Yapay Zeka Bakanlığı?
TEPAV Başkanı Güven Sak’ın 06.11.17 tarihli Dünya’daki yazısından alıntı:
“Dijitalleşme ya da yapay zeka (Al) bakanlığı manalı mı? Bana çok manalı geliyor. Birincisi, bu yeni teknolojilerle birlikte sektör ya da proje değil ama teknoloji seçeceğimiz bir yeni sürece girdik. Eğer seçtiğiniz teknoloji bilgi ve işlem teknolojileri ise, Türkiye gibi 18 bakanlığı koordine etmek üzere göbeğinizi çatlatacağınıza işi tek bir bakanlıkta toplayarak, teknoloji politikasına odaklanmak son derece mantıklı. Biz burada “gak guk” giderken, bakanlıktan bakanlığa gezerken, orada her işi tek bir bakanlıkta halledecekler. Nedir iş? Teknoloji transferi ve de teknoloji difüzyonu için tedbir almaktır öncelikle. Türkiye neden resmin bütününü göremiyor. Gayet basit: Türkiye çok merkeziyetçidir ama yetkiler son derece de parçalıdır.”
“İkincisi, Al ve dijitalleşme her alanda yoğun bir yeni düzenleme çabasını gerektirmektedir. Her şeyi unutun, Rusların en son Amerikan seçimlerine nasıl müdahale ettikleri belirginleştikçe, bu tür müdahalelerin Avrupa'da ve hatta bir Türkiye'de bir süredir nasıl olup da olmakta olduğunu uzun uzun tartışacağız ve sonra da hep birlikte tedbir alacağız. Bu işi de Al ivmeli dijitalleşme bağlamında görmekte fayda var diyeyim şimdilik.”
“Üçüncüsü, iş yapma biçimi bu kadar kapsamlı değişirken hem işgücü piyasası düzenlemelerini, mesleki eğitim programlarını ve hem de eğitim sistemini elden geçirmek gerekecek sürekli. Bunların da bir bakanlık elinde olmasını normal karşılamak gerekir diye düşünüyorum doğrusu. Keşke burada da birisi, yeni teknolojiler konusunda gereken seçimler yapıldıktan sonra bu tür devlet bakanlıklarının koordinasyon için ne kadar faydalı olacağını düşünmeye başlasa.”