Güçler birleşiyor, Türkiye internet üssü olma yolunda ilerliyor
Yedi İSS bir araya gelip TNAP altında güçbirliğine gitti. Öncelikli hedef Türkçe içeriğin yurtdışında barındırılmasını önlemek.Son dönemde finans merkezi olması sıkça gündeme gelen İstanbul’un bölgesel bir internet üssü olabilmesi için bir araya gelen yedi internet servis sağlayıcısı, oluşturdukları platformun detaylarını paylaştı. Türkiye Network Altyapı Platformu (TNAP) öncelikle Türkçe içeriğin yurtdışında barındırılmasını önlemeyi, ardından da yabancı içeriklerin Türkiye’de internet değişim noktasına katılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Toplantıda Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç.net, Superonline ve TurkNet’in oluşturduğu platformun herkese açık olduğu hatta Türk Telekom, Türksat ve Ulaknet’ten cevap beklendiği açıklandı. Ayrıca mobil olarak Turkcell’in platforma bağlandığı, Vodafone’un da bağlanmak üzere olduğu belirtildi.
TNAP, bahsi geçen internet servis sağlayıcılar arasında bir birlik yaratarak internet trafiğinin hızı, günceliği ve kalitesini artırmayı hedefliyor. 200 gigabitlik kapasitesinin yanında 100 kilometrelik bir fiber altyapı yatırımı yapılan platform hedeflerini nasıl gerçekleştirecek?
Türkçe içeriğe ulaşmak için yurtdışındaki veri merkezlerine bağlanmaya gerek kalmayacak.
İnternetteki Türkçe içeriğin yüzde 90’sı TNAP bünyesindeki şirketlerin veri merkezlerinde bulunuyor. Bu içeriğe ulaşmak için Türkiye’deki ziyaretçiler bir platformdan diğerine geçmek için ülkeler arası siber yolculuğa çıkmak zorunda kalıyor. Ancak platform sayesinde her şirketin kullanıcıları Türkiye’de kalarak sistemlere hızla ulaşabilecek.
Ayrıca tek bir platformda bir araya gelen sağlayıcılara getirilen şart ile her sağlayıcı en az iki yedek sağlayıcı kullanarak muhtemel kesinti ya da çökmelerin önüne geçecek.
Tabii Türkçe içeriğin yüzde 90’nı dendiğinde akla Facebook, Google gibi uygulamaların Türkçe sürümleri gelmesin. Bu gibi sitelerin içeriklerinin hiçbiri Türkiye’de barındırılmıyor. Oysa ülke olarak internete yoğun bilgi aktarımı yapıyoruz. Hatta Türkiye’deki internet kullanımının yüzde 90’ı yurtdışından dolaşarak geliyor. Bu doğrultuda bakıldığında yedi şirketin
bir araya gelmelerindeki başka sebep de yurtdışındaki içeriğin Türkiye’de barındırılmaya çalışılması olacak.
Toplantıya yedi servis sağlayıcıyı temsilen Borusan Telekom, Telekom Pazarlama, İş Geliştirme ve Operatör İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Özsaruhan, Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Global İletişim Genel Müdürü Murat Küçüközdemir, D-Smart & Smile Satış ve Teknik Operasyonlar Grup Başkanı Fazıl Esen, Grid Telekom Genel Müdürü Hakan Akan, Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, Turk.net Genel Müdürü Cem Çelebiler katıldılar.
Türkiye’nin internet merkezi olma potansiyeli oldukça yüksek.
Tabii TT destek verirse…
Belki de son yüzyılda sıkça söz ettiğimiz jeopolitik konumumuz sahiden internet merkezi olabilmemiz için bize olanak sağlayabilir. Öyle ki, Orta
Doğu bölgesi dünyada internet kullanımının en hızlı arttığı bölge olarak dikkat çekiyor. Sadece bu sebepten bile uluslararası şirketler internet üzerindeki hızları artırmak için ülkemizdeki internet değişim noktalarını kullanabilir.
Bölgesel yakınlık nedeniyle rakiplerimiz arasında Bulgaristan’ın bulunduğu belirtilen toplantıda, Türkiye’nin bölgesel güç olabilmesi gerekenler arasında Türk Telekom’un katkısının da beklendiği konuşuldu. Aksi halde platformun daha düşük bir ivmede büyüyebileceği ortak fikir olarak belirtilirken Türk Telekom’un rasyonel bir davranış doğrultusunda katılımının makul olacağı duyuruldu. Platforma destek sağlaması beklenen Türk Telekom’la görüşmelerin olumlu geçtiği, konu hakkında çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.