Kamuda dijital dönüşüm farkındalığı hızla artıyor
Türkiye'nin bilişim alanındaki en büyük etkinliklerinden Kamu Bilişim Etkinliği, “Potansiyelini Bilişimle Keşfet” sloganıyla Antalya'da gerçekleştirildi. Etkinliğe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, Kamu Bilişimcileri Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin ile 200’den fazla kamu kurumu üst düzey bilişim yöneticisi olmak üzere toplamda yaklaşık 650 kişi katıldı.
“Kamuda dijital dönüşüm çok önemli”
Kamu Bilişimcileri Derneği Kurucu Başkanı olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, derneğin tanıtım videosunun gösterimiyle başlayan etkinliğin açılışında, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'nin haberleşme alanında kapsam, hız ve kapasite olarak en üst seviyelere ulaştığını söyledi. Kılıç, bilişimde kamu ve özel sektörün bir yapbozun parçaları gibi birbirinden ayrılamaz parçalar olduğunu ifade etti. Etkinliğe ilişkin “2015 yılında böyle bir girişimi başlattık, ikinci ve üçüncü etkinliği düzenledik” diyen Kılıç, derneğin her geçen gün gittikçe büyüyen bir kartopu gibi geniş kitlelere ulaştığını ve çok faydalı işler yaptığını dile getirdi.
Kılıç, etkinliğin temel konusunun kamuda dijital dönüşüm olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Dijital dönüşüm önemli, bütün etkenlerin teması dijital dönüşüm, siber güvenlik. Az konuşup, çok iş yapan bir bakanlığız. Kamuda dijital dönüşüm çok önemli. Önce kamu verisinin dijitalleşmesi gerekiyor. Bunun açık veriye dönüşmesi gerekiyor. Bu açık veriyle ilgili özel sektörün yeni katma değerleri ve hizmetleri üretmesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Kamudaki dönüşümün birlikte gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu entegrasyonları özel sektörün de desteğini yeni yerli ve milli yazılımlarla birlikte entegre etmemiz gerekiyor. Bundan yeni katma değerli hizmetleri üreterek, 2023 hedeflerine ulaşma noktasında hızlı ilerlememiz gerekiyor. Kamuda dijital dönüşüm hiç bu kadar üst seviyede bir farkındalığa ulaşmamıştı. Son bir yıl içinde en üst seviyede bir farkındalık oluşmuş durumda. Önümüzdeki günlerde ortaya konulacak yol haritalarıyla birlikte çok ciddi ve hızlı bir dönüşüm yaşayacağız.”
Üreten ülke konumunda olmalıyız
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka ise konuşmasında şunları söyledi:
“Teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmamak için gelişmiş ve geleceğe yönelik bir altyapıya sahip olmamız gerek. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak için veriyi anlamlı bilgiye dönüştürerek yeni katma değerli hizmetler üretmeliyiz. Veri hacminin artışı ile birlikte; verilerin saklanması, Açık Veri haline getirilmesi ve anlamlı sonuçlar çıkarılması için işlenmesi ve güvenliğinin sağlanması önem kazanıyor. Bu alanda Bakanlık olarak, hizmetlerin elektronik ortama taşınması için koordinasyon ve strateji belirleme görevlerimizi yerine getirirken, siber güvenlik ve veri merkezleri konusunda kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizde büyük verinin ne kadarı barındırılabilecek, dünyadaki veri trafiğinin ne kadarı Türkiye'den geçirilebilecek? Bunlara odaklanıyoruz. Dijital dönüşüm birçok olanağı getiriyor. Bu kapsamda, Başbakanlık ile bürokrasinin azaltılması ve kırtasiyeciliğin önlenmesine yönelik olarak, hizmet süreçlerini gözden geçiriyoruz ve hizmetlerin elektronik ortama taşınması için çalışmalarımızı Bakanlar Kurulu, Müsteşarlar, Müsteşar Yardımcıları ve Bilgi İşlem Başkanları seviyesinde yoğun ve kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu dijital dönüşümü bir an önce gerçekleştirmek için yeni yol haritaları hazırladık, zaman planlarını ortaya koyduk. Bunu da Bakanlar Kurulumuza sunarak en üst seviyede siyasi ve bürokratik sahipliği sağlamış durumdayız. Küresel operatörlerin hizmetlerini kullanan vatandaşlar, yabancı ülkelerde bulunan veri merkezlerine erişerek hizmet