İçerik küratörlüğü
Bloglar, tweetler, Youtube videoları ile yurttaş gazeteciliği dünya genelinde haber hacmini katlıyor, ama gazete tirajlarında eksilme yok, dergi tipleri artıyor, gazete köşe yazıları e-postalarla paylaşılıyor. Neden yurttaş gazeteciliği profesyonel gazeteciliği kösteklemedi?
Epistemoloji, bilginin doğasını çalışan felsefe dalıdır. Buna göre bilgiyi değerlendirmek için üç kritere bakılır: Doğruluk, mantıksallık ve çözücülük, yani hedefe ulaştırma gücü. Esasen bu üç kriter cinsinden haberleri, ya da genel olarak içeriği derecelendirirsek, kaynağın ne kadar önemli olduğu, bir anlamda kaynağın bu dereceyi belirlediği ortaya çıkar. Örneğin BThaber’de okuduğunuz yazılar, BThaber markası altındadır ve bu marka yazıların gücünü yükseltir.
Öz kaynağından edinilen haberlerin, derlenip, yorum katılıp, bunu yapan bir “marka” altında, o markanın izleyici kitlesine sunulduğunu düşünelim: İşte içerik küratörlüğü. Küratörlük basitçe kolaj (mash-up) yapmaktan farklı. En iyi kütüphaneciler, yalnızca ilgili kitapları bilip, bulup getirenler değil, getirdikleri arasındaki ilişkiler örgüsünü, akımları ve serbest çıkarımlarını da verenlerdir. Bu yazı işini web ortamında yapmak çok daha pratik. Hele bilindik bir gazete markası altında. ABD’de yapılan bir araştırma, haber almak üzere webe başvurma oranının 2006’da yüzde 33’ten 2009’da yüzde 57’e çıktığını gösteriyor ve bu web kaynakları arasında gazete sitelerinin yeri büyük. Öte yandan, webde küratörlük işini başarı ile yapan yeni markalar oluşmaya başladı. Örneğin 2005’te açılan internet gazetesi The Huffington Post’u her gün 10 milyondan fazla kişi okuyor. Bizdeki ntvmsnbc de iyi bir örnek. Alexa’ya göre ntvmsnbc şu an dünyanın en popüler 2572. sitesi. Bir başka örnek Reddit 166. sırada. The Huffington Post 130. sırada.
Haberin öz kaynağı yurttaşlara kaydıkça profesyonel gazeteciler giderek daha çok küratörlük yapacak. İnternet teknolojileri ise kolektif zekâyı daha akışkan yapan web yazılımları ile (Ör: Spigit) küratörlük hızını artırıyor ve aynı zamanda okuyucuları takip etmeyi, küratörlüğün gücünü gözlemlemeyi de sağlıyor.