Geleceğin televizyon altyapısı: IPTV
Dünyanın gözü uzun süredir yerinde sayan televizyon kavramını yenileyecek çözümü arıyor.IPTV ile ilgili en sağlıklı bilgileri alabilmek için IPTV DER Başkanı Metin Salt ile sohbet ettik. Derneğin kuruluş amacını sorduğumuz Salt, cihaz üreticiler, içerik üreticiler ve reklamcılar arasında kısır bir döngü oluştuğunu bu sarmalı çözebilmek için derneği kurma ihtiyacı hissettiklerini aktardı. Üreticilerin birbirini beklediği için harekete geçemediğini gördüklerini belirten Salt, televizyon yayıncılığının internetle kesiştiği bu teknolojide treni kaçırmamak için böyle bir girişimde bulunduklarını belirtti.
Dernek faaliyetlerinden söz eden Salt, “İnternet sitemiz üzerinden ücretsiz olarak yapılan çalışmaları yayınlıyoruz. IPTV üzerinde çalışmak isteyen her alandan şirketleri bir araya getirerek sorunları dinliyor, gelişmeleri yakından takip ederek çözümler üretiyoruz” dedi. Türk içeriğinin ve üreticisinin dünyada duyulmasını sağlamak için çabaladıklarını kaydeden Salt, “Dünyada eğilim olan birçok sektör Türk girişimciler ulaşamadan çok çabuk gelişiyor. Bu gelişim öyle hızlı oluyor ki piyasaya girebilme eşiği aşılmış oluyor. IPTV konusunda bu sorunu yaşamak istemiyoruz” dedi. 5 milyon nüfusa sahip Norveç’i örnek gösteren Salt, doğru stratejiler uygulayan İskandinav ülkesinin şimdi IPTV ihracatı yaptığını ifade etti.
Yasal düzenlemelerde önemli eksikler bulunuyor
Şu anda en büyük sakıncanın eski sektörler için yapılan düzenlemelerle IPTV’nin yönetilmesi olduğunu belirten Salt, bu yeni teknolojinin çok daha farklı konumlandırılması gerektiğini vurguladı. Konu üzerindeki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Salt, düzenlemeler henüz tamamlanmadığı için sıkıntının sürdüğünü aktardı. Kavramlar birbirine yaklaştıkça farklı çözümler geliştirmek gerektiğini örnekle açıklayan Salt, bir web sitesinin 24 saat yayın yapabilirken hangi kurallara göre yayın yapacağının belli olmadığını belirtti.
Salt’ın ifadesine göre, IPTV yayınlarında reklamların sınırlandırılması sebebiyle alıştığımız televizyon yayınlarına karşı rekabet edemiyor. Bu durum da girişimcilerin gözünü korkutuyor.
“Altyapı temel düzeyde hizmeti kaldırabilecek durumda”
IPTV DER Başkanı’ndan elde ettiğimiz bilgilere göre, IP üzerinden HD kalitesinde yayın verebilecek altyapı büyükşehirlerin henüz bir kısmında bulunuyor. Ancak çok hızlı şekilde gelişiyor. Salt’a göre, ilk aşamada her ilde yüksek kalitede hizmet sunulmasa da en kötü ihtimalle SD görüntü verilebilir. Tam bu noktada önemli bir vurgu yapan Salt, devletin interneti temel bir ihtiyaç olduğunu düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Televizyon kavramı değişiyor, IPTV yenilikler getiriyor
Son yıllarda tüm dünyanın ilgisi “Connected TV” kavramı üzerinde yoğunlaşıyor. Salt’a göre, internet temelli televizyon teknolojileri gibi genel bir çatı altında toplansa da IPTV ve web TV arasında ayrım bulunuyor. Apple’ın tercih ettiği sisteme daha yakın olan IPTV operatör bazlı bir sistem iken Google’ın daha zengin içerik sunmayı hedeflediği web TV bir operatöre ihtiyaç duymuyor ancak kalite garantisi de sunamıyor.
İçerik sağlayıcıların ilgisi oldukça arttı. Bu teknolojideki en büyük yenilik her kullanıcıya özel yayın yapılabilmesi, istenen içeriğin istendiği zaman mekan bağımsız olarak sağlanabilmesi olarak görülüyor.
Google ve Apple gibi dünyanın en önemli markaları da bağlantılı televizyon pastasından pay alabilmek için çözümlerini ortaya koydu. Bu kez ülkemiz için tren kaçmasın.
“Altyapı temel düzeyde hizmeti kaldırabilecek durumda”
IPTV DER Başkanı’ndan elde ettiğimiz bilgilere göre, IP üzerinden HD kalitesinde yayın verebilecek altyapı büyükşehirlerin henüz bir kısmında bulunuyor. Ancak çok hızlı şekilde gelişiyor. Salt’a göre, ilk aşamada her ilde yüksek kalitede hizmet sunulamasa da en kötü ihtimalle SD görüntü verilebilir. Tam bu noktada önemli bir vurgu yapan Salt, devletin interneti temel bir ihtiyaç olduğunu düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi.