Kitabın sonu… mu?
Geçtiğimiz birkaç ay içinde e-kitap okuyucu donanımları hakkındaki haberler gündemden düşmedi. Amazon Kindle iki bu yılın başından beri var. Ancak Kasım ayı sonunda pil ömrünü artıran ve PDF desteği sağlayan bir yazılım değişikliği ve satışla ilgili iyi haberleriyle dikkati çekti. Sony Reader bir süredir var. Barnes & Noble, nook adlı e-kitap okuma cihazını geçtiğimiz hafta piyasa sürdü. Apple’ın önümüzdeki yılın başında bir tablet donanımını piyasaya süreceği söylentileri var. Belki de adı iTablet olacak bu cihaz, renkli bir e-kitap okuyucusu olarak kullanmaya da uygun.
Bu gelişmeler nedeniyle, arada bir ortaya çıkan “Bildiğimiz fiziksel kitabın nesli tükeniyor” tartışmaları ve yazıları arttı. Doğru mu bu gerçekten? Hatırlarsanız, Ekim ayında e-kitap korsanlığı hakkında bir yazı yazmıştım. Artık korsanı bile çıkan e-kitap, fiziksel kitabın sonunu işaret ediyor diye düşünmek doğal. Bu ve bundan sonraki birkaç yazımda bu argümanlar hakkında sizi düşünmeye davet edeceğim.
Fiziksel kitabın yok olabileceği düşüncesi gerçekten de insanlarda duygusal tepkilere neden oluyor. Fiziksel kitap ve kütüphane hayranlarımız böyle argümanlara kızıyor, ancak teknolojik gelişmelerin kitaba darbe vuracağı korkusunu da yaşıyor. Teknolojiyi biraz fazla sevenlerimiz ise, doktor bekleme odalarında ellerindeki e-kitap okuyucu ile bir şeyler okurken başkalarının onlara katılacağı beklentisindeler (sanki!).
Dikkat edilmesi gereken birkaç konu var. Birincisi e-kitap sayısı sadece binlerce, eskiden basılanlara her yıl eklenenlerle birlikte, fiziksel kitap sayısı ise milyonlarca. Sadece ABD Kongre kütüphanesinde 18 milyon kitap var. Bir tahmine göre dünyadaki orijinal kitap sayısı 65 milyon. Ayrıca her fiziksel kitabın e-kitabı yok, bir takım nedenlerden dolayı hiç olmayabilir de. Ancak Google kitap projesi, eğer sonunda başarılı olursa, dünyadaki tüm kitapları elektronik ortama taşımak gibi bir amaç güdüyor. Gördüğünüz gibi üzerinde düşünülmesi gereken çok şey var. Önümüzdeki yıl devam edelim!