Google’dan Facebook’a
12 yıl önce bir garajdan çıktıktan sonra çok hızlı büyüyen, modern yerleşkesi, çalışma koşulları ile herkesin çalışmak istediği Amerika’nın en popüler işyeri sayılan Google, şimdi büyük şirketlerin çoğunda görülen kısa zamanda büyümenin neden olduğu hantallığın olumsuz etkilerini yaşıyor.
Son zamanlarda yetenekli personelin büyüyen bürokrasi ile ağır çalışan karar mekanizması sorunu nedeniyle istifa ederek daha küçük fakat daha dinamik şirketlere geçmeleri Google’ı zor durumda bırakıyor. Özellikle çoğu mühendis ve ürün yöneticileri olan bu kişiler işlerin çok daha çabuk görüldüğü, hızla kararların alındığı, bürokrasinin olmadığı gerekçesi ile Facebook’a geçiyorlar.
2008 ve 2009 yıllarında Google’dan ayrılıp Facebook’a geçenlerin sayısı 300’e yaklaşırken 2010 yılında da 142 Google çalışanı 1700 kişilik Facebook’ta çalışmaya başladılar. Facebook’a geçenler arasında Google Map’i geliştiren Lars Rasmussen ile Bret Taylor ve Google için AdMob adlı Google’ın mobil reklam işini kuran Omar Hamoui gibi üst düzey teknokratlar bulunuyor.
Hızlı büyümenin getirdiği sorunların hemen her şirkette görülmesi doğal ise de bu gelişme internet hızında büyüyen ve sürekli yenilikler yaratan ve girişimcilik ruhunu taşıyan yetenekli çalışanlara sahip Google gibi diğer Silikon Vadisi şirketlerinin de karşılaştığı ciddi bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Daha beş yıl önce çalışanlarının sayısı yaklaşık 5 binden bugün 23 bine varan ve aynı dönem içinde geliri 3.2 milyar dolardan 23.7 milyar dolara çıkan Google diğer hızlı büyüyen şirketler gibi en yetenekli personelini kaybetmek riskini taşıyor.
Google şimdi bu olumsuz gelişmeye karşı ve kendi işlerini kurma amacı ile ayrılmayı düşünen girişimci çalışanlarının şirkette kalmaları için bazı özendirici adımlar atıyor. Google son zamanlarda ayrılmak isteğini gösteren altı kişiye Google içinde şirketlerini kurma ve bağımsız olarak çalışma olanağını sağladığı gibi diğer Google personeline de kendi projelerinde çalışmaları ve sunucuları kullanma gibi şirket kaynaklarından yararlanmalarına izin veriyor.
Larry Page ve Sergey Brin’in Google’ı kurduklarından bu yana şirketin hantallaşmasını önleyecek adımlar attıkları biliniyor. Bunların başında personelin kendi projeleri ile ilgili çalışmaları için şirket zamanının yüzde 20’sini kullanmaları izni verilmiş olup bu uygulama sonucu Gmail ortaya çıkmış bulunuyor. Şirket yeni projeler üzerinde çalışan mühendislerin sayısını 10 ile sınırlı tutuyorsa da çoğu kez bu sayı 20’ye çıkıyor.
Girişimci ruha sahip olan, şirketten ayrılıp kendi işlerini kurmak isteyenlerin genelde en yetenekli mühendislerden olmaları Google sorunlarından bir bölümünü oluşturuyor. Şirkette bürokrasinin büyümesi ve şirket içi mesajlaşmada e-posta listesindeki isimlerin sayısının sürekli büyümesi de işten ayrılıp başka bir şirkete geçme zamanının geldiği işaretini veriyor.
Ücretlerde ve hisse senetleri dağıtımında eli açık olan, çalışanlarına yerleşkesinde ücretsiz masaj hizmetinden kuru temizlemeye dek her türlü hizmeti sağlayan Google son aylardaki ayrılışların ardından ücretlere de yılsonunda yaptığı yüzde on zam ile başta Facebook olmak üzere personel ayrılışını en aza indirmeye çalışıyor. Önemli konumda olanlara verilen yedi rakamlı ikramiyelerin de üst düzey yönetimde bu eğilimi yavaşlatacağı bekleniyor.
BT dünyasının en yenilikçi kuruluşlarından biri sayılan Google yönetiminin yeniden bir yapılanma ile bu sorunu çözeceğine inanılıyor. Google yerleşkesinde bir binanın girişine konan bronzdan yapılmış ve adı Stan olan bir dinozor iskeleti ileri teknoloji şirketine uygun bir görünüm sağlamıyor ise de Stan internet dinamizminin simgesi olan Google’ın yönetimi için sembolik bir uyarı niteliğini taşıyor.
amilkunt@ttmail.com