Başımıza gelecekler…
Gartner, 2018 sonrası için 10 öngörüsünü ITxpo 2017’de açıkladı: Yakın gelecekte, alışkanlıklar alt üst olacak. Tanımlar değişecek. Yeni tanımlar gündelik yaşama girecek.
4. Öngörü: 2022’ye kadar gelişmiş ekonomilerde nüfusun çoğunluğu “yalan bilginin” etkisinde kalacak.
5. Öngörü: 2020’ye kadar, yapay zekanın ürettiği “yalan gerçek” ve sahte veri/bilgi, yapay zekanın bunu fark edip düzeltmesine fırsat vermeyecek kadar hızla artacak. Bunun sonucunda dijitale güvensizlik de artacak.
6. Öngörü: 2021’e geldiğimizde, iş dünyasının yarısı, “geleneksel” (!?) mobil uygulama (app) geliştirme yerine, botlara ve chatbotlara daha çok yatırım yapmış olacak. Kişisel uygulamalar çöpe gidecek. Botların dönemi başlayacak. Buna “post-app dönem” diyoruz. Botlar, yapay zekanın toplumca görülen yüzü olacak. Bir dağıtım noktasından mobil cihaza indirilen geleneksel (!) uygulamalar, müşteri için bir çok seçenekten sadece bir tanesi olacak.
7. Öngörü: 2021’e kadar, bilişim çalışanlarının yüzde 40’ı teknolojiden ziyade iş yönetimi ağırlıklı becerilere sahip olacaklar. Teknikten gelmeyen bilişim yöneticileri artacak.
8. Öngörü: Yapay zeka, yok ettiğinden daha fazla yeni iş alanı açacak.
9. Öngörü: 2020’ye kadar yeni tasarlanmış elektronik cihazların yüzde 95’i şeylerin internetine bağlanacak. IoT her yerde olacak.
10. Öngörü: 2022’ye kadar IoT için ayrılan bütçelerin yarısı, hatalı araç gereç, geri çağırma ve güvenlik açıklarını gidermeye ayrılacak.