Proaktif yaklaşım benimsenmeli
Bilgiişlem süreçlerinde ERP yazılımlarının kullanımının artması ve internetin yaygınlaşması ile artık KOBİ düzeyindeki işletmelerde bile BT süreçleri çevrimiçi hale geldi. Bu değişimi ve gelişimi yakalayabilen şirketler başarılı oldu ve büyüdü. Diğerleri ise yok oldu ve yok olmaya da devam ediyorlar. Bu konuda iyi bir gözlemci olan yatırımcılar da BT’nin tüm nimetlerinden faydalanmaya başladı. Bu süreç döngüsünde bilgiişlem süreçleri ister istemez karmaşıklaştı. Karmaşıklaşan BT süreçlerini yönetmek her geçen gün zorlaşıyor.
En küçük KOBİ’nin bile yerel alan iletişim ağı, güvenlik duvarı, antivirüsü, web sitesi, e-posta sunucusu bulunuyor. Daha gelişmiş sistemlerde ise hepimizin bildiği pek çok karışık ürünler ekleniyor. Bir yerel alan iletişim ağını bile yönetmek güvenlik tehditleri nedeni ile zor hale geliyor. Devasa sermayelere sahip sektör lideri şirketlerde bile yerel alan ağı bir virüs ya da trojen tarafından kilitlenebiliyor ve tüm dünya ile iletişimi kesilebiliyor. Tabi bu süreç şirketlerin çevrimiçi olan sistemlerine hemen
yansıyor ve doğrudan işlerini etkiliyor.
İşte bu süreç içerisinde proaktif yaklaşım gerekliliği ön plana çıkıyor. Vitel Genel Müdür Yardımcısı Sacide Metin’in verdiği bilgilere göre, BT ekipleri ağlarında ne olup bittiğini anlık olarak görmek zorunda. Yoksa proaktif olarak bir yönetim gösteremiyor ve problem olduktan sonra çözüm bulma süresi çok daha uzuyor.
Ayrıca her ürün için ayrı bir yönetim ve monitoring arayüzü de zaman içerisinde kullanım zorluğundan dolayı tercih edilmemeye başladı. Bunlar yerine tüm cihazların tek bir arayüzden izlenebildiği çözümler ihtiyaçtan öte zorunluluk haline geldi. BT ekipleri sistemlerini en iyi yönetebilmek için yıllarca tecrübe edilmiş ITIL tavsiyelerine yönlendiler. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek kalmadan tüm dünyada birikmiş ve birikmekte olan BT yönetim prosedürlerini hazır bir şekilde parmağınızın ucuna getiren çözümleri kullanmaya başlayan bu şirketler, BT yönetiminde üst düzey kaliteyi ve müşteri memnuniyetini yakaladılar. Yeni, ekonomik, bütünleşik yardım masası yazılımları ile ağın herhangi bir noktasında normal dışı bir durum henüz bir probleme dönüşmeden alarm verebilmekte ve bu durum ilgili teknisyenin önüne durum bilgisi olarak ve önerilen prosedürlerle birlikte düşmekte, ilgili envanter kayıtlarından cihazın geçmiş hikayesi görülebilmekte, ve sorun oluşmadan tüm ağ kontrol altında tutulabilmekte. Böylelikle de proaktif yönetim gerçekleşmekte. Diğer bir yandan da teknoloji kullanımından en büyük beklenti olan giderleri düşürme beklentisi her zaman gündemdeki yerini korumakta.,
Küreselleşme ile birlikte iletişim ihtiyacının da hızla arttığını belirten Vitel Genel Müdür Yardımcısı Sacide Metin, yeni eğilimler ile ilgili olarak görüşlerini şöyle açıkladı:
“Küreselleşme ile birlikte dünya tek bir pazar haline geldi. Türkiye inşaat sektöründe ilerledi. Artık Türk inşaat şirketlerinin müşterisi sadece Türkiye’de değil. Küresel bir pazar oluştu. Pek çok şirket için Türkiye’de iş almak Rusya’da iş almak ile aynı. Dolayısı ile iş yapılan coğrafi sınırlar çok genişledi. Bir yandan da ulaşım sorunları eklendi. Artık İstanbul’da bile bir yerden başka bir yere gitmek minimum 1 saat. Şimdiki süreçte inancım görüntülü iletişim ve toplantı çözümlerinin hızla yaygınlaşacağı. İnsanlar beklemek istemiyor. Tempo çok hızlı. İnternete erişebildiğimiz her noktada varız. 3G ile birlikte ise pek çok noktada internette olabiliyoruz. Tüm bu gelişmeler bir yana insanların yüz yüze görüşmesi ise sanırım insanlık gereği hala çok önemli. Yani telefonla iletişim hiçbir şey için yeterli olmuyor.
Telepresence çözümleri ise işte bu noktada yatırımcıların imdadına yetişiyor. Artık video konferans yapmak için binlerce, milyonlarca dolar harcamanız gerekmiyor. Bir taşınabilir bilgisayarı, kamerası ve internet erişimi olan herkes internet üzerinden video konferans yapabiliyor. Bu konuda özellikle yeni teknolojilere sahip Vidyo konferans çözümleri bir çığır açtı. H.264 SVC teknolojisi ile video konferansın kullanılamamasına neden olan görüntü ve ses kalitesi problemleri bu teknolojide minimize edildi.
Aylık çok cüzi ücretlerle artık HD kalitesinde video konferans yapabiliyorsunuz.
Kısacası teknoloji kullanımı, yine teknoloji kullanımını tetikleyecek; ağ yönetim çözümleri ve video konferans çözümleri bence yeni dönemde bizlere yeni ufuklar açacak. Tüm bunların sonucunda ise verimlilik artacak.”