Her sektör IoT ile yeniden tanımlanacak
Actility Orta Doğu ve Kuzey Afrika Satış Direktörü Ahmed Bouna, Bilişim Zirvesi ‘17’nin ilk gününde ‘Digital Tranformation Initiating New Technologies’ (Dijital Dönüşüm Yeni Teknolojileri Çağırıyor) başlıklı sunumuyla, IoT hizmetlerinin gelişimini ve bu başlıkta elde edilebilecek faydaları paylaştı. Fransız bir şirket olan Actility’nin yüzde 60’lık pazar payına ve küresel bazda birçok temsilciliği olduğuna değinerek sözlerine başlayan Ahmed Bouna, “Eminim herkes IoT’nin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyordur” dedi. Bu yapının arkasındaki farklı pazar segmentlerine işaret ederek, bunların hepsinin hedeflenebileceğini hatırlatan Bouna, tesis yönetimi olabilir, duman detektörleri gibi, akıllı park hizmetleri gibi ya da akıllı ışıklandırma gibi hizmetler, birçok akıllı hizmetler gibi örneklerle akıllı şehirleri tanımladı. Endüstri 4.0 döneminde girişimcilerin ve şirketlerin sistemleri için bazı önleyici tedbirler almalarının da kolaylaşabildiğine dikkat çeken Bouna, akıllı tarımın da önemli bir örnek olduğuna değindi. “IoT kullanılarak daha optimize hizmetler sunulabilir, sıcaklık ve nem ölçülebilir” örneğini veren Bouna, lojistik sektöründe IoT’nin önemini de, “Türkiye'de her bir varlığınızı tek tek takip edebiliyorsunuz, ister konteyner olsun, palet olsun, isterse insanlar olsun. Lojistik sürecinde her şeyde IoT kullanılabilir” sözleri ile tanımladı. “Teknolojinin bulunduğu her yerde IoT olabilir. Dijitalleşme trenini kaçırırsanız, geride kalırsınız” diyen Bouna, bunun sadece Türkiye için değil, küresel bazda tüm ülkeler için geçerli bir gerçek, operatörler ve kullanıcılar için önemli bir unsur olduğunun da altını çizdi. “Operatörlerin isimlerinin burada yer alması gerekiyordu” eleştirisini yapan Ahmed Bouna, şöyle devam etti:
“Devletlerin de buna önem vermesi, sistem entegratörlerinin de muhakkak pazara giriş yapması daha iyi verim alınabilmesi için gerekli. ‘IoT yapmak istiyorum’ diyor herkes, ama hangi teknolojiyi kullanacak acaba? Buraya yaklaşma noktasında ya geleneksel bir teknoloji, yani 2G, 3G, 3G kullanılabilir ve ekonominize bağlı olarak bunlar değişebilir. Bunun dışında, tabi ki aplikasyonlara da odaklanmanız gerek. Detaylara bakarsak, LWA’in arkasında neler olduğuna bakalım. Pil ömrü, sensörlerin ömrü ve hizmet etmek istediğiniz alanın menziline bağlı. Farklı hizmetler ve teknolojiler uygularken LPWA’i kullanmak çok daha iyi. LTE gibi teknolojiler, herkesin IoT hizmetleri anlamında sizlere sunabileceği teknolojiler. Akıllı kentlerde altyapı ve şebeke var. Kullanıcının tüketim oranını toplamak istiyorsanız, birinin kapısına gidip ne kadar elektrik tükettiğini ölçmeye artık gerek yok. SIM kart koyduğunuzda bir sayaç çalışacak ve su veya elektrik tüketimini çok daha rahatlıkla ölçebileceksiniz. Böylece eski teknolojinin işi de azalacak. Yeni teknolojiyi adapte ettiğiniz zaman operatör, şebeke kullanıcı veya firmalar olarak bir yerde kendi elinizle kendi yolunuzu çiziyor ve IoT hizmetleriyle işinizi daha da kolaylaştırıyorsunuz.”
Üç farklı teknolojiden hangisini seçmeli?
Her bir teknolojinin artısı ve eksisi var. Bu hatırlatmayı yapan Bouna, NB-IoT (Dar Bant-Nesnelerin İnterneti- Narrowband IoT) başlığında küresel örnekleri paylaştı ve Türk şirketlerinin bu yapıda yerini almasının, bu alanda küresel bir işbirliği latformu olan LoRa’nın büyümesne ve bu platformda yer alan Actility’nin konumuna dikkat çekti. “Actility’nin CTO’su teknik komitenin de başkanlığını yürütüyor. Yani önemli bir aktivistiz bu ittifak içinde ve bu birliği sizlere tavsiye ederiz” diyen Bouna, sunumuna şöyle devam etti:
“LoRa; önde gelen telekom operatörlerinin desteklediği bir yapı ve böylece önemli küresel çalışmalara imza atılıyor. Üç farklı teknoloji türünden bahsettim: LoRa, NB-IoT ve Sigfox. Ama kim kazanacak, hangisi sizin için uygun olacak? Mobil operatörlerin de düşünmesi gerek, ‘acaba bu sisteme geçsek iyi olur mu, yoksa 5-6 yıl beklesek, ekstra bir yatırım yapsak 5G’ye geçsek mi? diye. Bu soruların sorulması ve şeffaf bir şekilde karar verilmesi lazım. Karar verdiniz diyelim, lütfen maliyetleri ve riskleri düşünün, hepsini bir kez daha değerlendirin. NB-IoT ile ilgili kritik nokta şu: Ekosistem nerede? Başarılı bir IoT sistemi sunmak için bir ekosisteminizin olması gerek. Bugün ekosistem oldukça küçük görünüyor. Küresel açıdan, büyük resme baktığınızda, özellikle bugün şunu söyleyebiliriz: IoT, şu anda LoRa’yı biraz daha gündemine oturtmuş durumda. Ama gelecek için bakarsak, tamamlayıcı bir yapı. LoRa ve NB-IoT 5G ile gelecek, en azından beklentimiz bu yönde. Sizin işiniz, pazarınızın talepleri yüzde 75 LoRa ile karşılanırken, geri kalanı da NB-IoT ve 5G’nin karışımıyla olacak.”