Çalışmak isteyene ofis hazır!
Girişimler ve büyük şirketler çalışmak, networking imkanlarından yararlanmak, sonuçta verimliklerini sürdürebilmek için Workinton’larda buluşuyor.
Workinton, Urban Station isimli Arjantinli bir firmanın bayisi olarak işe başlayan bir Türk şirketi. 2012’de Maslak’ta bir kafe-ofis konsepti olarak, Urban Station ismiyle kuruldu ve belli şubeleri açtıktan, 2014 yılında da Arjantinli şirketle yolları ayırdıktan sonra, kendi iç yatırımını yapan girişimcilerle bu yapı büyüyüp gelişmiş. “Zamanı gelince Workinton da yatırım alacak” beklentisini dile getiren Workinton CEO'su Pınar Massena’nın da belirttiği gibi, masa ve telefonu kiralayıp çalışmak, burayı adres göstermek, toplantı için rezervasyon yaptırıp toplantı odası kiralamak, gerçek anlamda ‘hazır ofis’ konseptinden yararlanmak mümkün oluyor. “Bu sektör küresel bazda hızlı büyüyor, her ülkede gelişim birbirinden farklı ve yurtdışında iş yapmış herkes bu konsepte hakim. Türkiye’de de bu konsepte yönelik ihtiyaç vardı” diyen Massena, ekledi: “İnsanların bu yapıya alışmasına önem veriyor, bu ortamlarda çalışma mantığının yerleşmesini istiyoruz. Kendi dahili sosyal medyamız var ve burada değişik kurumsal kimlikleri ile insanlar bilgilerini paylaşıyor.” Açık ofis-ortak çalışma alanı-toplantı alanı konsepti ile girişimciler başta olmak üzere her ölçekte şirkete kapılarını açan bu yapıyı Massena ile konuştuk:
Ortak çalışma alanı konsepti nedir?
Yerli ve yabancı şirketler, girişimler buraya geliyor. Hazır ofisle birlikte dörtlü bir konsept var burada: Toplantı salonları, hazır ofisler, ‘coworking’, yani paylaşımlı ofis alanları ve sanal ofisler. Toplantı salonlarında 350 büyük şirket, daha doğrusu İSO 500’ün önemli bir kısmı burada toplantılar yapıyor. İki binden fazla da şirket var burada irili ufaklı. Büyük konferanslar ve toplantılar için 250-300 kişiye kadar kapasitesi olan, salonların karşısının açılması ile kocaman bir toplantı salonu olan yapılarımız var. Toplantı ve konferansın yanında hackathon’lar da düzenleniyor, gençler 48 saatlik hackaton’larda gece gündüz burada olup yarışıyor. Farklı sektörlerden şirketlerin hackaton’larına ev sahipliği yapıyoruz. Pitcher buluşmaları konseptimiz var. Networking imkanı sunuyor, katılımcıların yatırımcılarla buluşabileceği, seçtiğimiz girişimlerle yatırımcıları bir araya getiren buluşmalara ev sahipliği yapıyoruz. Ofislerimiz zaten startup’ların buluşma noktası. İşi geliştirip büyüten de bu gibi çalışmalar oluyor. Bu startup’ların yanında sponsorlar da oluyor, buralarda yatırımcılar da yerini alıyor. İşte bu yönüyle bir çalışma ofisinden daha fazlasını sunuyoruz.
Nasıl bir yayılım var bu konseptte?
