Apple’ın Çin çıkarması
Yıllarca karşısına çıkan engeller nedeniyle uzak kaldığı dünyanın en büyük mobil telefon pazarına geç de olsa şimdi Apple tüm olanakları ile büyük bir çıkarma yapmaya başladı. Çin’de Apple’ın hayranları Apple’ın bu pazardan uzak durduğu sürece kaçak olarak ülkeye sokulan iPhone’ları, iPod’ları, Mac bilgisayarları satın almaktan vazgeçmediler. Sadece son iki yıl içinde satılan kaçak iPhone’ları sayısı 1 milyonu geçiyor.
Apple’ın bu ülkede attığı en büyük adım, şimdiye dek Asya ülkelerinde açtıkları arasında en büyüğü sayılan Şanghay’daki Temmuz ayında açtığı Apple Store oldu. NewYork’ta 5. Cadde’deki Apple Store‘ı andıran mimarisi ile Apple’ın yenilikçiliğini simgeleyen bu mağaza ile Apple Çin’in çok büyük bir hızla büyüyen tüketici elektronik pazarına büyük bir iddia ile doğrudan girmiş bulunuyor.
Bu mağazadan sonra iPhone 4’ün satışa çıkarıldığı aynı gün Beijing’de açılan iki Apple Store’dan biri Beijing’in en lüks alışveriş merkezi Joy City’de yer alıyor. Kısa bir süre önce de gene Şanghay’da gökdelenlerin yanında açılan ikinci bir Apple Store ile Apple’ın Çin’de açtığı perakende satış mağazalarının sayısı 4’e çıktı. Apple’ın Çin çıkarması sadece bu dört mağaza ile kalmayıp bu yılın sonuna dek bu ülkede açacağı mağazaların sayısı 25’e ulaşacak.
Amerika’da ve Avrupa’da ekonomik krizden sonra toparlanmaya başlayan satışların yanı sıra şimdi Apple’ın yıllar sonrası Çin’de yaptığı bu atılım ile zengin tabakadan oluşan müşterileri hedef aldığı görülüyor. Ekonominin hızla büyüdüğü Çin’de Apple’ın bu yıl açacağı Apple Store sayıları bu ülkede sürekli çoğalan Avrupa’nın lüks marka mağazaları arasında yerini alacak
Çok büyük fırsatların oluştuğu Çin’de şimdilik Apple akıllı telefon satışlarında yüzde 7,1 payı ile beşinci durumda olup Nokia’nın payı yüzde 26,7‘ye ulaşmış durumda. Ancak şimdiye dek Çin’de fazla bir varlık göstermeyen Apple’ın açacağı mağazalar ile bu açığı kapatacağı bekleniyor. Apple sadece Nokia ile değil ayrıca 650 milyondan fazla mobil telefon kullanıcısının bulunduğu bu ülkede Motorola ve HTC’nin rekabeti ile de karşılaşıyor.
Çin’in bilgisayar üreticisi Lenovo bile LePhone adlı iPhone’dan daha ucuza satılan modeli ile akıllı telefon pazarına girerek Apple’ın karşısına çıkmış bulunuyor. Lenovo CEO’su Financial Times ile yaptığı bir söyleşide Apple’ın Çinli tüketicilere hizmet ve gereksinimleri için çok az zaman ayırdığını bu nedenle bu ülkede büyük fırsatlar kaçırdığını belirtti. Apple yöneticileri ise 25 Apple Store ile Çin’in ABD ve İngiltere’den sonra Apple’ın en büyük pazarı olacağından emin olduklarını tekrarlıyorlar.
Apple Store’ların bundan böyle Çin’de iPhone satışı yapan devlet kontrolündeki telekomünikasyon şirketi China Unicom’un gelirlerini büyüteceğine de kesin gözle bakılıyor. Geçen yıldan beri 1 milyondan fazla iPhone satan China Unicom Şanghay’daki Apple Store’ların açıldıkları ilk birkaç gün içinde bu ürün için aldığı siparişlerin sayısı 50 bine yaklaştı.
Apple’ın Çin’de öngördüğü satışlara ulaşması için fiyatlarını yeniden düzenlemesi gerektiği uzmanlar tarafından ileri sürülüyor. Ülkeye kaçak sokulan ürünlerin en az yüzde 20 daha ucuza satılması Apple’ın karşılaştığı ciddi bir sorun olarak görülüyor. Özellikle New York’tan çeşitli yollarla getirilip ülkeye kaçak olarak sokulan Apple ürünlerinin satışını açılmakta olan Apple Store’ların ne denli etkileyeceği şimdi merakla bekleniyor. Öte yandan Apple yöneticileri ise 12 metre yüksekliğindeki cam kabuğu, müşterilerinin teknik destek aldığı “Genius Bar” ve iş seminerleri için “brifing” odası gibi Apple’a özgü özellikleri taşıyan Şanghay’daki modern Apple Store’lardaki satışlar sayesinde kaçak mal trafiğinin büyük ölçüde azalacağını vurguluyorlar.