alabilmekte. Bunu önlemek amacıyla veri merkezlerinin teşviki noktasında, ilk adımı attık ve 678 sayılı KHK ile özel sektör ve küresel operatörlerin veri merkezlerinin ülkemizde kurulumunu teşvik edecek düzenlemeler yayımladık. Hedefimiz; cazibe merkezi olarak belirlenen illerimizde veri merkezlerini teşvik ederek kişisel verilerin ve büyük verinin bu illerimizde kurulacak veri merkezlerinde güvenli bir şekilde depolanması, işlenmesi ve yönetilmesi. Bakanlık olarak Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi projesini başlattık ve bu proje ile kamu kurumlarının veri merkezlerini yeni ve sürdürülebilir teknolojik yaklaşımla konsolide ederek, hem güvenilir bir ortam oluşturuyoruz hem de mükerrer yatırımların önüne geçmiş olacağız. Projede fizibilite çalışmalarını Şubat 2018 itibari ile tamamlamayı, 2018’in ilk çeyreğinde de inşasına başlamayı öngörmekteyiz. Ayrıca, ülkemizin internet trafiğinin yurtdışındaki veri merkezlerine kaymaması için İnternet Değişim Noktalarının kurulması yönündeki çalışmalarımızı başlattık. Kalkınmak için mevcut durumumuzu sorgulamalı, gelişmiş ya da hızlı gelişen ülkelerdeki durumları da göz önünde bulundurarak üreten ülke konumunda olmalıyız.”
Ana gündem maddesi kamuda dijitalleşme
“Potansiyelini Bilişimle Keşfet” sloganıyla düzenlenen “2. Kamu Bilişim Etkinliği”nde, kamuda gerçekleştirilen bilişim projelerinin poster sunumları yapıldı.
Etkinlikte, Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kütüğü Genel Müdürü Ayhan Okurer'in moderatörlüğünde, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Servet Gül, SGK Bilgi Sistemleri ve Siber Güvenlik Daire Başkanı Yenal Arslan, Sağlık Bakanlığı Sistem Yönetimi Daire Başkanı Fatih Uluçam, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı İrfan Keskin'in katılımıyla oturum yapıldı.
Ayhan Okurer, kamu bilişim etkinliğinin ana gündem maddesinin kamuda dijitalleşme olduğunu ifade ederek, kamu kurumlarının dijitalleşme adına yaptığı çalışmaların önemine değindi.
Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Gül de adalet işlerinde işlemlerin tarihten günümüze kadar nasıl ilerlediğini, daktilodan en üst teknolojiye nasıl gelindiğini anlattı.
AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Keskin ise teknolojinin, bilişim çağının her alanda önem arz ettiğini kaydetti. Keskin, “Kamuda dijital dönüşüm son derece kritik bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Kendi kurgusunu gözden geçirmek zorunda kalıyor. Ulusal, alın teri paranın ülkede kaldığı bir dijitalleşme modeliyle sektörel anlamda bulunursak ancak o zaman ulusal anlamda fayda sağlayabiliriz” diye konuştu.
Panellerin yanı sıra takım oyunları düzenlenerek, kamu ve özel sektör temsilcilerinin birlikte ekip çalışması yapmasının sağlandığı etkinlikte, kamu ve özel sektörden üst düzey yetkililerin katılımıyla, bilişim alanındaki yenilikler, siber güvenlik sistemleri, kurumların siber saldırılara karşı nasıl korunması gerektiği ve bu alandaki yatırımlar da değerlendirildi.
‘Tüketilen değil, üretilen bir bilişim sektörümüz olmalı’
Etkinlik için heyecanlı bir süreç geçirdiklerini ifade eden Kamu Bilişimcileri Derneği Başkanı Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbi̇lgi̇n, “Her yaptığımız etkinlik ses getirmeye başladı, gittikçe büyüyoruz” dedi. Önemli bir sektörün temsilcisi ve çalışanları olduklarını dile getiren Özbi̇lgi̇n, futbol gibi her ortamda konuşulduklarını, 7'den 70'e herkesin ya dilinde ya elinde ya da dizindeki tablette olduklarını söyledi.
Özbilgin, herkesin 'Ar-Ge, inovasyon, teknoloji' dediğini belirterek, “Sadece konuşulan, tüketilen değil üretilen bir bilişim sektörümüz olmalı. Ülkemizde bilişim projeleri yapılıyor, dijitalleşme devam ediyor. Durmadan kamu-özel sektör bir arada sektörümüz için çalışmalıyız. 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girmenin yolu bilişimden, dijital dönüşümden geçiyor” diye konuştu.