Sonuçta bu da oldu, IP adresler tükendi
Sonuçta bu da oldu, sağlığımızda iken Internet’teki TCP/IP v4 adreslerinin tükendiğini de gördük.
Haberi ilk okuduğumda, 1995 yılında ilk işe başladığım firmamı hatırladım. Firmamız Tübitak’a proje hizmeti verdiği için, durumdan vaziyet çıkararak, TR.NET ağını kullanarak biz de şirketteki bilgisayarlarımızdan Internet’e girebiliyorduk.
Nasıl mı? Kolay değildi tabi.
Öncelikle TCP/IP nedir ? Ne işe yarar? Yeni mezun bir mühendis olarak bunları öğrenmem gerekiyordu. Ancak, twitter, facebook olmayan bir zamandan, bilginin paylaşımının bu kadar kolay ve hızlı olmadığı bir dünyadan bahsediyorum. Konuları bilen birkaç tecrübeli ağabeyimizin TCP/IP protokolünü bize öğretmek istememesi sonrası, Stallings’in “Data and Computer Communications” kitabından IP adresleme çalıştığımızı hatırlıyorum.
Internet’e girmek için, şirkette kullandığım kişisel bilgisayarıma reel IP adresi vermem gerektiğini anlamışsınızdır. Tabii o zaman şirketimizde firewall gibi bir cihaz yok. Lokal bilgisayar ağımıza ülkede kullanılan ilk yönlendiricilerden (router) birisi bağlı, bir kiralik hat ile Internet’e bağlanıyoruz. Ethernet kablomu yönlendiriciye bağlı switch üzerine takıp (En güvenli Internet bağlantısı bu olsa gerek, Internet’ ten çıkarken, kablomuzu da söküyoruz) reel IP adresimi bilgisayarıma verdiğimde, hoop Internet’teyim! Yaşasın. Hızımızı hatırlamıyorum, ancak Kbit seviyesinde idi.
Tabi ki, Internet’e girmek için makinama IP adresi vermem de yetmiyordu. Bunu yaptıktan sonra ilk kötü Windows deneyimi de yaşamıştım. O zamanlar kullandığımız Windows for Worgroups 3.11 işletim sisteminin ilk versiyonlarının TCP/IP protokolünde yönlendirme özelliğini sorunluymuş. Microsoft Türkiye’den konu hakkında çıkan ilk yamayı öğrenip; TCP/IP 3.11b denen protokolü yüklemek için bir hafta uğraştığımızı hatırlıyorum. Düşünsenize, Windows’un bile çıkan ilk kurumsal versiyonunda, bir geniş alan ağına bağlanılacağı düşünülmemiş!
Herhalde bu yaşadığımız sayısız sorunlar sonrası danışman ve eğitmen olmaya karar verdim.
Hey gidi günler,
Devamı ileriki sayılarda.