’de İnternet’in doğumunu sağlayan DARPA gibi bir şey?
Böyle bir yeni kurum, AB bürokratları tarafından değil, “ulusal” hükümetlerin bürokratları tarafından işletilecek. Kurum, AB fonlarından yine yararlanabilir, ama kuruma katılmak isteyen AB ülkeleri, kendi ulusal bütçelerinden katkı yapar.
Macron bu yenilikçi öneriyi yaparken, Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC) adıyla bir AB kurumu kurulmasını Ar-Ge ve inovasyondan sorumlu bakan Carlos Moedas 2015’de zaten önermişti: AB’de inovasyonun ticarileşmesini öngörüyor. AB’de de tıpkı ABD’deki gibi iş değeri 1 milyar doları aşacak, hızlı yükselen yenilikçi şirketlerin (unicorn) oluşmasını hedef alıyor. Nitekim, 10 Ekim’de yapılan bir açıklamayla, EIC’in “pilot dönem” olarak düşündüğü 2018-2020 aralığında bin projeye 2.7 milyar euro fon ayıracağı duyuruldu. Bunun 5 milyon euro’su “blok zincirinin sosyal faydası” araştırmalarına ayrılacak.
Eğer Macron’un, böyle bir kuruma paralel düşündüğü benzer kurum gerçekleşirse, buna İngiltere’nin de üye oluvermesi kolaylaşacak. İngiltere, AB’den ayrılmak amacıyla kaplumbağa hızıyla görüşmelere devam ediyor. Uzun ve çileli, çok çok da pahalıya mal olacak bir boşanma süreci. Ama boşandıktan sonra da hayat devam edecek. İngiltere, Macron’un önerdiği bir AB-dışı kurumda yer alabilir.
Macron, geçen Haziran’da bir konuşmasında Fransa Kamu Yatırım Bankası (BPI) ve hükümetin işbirliğiyle hükümetin, “hızlı” inovasyona 10 milyar euro fon ayıracağını söylemişti. Şu cümleleri, bu konuda ne düşündüğünü gösteriyor: “Fransa’da bir girişimci, başarı kazanmaya başlayınca, kıskançlık başlar, göze batar, vergiler gelir. Buna artık son!” Macron, konuşmasının bundan sonrasını İngilizce bitirdi: “Biz, girişimcilikte aydınlanma istiyoruz. İhtiyacımız olan şey, üretim modelimizi derinlemesine değiştirmektir. Startup gibi düşünen, öyle davranan bir ülke olmalıyız. Fransa’da bütün inovasyonlar yaratılabilir: Yeşil, gıda, yeni ulaşım konularında icat ve geliştirme yapabiliriz.”