Yoksa sizin hala bir metodolojiniz yok mu?
Bu hafta özellikle de bilgi teknolojileri alanında görev yapıyorsanız, isimlerini sıklıkla duyduğunuz ya da uyguladığınız en bilinir metodolojiler üzerinde durmak istedim. Birkaçının da PMI’ı referans gösterdiğinden yola çıkarak PMI’dan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Bilindiği gibi, PMI fayda gütmeyen profesyonel bir organizasyon ve proje yönetimi sanatı üzerine metodolojik yaklaşımları paylaşmak temel amacını güdüyor. Bu anlamda araştırmalar yapıyor, standartlar koyuyor, gerektiğinde liderlik ediyor ve eğitim olanakları sunuyor. Proje yönetiminde sunduğu sertifikasyon programları ve her yıl düzenlediği uluslararası kongreleri de eklemek gerekli elbette. Türkiye’ye baktığımızda da büyük ölçekli şirketler başta olmak üzere gitgide benimsendiğini görüyoruz.
PMI’ın temel metodolojilerini anlama sürecinde sektör bağımlı düşünmek yerine, temeline insanı konumlandırarak herhangi bir kalıp içine sokmaksızın tüm yapıya bakabilmek bir maharet olmasa gerek. Sektörlere has olmayan ancak bazı sektörlerde daha fazla metodolojik yaklaşımları benimsemeyi gerektiren proje yönetimi alanı birazdan bahsedeceğim birtakım belli başlı kavramları da bilmeyi gerektirir kanaatindeyim.
Metodoloji (Yöntembilim) belirli bir alanda kullanılan tüm metodlar, metodların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir, ilgili alanda yapılacak olanları adım adım açıklar. Tam bu noktada PMBOK’un bir referans model olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak değinmek istediğim ilk metodoloji olan PRINCE2 (Projects INControlled Environments) süreç temelli bir proje yönetimi metodolojisidir. PMBOK’tan farkı proje yönetiminde izlenecek süreçleri çok daha detaylı açıklaması diyebiliriz.
Ağırlıklı olarak yazılım mühendisliği alanında kullanılan metodolojiler ise PMI’ı referans gösteren ve yazılım mühendisliği ve organizasyonların geliştirilmesi alanlarında süreç iyileştirme, geliştirme metodolojisi olan CMMI (Capability Maturity Model Integration)’dır. CMMI ve AGILE metodlar arasında oldukça büyük farklılıklar vardır ancak genel yaklaşım aynıdır. Halbuki bir organizasyonda hem SCRUM (Agile metodolojilerinden biri olan ve Türkiye’de yavaş yavaş değeri anlaşılan) hem de CMMI beraber kullanıldığında çok daha yararlı sonuçlar alınır. Organizasyon Agile metodolojilerinden herhangi birini seçerek ise kendi süreçlerine en uygun olanı rahatlıkla hayata geçirebilir (XP, SCRUM, CRYSTAL vb.).
Biliyorum makalemi okurken şimdi sırada ITIL (IT Infrastructure Library) olmalı diyorsunuz. Açılımı, Bilgi Teknolojileri Altyapı Sistem Kütüphanesi olan ITIL, dünyada BT departmanlarının yönetiminde benimsenmiş oldukça yaygın bir metodolojidir. Özetle BT ekibinin fonksiyon ve rollerini, kullanılacak süreç dokümanlarını tanımlar ve bilişim sektöründe servis yönetimi konusundaki en iyi pratikleri içinde barındırır.
Genel olarak bakıldığında proje yönetimi alanındaki deneyimlerimiz gösteriyor ki; her metodoloji, her tür projede maalesef kullanılamıyor. Metodolojilerin sunduğu kaynakları baz alarak, uygulanacak projenin yapısına uygun bir seçim yapmak ve bu şekilde ilerlemek en doğrusu.
Projenizin adı ya da kapsamı ne olursa olsun içeriğinde bir metodolojiniz olsun diyor ve tüm okurlarımıza şimdiden başarılı, sağlıklı ve mutlu bir yıl diliyorum.
İyi seneler.
sevinc.cin@ipyd.org