BANKACILIK SEKTÖRÜ KABUL DEĞİŞTİRİYOR
Medyasoft İş Geliştirme Müdürü Volkan Taner
“İnsanların dijital dünya ile belki de günün her anında içli dışlı olması ve dijital dünyada sunulacak hizmetlere çok daha hızlı bir şekilde ulaşmaları, kurumların bu kişilere ürün ve hizmetleri sunma konusunda teknolojiden en üst seviyede yararlanmaları gerekliliğini beraberinde getiriyor. İstatistikler 2005 yılında dünya ekonomisinin sadece yüzde 15’i dijital iken, bu rakamın 2015 yılında yüzde 22’ye ulaştığını gösteriyor; 2020 yılında dijital ekonominin, küresel ekonominin yüzde 25’ini oluşturması bekleniyor. Interbrand’ın 2017 senesinde yayınladığı -184 milyar dolarlık değeri ile Apple’ın ilk sırada, 141 milyar dolarlık değeri ile Google’ın ikinci sırada yer aldığı- dünyanın en değerli markalar listesinde ilk 10 sıranın altısında teknoloji firmalarının yer alması, bu ekonominin büyüklüğünü net bir şekilde göstermektedir.
Dijital ekonominin bu denli büyümesi ve önemli hale gelmesinden dolayı günümüzde ticari olan ya da olmayan kurumların hemen hepsinde sıklıkla duyulan kelimeler arasında dijitalleşme ve dijital dönüşüm ön sıralarda geliyor. Bir kurumun sosyal medya faaliyetlerinde bulunması, web sitesinin, mobil uygulamasının olması dijital dönüşümü tamamladığı anlamına gelmemektedir. Dijital dönüşüm sürecinin kurumun her kademesinde şirket kültürü olarak benimsenmesi ve doğru bir strateji ile hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu strateji kapsamında, yeni teknolojilerden faydalanarak organizasyon yapısı, yönetim şekli, iş modeli, kaynak planlama, operasyon, müşteri ilişkileri, satış, pazarlama gibi tüm süreçler yeniden düzenlenmeli ve belirli bir zaman planı içinde uygulanmalıdır. Bu yüzden dijital dönüşümü, bir kurumun tüm alanlarına teknoloji entegrasyonu sağlanması olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır.
Dijital dönüşümü en yakından hisseden ve en hızlı ayak uyduran sektörlerden biri de bankacılık… Citi Bank’ın CEO’su Michael Corbat’ın “Artık bir banka değil, finansal hizmetler endüstrisinde bir teknoloji şirketiyiz” sözü, bankaların dijitalleşmeyi rekabetçi yeni fırsatlara çevirmelerinin zorunlu hale geldiğini gösteriyor. Bankaların bu fırsatları yakalamaları için uygulamaları gereken dijital dönüşüm trendleri arasında aşağıdaki başlıkları sayabiliriz:
- İşlem döngüsündeki her adımı tüketici perspektifi ile kişiselleştirme
- Kullanıcı deneyimini zenginleştirme
- Biyometrik doğrulama çözümleri
- Blockchain teknolojisi
- Büyük veri, yapay zeka ve gelişmiş analitik çözümler
- Açık kaynak kodlu yazılımlar
- Open API yaklaşımı
- Fintech firmaları ile partnerlik
- Dijital ödeme yöntemlerinde çeşitliliği arttırma
- Nesnelerin interneti ve ses teknolojilerini konumlandırma
Bankacılıktaki dijitalleşme ivmesine bakıldığında, önümüzdeki 10 yıl içinde personel ve şube sayılarında yüzde 50 oranında bir düşüş olması bekleniyor. Bankalarda daha önceleri “Alternatif Dağıtım Kanalları” olarak nitelendirilen şubesiz yeni nesil bankacılık işlemleri, artık birçok banka için “Direkt Dağıtım Kanalı” olarak görülmektedir. Bu durumda bir süre sonra şubeler bir banka için “Alternatif Dağıtım Kanalı” konumuna gelebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bankaların artık fiziksel olarak var olmadığı bir dünya bile hayal edebiliriz.”