Türkiye’de bizim gibi 25 ‘space’ var, bu alana bu isim veriliyor. Bunların 13 tanesi bizde. Workinton olarak bu başlıkta Türkiye’de lideriz. Kuluçka merkezi ve içerdeki bu ekosistemi oluşturan startup’ların yatırımcılarla buluşmalarını, bunların mentorlarla geliştirilmesini sağlayan, bu düzeni ve işlerliğini mümkün kılan kendi içimizde bir direktörümüz var. Yani kuluçka için uygun bir ortamı, ayrıca girişimlerin yatırımcısı, mentoru, sponsoru ile danışmanı ile buluşturacak ekosistemi sunuyoruz. Pitcher da bunun bir parçası. Böylece ofis alanı da buzdağının sadece görünen yüzü oluyor. Büyük şirketler burada ofisleri kullanıyor ve bu da girişimler için fırsat demek. Gelişen küresel ekosistem de böyle bir yapıyı zorunlu kılıyor. Paylaşımlı ofis daha da uygun fiyatla kapsamlı destek almak demek. Gelip burada istediğiniz yere oturabilir, eşyalarınızı güvenle bırakabilirsiniz. Herkes için iş süreçleri kolaylaşıyor. Aylık veya yıllık olarak kiralama imkanı da esneklik demek. Hatta saatlik ve günlük kullanım küresel bazda da yok. Bunu bir tek Workinton yapıyor. Fiyat bazında çok alternatif sunabiliyoruz. Lokasyon ve eklemek istediklerinizle fiyatlar değişiklik gösteriyor. Teknoloji yatırımlarımız da bu eksende hep devam ediyor. Misal, merkezlerdeki tüm printer’ları buranın üyesi istediği gibi kullanabilir, kendi paketi itibariyle renkli veya siyah beyaz çıktı alabilir. Telefon da aynı şekilde ve telesekreter kullanıyor, telefonlar kişi adına açılıyor. Kargoları da alınıyor ve her şey sistematik yönetiliyor.
Networking algısı gelişiyor mu?
Geliştiğini çok net görüyoruz. Startup buraya gelsin, ama bir taraftan şirketlerin kendi proje bazlı çalışmalarını da yaptığı bir ortam burası. Büyük şirketlerin yöneticileri burada toplantılar yapıyor, ekipleri için ofis kiralıyor, ideal bir ortamda ekiplerine geçici projeler çalıştırıyor, iş ve eğitim toplantılarını burada yapıyorlar. Toplantı salonu işletenler de buraya geliyor. Toplantı ve çalışma mantığını değiştirdiğimizi böylece görüyoruz. Bu algı küresel bazda da gelişiyor.
Küresel yayılıma nasıl bakıyorsunuz?
Yurtiçinde 13 merkezimiz var. San Diego’da Co-mmunity isimli bir firma ile işbirliğimiz var. Formunu dolduran Amerikalı buraya gelebilir, buradan da kişi ABD’ye gidebilir. Küresel planlarımız var. Körfez bölgesi mesela ve görüşmelerimiz var. Sonuçta yakın çevremizde hem EMEA hem Avrupa bölgesi ve Kuzey Avrupa olabilir. Bunlar uzun vadeli planlarımız. Co-mmunity ile yakın ilişkilerimiz var. Onlar da bir startup olarak işe başlamış ve işin nasıl yürüdüğünü biliyorlar. Onlar da bu yapıyla Kaliforniya bölgesinde hızla büyüyorlar. Böylece Türk girişimleri ile orası arasında bağ kurulmasını sağlıyoruz. Amacımız; hem startup ilişkilerini geliştirip yatırımcılara ulaşma imkanları vermek hem de kendi üyelerimizin orada, oradakilerin de burada çalışmasına imkan vermek. Bu altyapıyı daha da geliştireceğiz.
Yatırımcı ilgisi var mı burayı almak adına?
Bazı büyük gruplardan sürekli birlikte iş yapma odaklı teklifler alıyoruz. Ama biz yatırımcı bulma sürecine henüz girmedik. Zamanla, büyüme hedeflerimiz çerçevesinde böyle bir adım atabiliriz. İlgi var, ama önce biz kendimizi büyütmek önceliği ile ilerliyoruz. Kentsel dönüşüm çerçevesinde çok güzel binalar yapıldı. Bu kapsamda iş merkezleri ve doğru lokasyonda bulunan yapıların hepsi bizimle temas kuruyor. Bu yönüyle bize çok talep geliyor.
Lokasyon seçim kriterleriniz neler?
