Bilim ve Teknoloji İşbirliği Projesini Türkiye Yönetiyor!
Avrupa Birliği ülkeleri ile Japonya arasındaki bilim ve teknoloji ilişkilerini yönlendirecek proje Türkiye yönetiminde başlıyor. Projenin amacı bu iki uzak coğrafya arasında ortak bilimsel ve teknoloji araştırma önceliklerini belirlemek , bu amaçla ortak araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek ve işbirliğini artırmak olarak sayılabilir. Projede bakanlık seviyesinde 13 paydaş yer alıyor. Tübitak bu projede koordinatörlük görevini yüretmekle sorumlu.
17 ve 18 Ocak tarihlerinde yapılacak olan açılış toplantılarına aldığım bir davetle öğrendiğim bu projenin içeriği beni heyecanlandırdı. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan ortak araştırmaların bilişim teknolojileri, robotik, üretim teknolojileri, enerji, çevre ve sağlık alanlarında çığır açan çalışmalar olması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin Japonya gibi bilim ve teknoloji açısından gelişmiş üçüncü bir ülkeyle işbirliğini kuvvetlendiren bu girişimin, AB’ye Aday Ülke statüsünde yer alan Türkiye’nin liderliğinde sürdürülecek olması ise politik açıdan oldukça önem arz ediyor. Bu projede başarılı bir sonuç Türkiye açısından bazı konularda milat olabilir.
Toplantıların ilk gününde Japonya’dan ve Avrupa ülkelerinden ilgili bakanlıklardan yetkililer ile Avrupa Komisyonu yetkilileri de yer alacak. Bu ilk gün bilim ve teknoloji alanında uluslararası stratejik işbirliği konularına ayrılırken, toplantının ikinci günün de proje yönetimine ilişkin konular görüşülecek.
Dönem dönem buradan bu çalışmanın kilometre taşları hakkında detay bilgiler paylaşmaya çalışacağım.. Bu çalışmanın çok uluslu olması, kamu ve özel sektör konularını birlikte içermesi ve yüksek teknolojik kapsamda olması nedeniyle özellikle proje yönetimi açısından takip edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.