Eğitimde geleceğe bakış
Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından “FATİH Projesi Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2017”, 17-18 Kasım 2017 tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirvenin açılış konuşmalarını Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı yaptı. 3 bine yakın katılımcı ve 155 konuşmacının yer aldığı Zirve’de 28 oturum, 4 panel ve 50 atölye çalışması yapıldı. Oturumlar, YEĞİTEK Daire Başkanları ve alan uzmanları tarafından yönetilirken, 11 yabancı çağrılı konuşmacı da bildirilerini sundu. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, dünyanın 4.0 ile yeni arayışlara gittiğine ve Türkiye’nin bu süreci kaçırmaması gerektiğine dikkat çekerek, “YEĞİTEK, FATİH Projesi ile eğitim hayatımızı bu dönüşümün bir parçası kılıyor. Derdimiz; etkileşimli tahta ve tabletlerde internet erişimi hızlı bir şekilde öğrencilerimize eğitim verebilmek” dedi. YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı da konuşmasında teknolojinin insanlık için tek başına bir şey ifade etmediğini belirterek, “Disiplinler arası etkileşime dayalı bir üretimin, buna eşlik eden bir etiğin ve sanatın yeni üretim biçiminin gereklerinden olduğuna inanıyorum. Dünden aldığımız ilhamla bugünkü birikimimizle geleceğimizi inşa etmek istiyoruz” dedi.
Açılış programı “Eğitimde FATİH Projesi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve Eğitim Teknolojileri Zirvesi Konulu Sinevizyon Gösterimi” ile devam etti. Törende bu yıl ilk kez FATİH Projesi ETZ 2017 kapsamında düzenlenen “Geleceğin Eğitimine Katkı Ödülleri” de sahiplerini buldu. Bu ödüller “Eğitimde Teknoloji Kullanımında İyi Örnekler Yarışması” sonucunda seçici kurulun, gönderilen projeler arasında başarılı bulduğu ve halk oylamasına sunulan 20 öğretmen ve 20 öğrenci projesi içinden seçilen üç öğrenci ve üç öğretmene verildi. Program, çağrılı konuşmacılardan LEGO Education Başkanı Esben Staerk Jorgensen, eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat ve University College London’dan Prof. Dr. Dominic Wyse’ın eğitim teknolojileri ile ilgili sunumlarıyla sürdü.
17 Kasım Cuma günü öğleden sonra zirvede 11 oturum, 2 panel ve 5 atölye çalışması yapıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur’un başkanlığını yaptığı ilk oturumda “Oyun Temelli Öğrenme İçin Eğitsel Oyun Tasarımı” konuşuldu. Daha sonra YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Teknolojileri Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı M. Hakan Bücük tarafından yönetilen oturumda, STEM üzerine sunumlar yapıldı. e- İçerik odaklı sunumların yapıldığı son oturumun başkanı ise YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Yönetimi Daire Başkanı Mehmet Rüşen oldu.
“Nesnelerin İnterneti” başlıklı oturumu, başkanlığını Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hafize Keser’in yaptığı “Kodlama ve Robotik”, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Benzer’in yönettiği “Öğretim Teknolojilerinin Türkçe Eğitiminde Kullanımı”, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol’un yönettiği “Eğitimde Sanal Gerçeklik”, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Nakiboğlu’nun yönettiği “Teknoloji Destekli Öğretmen Mesleki Gelişimi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özdinç’in yönettiği “Ölçme ve Değerlendirme” konulu oturumlar takip etti.
18 Kasım Cumartesi de oturumlar, paneller ve atölye çalışmaları takip edildi. Atölye çalışmalarından biri de “Robotik” olurken, bu oturumda robotik çalışmaların öğrenmeye, eğitime ve bilime katkısı çeşitli örnek uygulamalar eşliğinde sunuldu. FATİH Projesi ve EBA’nın tedarikçisi ve paydaşı olan kurum ve kuruluşlar ile STEM, kodlama ve robotik üzerinde çalışan çok sayıda kurum ve kuruluş, zirvede stant açarak ziyaretçilerle eğitim teknolojileri alanındaki birikimlerini paylaştılar.