Yeni uydularla ilk görüşme yapıldı
Globalstar’ın yeni uyduları hizmet vermeye başladı. İlk görüşme Kore’den yapıldı._x000D_
Globalstar’ın yeni uyduları hizmet vermeye başladı. Yeni uydularla ilk görüşme Kore’den yapıldı.
Globalstar’ın Ekim ayında fırlattığı ikinci nesil 6 uydu devreye girmeye başladı. İkinci nesil uydularının faaliyet öncesi testlerinin tamamlandığı ve ilk telefon aramasının başarı ile gerçekleştirildiğini açıklayan Globalstar Küresel Operasyonlar Başkanı Tony Navara, “Yeni uydularımızın yapılan yoğun testlerden başarı ile geçmesini takiben Kore’de bir müşteri tarafından ikinci nesil uydularımızla gerçekleştirilen görüşmenin duyurusunu yapmaktan büyük mutluluk duyarız” dedi.
İkinci fırlatım penceresi açılıyor
Globalstar’ın Türkiye ve Ortadoğu’ya hizmet sağlayan bağımsız operatörü Globalstar Avrasya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, bu gelişmenin uydu iletişiminde bir dönüm noktası olduğunu açıklayarak şunları kaydetti: “Globalstar, ikinci nesil uydularının ikinci fırlatımına titizlikle hazırlanıyor. ABD’den bize ulaşan bilgilere göre ikinci fırlatım penceresi de bu ay içerisinde açılacak.
Bu fırlatımla birlikte 12 uydumuz uzaya gönderilecek. Toplamda 24 uydu fırlatımı gerçekleştirilecek ve 2007 yılında fırlatılan 8 uydumuz bu yeni uydulara bütünleştirilerek 32 uyduluk yeni uydu kümemiz hizmet vermeye başlayacak. Thales Alenia Space tarafından üretilen uydularımız bu ay içerisinde fırlatımın yapılacağı Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssüne gönderilmesini bekliyoruz. Yeni 6 uydunun teslimatının tamamlanmasından sonra fırlatım penceresi açılacak ve en uygun günde fırlatım yapılacak.”
Uydu iletişimi 3G’ye geçiyor
Yeni uydularla uydu telefonlarının yeni özellikler de kazanacağının altını çizen Özçelik, “Coğrafi konum belirleme, bas-konuş, çokluortam mesajları, yüksek veri hızı dolayısıyla yüksek hızlı internet, gibi cep telefonlarında tanıştığımız 3G özelliklerini dünyada ilk defa uydu telefonlarına getirmiş olacağız. Yasal olmayan yollardan hiçbir şekilde dinlenemeyen Globalstar telefonları, yeni uydularla birlikte yeni özellikler de kazanacak” dedi.
Fırlatım penceresi nedir?
İngilizce’de “Launch window” olarak adlandırılan fırlatım penceresi terimi, uydular rokete yüklendikten sonra belirlenen süre içerisindeki en uygun günde fırlatımın yapılmasına karşılık gelir.
En uygun gün, havanın durumundan güneş patlamalarına, atmosfer yoğunluğundan ay ve güneşin konumuna kadar birçok parametrenin değerlendirilmesi sonucu hesaplanıyor.