Kamunun gündeminde güvenlik ve veri merkezi var
Kamu Bilişimcileri Derneği tarafından düzenlenen Kamu Bilişim Etkinliği Antalya’da gerçekleştirildi.
Platin Bilişim davetlisi olarak Kamu Bilişimcileri Derneğinin Antalya’da düzenlediği Kamu Bilişim Etkinliğine katıldım. Son derece konforlu ve konferans yapmaya müsait lüks otelin bu dönemde görece boş ama yine de bayağı sayıda misafire hizmet veriyor olması, kalitesinin güçlü bir göstergesi olsa gerek. Odalar, yemekler ve hizmet mükemmeldi. 16 – 19 Kasım günlerinde gerçekleştirilen etkinlik alanında çok değerli Kamu yöneticileri ve ekipleri yerlerini almışlardı. Kimler yoktu ki; Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Müsteşar yardımcısı Galip Zerey, Haberleşme Dairesi Genel Müdürü Ensar Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı EKA Genel Müdürü Hüzeyfe Yılmaz, TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, bilgi işlem daire başkanları ve Platin, Netaş, ArtıVeArtı, Biltam, AtarLabs, Morten, Netcad, Ruijie ve Oracle gibi sponsor firmaların temsilcileri.
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen oturumlara katılan UDHB Müsteşarı Hayri Suat Aka, “Kırtasiyeciliğin azaltılması için dijitalleşmeyi yoğun ve hızlı şekilde gerçekleştirmeliyiz” dedi.
UDHB Haberleşme Dairesi Genel müdürü Ensar Kılıç da “Kamuda dijital dönüşümü özel sektörün desteği ile işbirliği içinde gerçekleşmemiz gerekiyor” dedi.
Biltam YK Üyesi Şükrü Atlandı “En değerli markamız ülkemiz. Ülkemizin rekabette öne çıkabilmesi için verimliliği arttırmak gerekiyor” derken, UDHB Daire Başkanı Tolga Acar ise “UDHB bulut depolama sistemimiz, özel depolama mimarisi ile bakanlığımız kullanıcılarına hitap eden bir depolama sistemidir” dedi.
Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Ahmet Akın Şahin “Karar destek sistemleri ile elde edilen bilgilerden katma değer üretmeliyiz” görüşünü savunurken, UDHB Haberleşme Genel Müdürlüğü Siber Güvenlik Daire Başkanı İlhan Keskin “Bakanlığımız siber güvenlik noktasında denetleme yapıyor ve önümüzdeki günlerde yaptırım da bulunma yetkisi alması söz konusu olacak” dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müdürü Mustafa Özçelik, “Kamu kurumları, sanayi sektörü ve üniversiteler işbirliği halinde olup kümelenme kurmalıdır” derken,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Çevik de bakanlık ve bakanlığa bağlı kurumları ile tek veri merkezi oluşturmak için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
SGK Bilgi Sistemleri ve Siber Güvenlik Daire Başkanı Yenal Arslan ise dijitalleşmenin kurumları için çok önemli olduğunu belirterek, gerçek anlamda dijital dönüşümü sağlamak için sürekli yeni projeler geliştirdiklerini söyledi.
Denize girmek için uygun sıcaklık olmasa da güneşin altında geçirilen birkaç saatlik keyif de biriken yorgunluğu almadı değil. Hem bu nedenle hem de bu etkinliğe BThaber adına beni davet ettikleri için Platin Bilişim’e ayrıca teşekkür etmek lazım. Platin Bilişim, etkinlikte, dijital devlet kavramının temelini teşkil eden siber güvenlik, veri koruma, arşivleme, iş sürekliliği ve BT altyapı yönetimi konularındaki profesyonel çözümlerini tanıttı.
