Evet, ağaç yaşken eğilir
Kışa geri sayımdan merhaba,
Bu hafta mektubuma örnek olmasını dilediğim, hepimizin ziyaret etmesini gerekli bulduğum bir uygulama ile başlıyorum. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’nda önemli yer tutan Atatürk fotoğraflarından oluşan değerli bir seçkiyi internet kullanıcılarının ekranlarına taşıyor. Enstitünün dijital programları kapsamında kullanıma sunulan Google Chrome uzantısı ile kullanıcılar 147 fotoğraftan oluşan bu özel seçkiyi, her an ücretsiz olarak ekranlarına yansıtabilecek. Yaptıkları ve hedeflerini sevdiğimiz büyüğümüzün detayları için Google Chrome ayarlarına girip Uzantılar sekmesinden “daha fazla uzantı edinin” seçeneğini tıklamak, mağazada “Fotoğraflarla Atatürk” araması yapmak ve çıkan uygulamayı eklemek yeterli. O fotoğrafları, biz onun yüksek idealleri ile var olalım.
Hastanelerde kullanılan elektronik güvenlik sistemleriyle entegre çalışan Sensormatic’in sunduğu Bebek Takip Sistemi, anne ve bebeğin 7/24 anlık takibini sağlıyormuş. Böylece aileler doğum sonrası ilk günlerini hastanede huzur ve güven içinde geçiriyor. Sonuçta RFID teknolojisiyle güvenlik doğumhanede başlıyor, bebekler aileleri olmadan hastane dışına çıkamıyor, tam da olması gerektiği gibi yani.
Bebeciği sağlıkla ev getirdik, ama bu kadar da değil yapacaklarımız… Bugünün çocuklarının geleceğin girişimcileri olacağına inanan Türk Ekonomi Bankası (TEB), “TEB Minik Maker’ler İş Başında” projesiyle maker hareketini Anadolu’ya yaymaya hazırlanıyormuş. “Bugünün Maker Çocukları, Yarının Büyük Girişimcileri!” sloganıyla başlayan proje ile 9 ilde 500’ün üzerinde çocuğa ulaşarak maker eğitimi verilmesi hedefleniyor. Çocuğunu kapan gelsin…
Küçük yaşta atılan her adım, ülkenin kalkınması adına önemli. Al işte örnek… Dünyanın tek ticari uzay uçağı Dream Chaser, başarılı deneme uçuşuyla NASA’nın 2020’de planladığı uzay istasyonu yolculuğu için önemli bir aşamayı tamamlamış. Uzay alanında dünyanın en yenilikçi 10 şirketinden biri olarak kabul edilen Sierra Nevada Corporation’a (SNC) ait Dream Chaser, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlara bilimsel deneyler ve malzemeler taşıyacakmış. SNC’nin sahibi ve CEO’su Fatih Özmen, “Geleceği temsil eden bu uzay uçağı, insanların uzayla etkileşimini değiştirme kabiliyetine sahip” demiş, ki bu şirketi kurup gerekli aracı geliştirerek bu başarışı elde etmek büyük bir olay bence.
Bu noktaya gelmek için, ‘ağaç yaşken eğilir’ atasözünü benimsemek önemli. Çünkü öğrencilerin sadece ders çalışmakla kalmayıp, çeşitli sosyal aktivitelere yönlendirilmesi gerektiği üzerinde birleşen uzmanlar, okul kulüplerinin çocuklardaki girişimci ruhu ortaya çıkardığına işaret ediyor. Yön Koleji Okul Müdürü Sacide Hürriyet Şimşek, sosyalleşmenin yolunu açan okul kulüplerinin, çocukların öğrenme ve davranışsal tutumları üzerine olumlu yönde etki ettiğini vurgulamış.
Neyse, nasihatları bırakıp, mobile gelelim. Mobil ticaretin yükselişine dikkat çeken Positive Kurucu Ortağı Eren Dedeoğlu, mobil cihazlardan alışverişin bilgisayar gibi masaüstü cihazları geride bıraktığını söylemiş. Mobil satışlarını artırmak isteyenlere öneriler de yapan Dedeoğlu, mobil sitelerde hızın önemini vurgulayarak, mobilde 1 saniyelik hız artışının ciro üzerinde yüzde 5 etkisi olduğunu belirtmiş. Mobil potansiyel açık, ama Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bu yılın ikinci çeyreğinde gelen şikayet sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70,5 artışla 53 bin 48'e yükseldiği belirlenmiş. Mobil hizmetlerde en fazla şikayet ise faturalardan olmuş.
Bu serzeniş sonrası, gelelim çevresel gündemime. Bosch Termoteknik, İSKİD işbirliği ile düzenlenen mühendislik fakültesinde okuyan öğrencilere sektörü tanıtmak ve sektörde kariyer olanakları hakkında bilgi vermek için “İklimlendirme Sektörü Tanıtım Günü” etkinliğine katılmış. Hatta etkinlikte Bosch Termoteknik ve kariyer olanakları hakkında yetkililer tarafından yapılan sunumlar öğrenciler tarafından ilgi ile dinlenmiş.
Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ucal’ın yürütücüsü olduğu Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi” başlıklı hibe programı ile hayata geçirilen proje, AB’ye katılım öncesi AB tarafından verilen destekleri ifade eden IPA projeleri kapsamında. Bu projeyle Kadir Has Üniversitesi IPA’ya katılmış olurken, Türkiye’de de bir ilk gerçekleştiriliyor.
Bu arada Armut.com, nakliye alanındaki yeni girişimi “Rahat Taşın” ile yine sektörü değiştirecek. Çünkü Armut’un evden eve nakliyede 6 yıllık tecrübesini arkasına alan Rahat Taşın; taşınma sürecini güvenilir, işinin ehli nakliyecilerle sorunsuz gerçekleştirme ve tüm süreçte şeffaflık ve garanti sözü veriyormuş. www.rahattasin.com sitesinde akıllı taşınma formu dolduran kullanıcılar evin detaylarına göre taşınma fiyatının nasıl değiştiğini anlık görebiliyor. Hedef ise Türkiye’deki her 3 online taşınmadan 1’ini gerçekleştirmek, budur.
Yeniliklerimiz dünyaya açılıyor, işte örnek. Dijital baskı sektöründe Xerox, Epson ve EFI markalarının Türkiye distribütörü olan Lidya Grup, gelecek yıl Londra ofisiyle yurtdışına açılıyor. Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öz, “Türkiye pazarında elde ettiğimiz tecrübemizi ve başarılarımızı, global pazarlara taşımayı hedefledik” demiş.
Management Centre Türkiye (MCT), 13 Kasım’da Londra’da düzenlenen ve “Yönetim Düşüncesinin Oscarları” olarak kabul edilen Thinkers 50 ödül törenini canlı yayınlamış. İki yılda bir gerçekleşen törende, ELU (European Leadership University) Başkanı Alper Utku “Leadership”, Management Centre Türkiye CEO’su Tanyer Sönmezer ise “Digital Thinking” ödüllerini takdim etmiş. Logitech ise CES 2018 İnovasyon Ödülleri kapsamında; kulaklık, oyun, akıllı ev, bilgisayar ekipmanları, yazılım ve mobil uygulamalar kategorilerinde 5 ödül birden almış.
Oscar adayı filmimiz ‘Ayla’yı izlemeni tavsiye ederek bu haftaya noktayı koyuyorum,