Öncelikle metro başta olmak üzere toplu taşımaya yakın olması. Seçtiğimiz kentler üniversite kentleri ve hepsinde bu önceliği gözetiyoruz. İzmir ve Ankara’da varız, ama daha kapsamlı Anadolu açılımı da istiyoruz. Projeler çok ve bu kapsamda Bursa, Antalya, Gaziantep, Eskişehir gibi illere de gitmek istiyoruz. Özellikle Antalya ve Bursa’dan çok talep geliyor. Franchise almak isteyenler çok. Ayrıca İstanbul’da da yayılımı artırmalıyız. Şubelerimizde neredeyse tamamen doluyuz. Oluşan boşluklar da hızlı biçimde doluyor. Yani sürekli bir sirkülasyon var. Gayrimenkul şirketleri bizi istiyor, çünkü bunlar büyük metrekare satarken, biz küçük m2 ile sirkülasyonu hızlı yapıları sunuyoruz. Sonuçta buna uygun altyapımız, 60’a yakın kişiden oluşan satış kadromuz, konseptimize uygun müşteri portföylerimiz ve stratejimiz, sürekliliği olan bir müşteri yapımız var. Büyük şirketler İstanbul ofisini kullanırken, il bazlı toplantıları için de Ankara veya İzmir’den ofis kiralayabiliyor, rezervasyon talebinde bulunabiliyor. Bu nedenle il bazında açılım yapmamız şart. Onlar da bunu bekliyor. Hem Anadolu’da fikirleri olan birçok genç ve böyle bir yapıya ihtiyaçları var. 2018 bizim için atılım yılı ve yurtdışı gündemimizde olduğu gibi, Anadolu’da farklı illerde de yerimizi alacağız.
Peki ya mekan seçim kriterleriniz?
Bayilik vermiyor, her şeyi merkezden yönetiyoruz. Metro başta olmak üzere toplu taşımaya yakın olmanın yanında, alan da kriterlerimiz arasında. Minimum 750 m2 olmalı ki toplantı salonları ve çalışma alanı kurgulansın. İçini biz modelliyor, mobilyalarımızla, sistemimiz ve know-how’ımız ile binaya girip yapımızı oluşturuyoruz. Doğru bir adres olması önemli ve İstanbul’da da birkaç lokasyon için çalışmalarımız var. İhtiyaç gelen yere müşteri de bizi itiyor zaten.
2017 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu yıl, kendimizi de geliştirme yılımız ve üyelerimize sunduğumuz hizmetleri farklılaştırmaya önem veriyoruz. Startup ekosistemi, bunun geliştirilmesi ve tanıtılması öncelikli hedefimiz. Yeni merkezler açmak için çalışırken, üyelik sistemini de başlattık ve sayı sürekli artıyor. Sonuçta buradan ofis kiralayanlar doğal olarak buranın üyesi oluyor. Sıklıkla etkinlin organizasyonu yapıyoruz. Bunlar startup’ların gelişimine uygun olduğu gibi, çikolata yapımı gibi hobi odaklı da olabiliyor. Eğitimler bizim için önemli ve ayda en az 12 tane etkinlik yapıyoruz bu başlıkta. İnsanların sosyal hayatına dokunmaya önem veriyor ve gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmaları üstleniyoruz. Zaten bu nedenle bir ofis değil, yaşam alanı sunuyoruz. Üyelik sistemi bizim için önemli ve etkinlik üyeliği ile bir üyelik sistemi başlattık. Burada bir paket alıyorsanız, bir ay boyunca buradaki etkinliklere katılma ve çalışma imkanı gibi imkanlar sunuyoruz. Etkinlikler de kendimizi tanıtmak ve ofislerimizi göstermek için verimli bir fırsat oluyor. Onlara deneme üyeliği de veriyoruz. Bu nedenle üyelik sistemimizi geliştirip üye sayısını artırmak istiyoruz. CRM çalışmalarımız kapsamlı ve işimizi geliştirmek için bunun çok önemli olduğunu biliyoruz.