Yaka kartımda BThaber yazılmasına izin verilmeyince Platin Bilişim çalışanı olarak gözükmekten gurur duydum. Çünkü etkinliğin belki de en önemli konuları bu firmamızın yaptığı konuşmalarda kendini gösterdi: Genel Müdür Ayhan Bamyacı: “2019 da dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacak. Türkiye hızla bu alana yatırım yapmalı. Siber güvenlik artık bir ölüm kalım meselesi haline geldi. Ülke menfaatleri açısından titizlikle üzerinde durulması gerektiğini savunduğumuz siber güvenlik konusunun etkinliğin teması olarak ele alınmasını son derece yararlı buluyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlık’a yayınlanmak üzere gönderildiği duyurulan; kamuoyunda Siber Güvenlik Yasası olarak bilinen ‘5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’nın yasalaşmasını beklediğimiz şu günlerde Antalya Kamu Bilişim Zirvesi’nde siber güvenlik konularının ele alınması çok yerinde “
Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!
Ayhan Bamyacı, Türkiye’nin yeni kanuni düzenlemeler ile siber güvenlik alanında hukuki mevzuatı da geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen Siber Güvenlik Yasası’nın her şirkete en az bir siber güvenlik uzmanı istihdam etme zorunluluğu getireceğini hatırlattı. Bamyacı, uzman açığının kritik önemini şu sözler ile değerlendirdi: “İlk etapta 10 bin şirketin yasa kapsamına alınacağını öngörüyoruz. Bazı şirketlerin birden fazla siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyacaklarını göz önüne aldığımızda Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Kamu kurumlarına atanması beklenen 1000 yeni siber güvenlik uzmanı da bu sayıya dahil. Tabii bu ilk etapta kanun kapsamına girecek şirketlerin ihtiyacı. Kanunun dalga dalga tüm şirketleri kapsayacağı düşünüldüğünde bu ihtiyaç katlanarak artacak demektir.”
2019’da 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacak
Siber güvenlik uzmanı açığı sadece Türkiye’nin konusu değil. 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Bu rakamlardan çıkaracağımız sonuçların başında, siber güvenliğin önemi artmaya devam edecek demektir. Öte yandan geleceğin parlak mesleklerinden birisi siber güvenlik uzmanlığı olmaya devam edecek diyebiliriz. Bir diğer sonuç da siber tehditler de artacak ve güçlenecek demektir.
Ayhan Bamyacı, siber güvenliğin unsurları arasında yer alan Siber Savunmanın Güçlendirilmesi ve Kritik Altyapıların Korunması, Siber Suçlarla Mücadele, Farkındalık ve İnsan Kaynağı Geliştirme, Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi, Siber Güvenliğin Milli Güvenliğe Entegrasyonu konularının kritik önemine dikkat çekti. Çıkması beklenen yeni yasanın, gerektiği durumlarda şirketlerdeki ve kamu kurumlarında görevli siber güvenlik uzmanlarının ülke güvenliği için siber orduya da hizmet vermesine dair hükümler içereceğini hatırlatan Bamyacı, kanunun getirdiği bu zorunlu görev halini, “Siber güvenlik uzmanları sadece şirketler için önemli bir görevi ifa etmeyecekler. Yeni yasa ulusal güvenlik söz konusu olduğunda bu kişilerin uzmanlıklarından yararlanılması gerektiğini de öngörüyor. Savaş anında askere alım işleminin yapılması bilinen bir uygulama iken artık bu uygulama siber güvenlik konusunda da söz konusu olabilecek. Günümüzün savaşlarının siber dünyada gerçekleşebileceği konusunda çok ciddi kaygılar var. Çünkü ne kadar ekonomisi büyük devlet olursanız olun, askeriniz, uçağınız, silahlarınızın gücü ne olursa olsun, siber dünyada her devlet tehditlere açık durumda. Her devlet bu yeni saha için savaş ihtimaline yönelik hazırlıklarını yapmaya çalışıyor. Siber ordular teşkil ediyorlar. Türkiye’nin de siber dünyada ülke savunmasını boş bırakması düşünülemez elbette. Ülkedeki yetişmiş nitelikli insan gücü, aynı zamanda siber ordunun potansiyel birer askeri durumunda olacak. Bu da ilk etapta Türkiye’nin 21 bin siber askeri olacağı anlamına geliyor” sözleri ile değerlendirdi.