Beceri ortaklığı
Üniversite-sanayi işbirliği denilen “anka kuşu” nihayet İTÜ’ye kondu. TÜBİSAD’la İTÜ bilgi ve becerilerini birleştirecek. Bu ülkede, özel sektörle üniversite arasında asla ilişki olmaması gerektiğini savunan öğretim üyeleri var. Onlara rağmen, acaba nihayet, fildişi kuleyle gerçek hayat arasında bir ortaklık kurulabilecek mi?
Türkiye, üniversite-sanayi işbirliği konusunda Dünya Ekonomik Forumu’nun son açıklanan 2010-11 Rekabetçilik Raporu’nda 139 ülke içinde 82. sırada. Bir önceki raporda 133 ülke arasında 67. sıradaydı.
Bu zafiyetin önemini anlayanlar artıyor: Üniversite – Sanayi İşbirliği Platformu diye bir oluşum var artık. Türkiye’de çeşitli illerdeki 14 kümeyi bir araya getirmek amacıyla Anadolu Kümeleri İşbirliği Platformu (AKİP) kuruldu. AKİP, altı ayda bir toplanarak sektörlerde kaydedilen ilerlemeleri paylaşacak. ODTÜ’de 3-4 Haziran’da Üniversite – Sanayi İşbirliği Platformu, üçüncü toplantısını da yaptı. Toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’in şu sözleri umut veriyor:
“Eğer Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomi arasına girmek gibi bir hedefi varsa, sanayi devi olan, bilgi üreten, teknoloji ihraç eden bir ülke olma ideali varsa, üniversite – sanayi işbirliği bu işin anahtarı, olmazsa olmazı ve önümüzdeki en önemli somut projedir. Bugüne kadar en büyük handikap, kaynakların israf edilmesidir. Üniversite – sanayi işbirliğinin kuvvetlenmesi ve sağlıklı bir zemine oturması, zaman, emek ve kaynak israfını engelleyecektir. Küreselleşen dünyada rekabet gücünü belirleyen en temel faktör, Ar-Ge ve buluşçuluk kaynaklı yüksek ve sürdürülebilir verimlilik artışıdır.”