Operasyonel sorunlara karşı çözüm SaaS
Şirketlerin SaaS servislerine ihtiyaç duymalarının iki temel sebebi var. İşletme ya daha önce hiç uygulamadığı süreci ve uygulamayı hayata geçirecek veya mevcut uygulamalarda operasyonel problemler yaşıyor. Daha önce uygulanmayan sürecin hayata geçirilmesinde SaaS kullanımını belirleyen kriterlerin başında işletmenin yazılım yetkinliğinin olup olmaması, ne kadarlık donanım yatırımı gerektiği ve daha sık karşılaşılan zaman kısıtlamasını göstermek mümkün. “Şirketler fayda/maliyet analizi yaparken ve strateji kararını belirlerken SaaS hizmetinin kurumsal süreç ve uygulamalarına uygunluğu da büyük önem arz ediyor” eklemesini yapan Cisco Veri Merkezi Çözüm Mimarı Cem Albayrak’ın dikkat çektiği gibi, var olan uygulamalarda yaşanan operasyonel problemlerin hızlıca giderilmesi SaaS servislerinin temel kullanım alanlarından da biri. İş yüklerinin tabi olduğu e-Devlet uygulamaları gibi regülasyonlar, ISO 27001 uygunluğu, ek güvenlik katmanı veya performans yetersizliği gibi sebepler de işletmeleri SaaS servislerine yönlendirebiliyor.
KOBİ’ler yarıştan kopmuyor
Bu noktada Cem Albayrak’a göre, büyük ölçekli şirketlerin benimsediği birden çok yaklaşım var. “Örneğin; kendi yazılımlarını geliştirebilme yetkinliğine sahip ekiplerle PaaS hizmetlerini kullanan müşterilerimizin yanında, uygulamaları bir brokarege hizmeti üzerinden almayı ve işlerine uygulamayı tercih eden müşterilerimiz de var” bilgisini veren Albayrak, ekledi: “Diğer taraftan, genel bulut kullanımına çoktan adapte olmuş müşterilerimizin yanında uygulama geliştirme platformları haricinde yakın gelecekte genel bulut kaynaklarını kullanmayı düşünmeyen müşterilerimiz de var. Dolayısıyla burada genel geçer bir yaklaşımdan söz etmek oldukça zor.”
Tüm bunlarla birlikte, tamamen farklı dinamiklere sahip KOBİ’lerde ise maliyet her şeyden önce geliyor. “Uzun yıllardır gördüğümüz ‘dokunamadığın şeyin para etmemesi’ yavaş yavaş kırılan bir algı” saptamasını paylaşan Albayrak’a göre, oldukça öncü fikirlere sahip olan ve bunları uygulayan müşteriler hiç de az değil. Özellikle organize sanayi bölgeleri, özel liman işletmeleri, hastane zincirleri, üniversiteler gibi bu alanda değerlendirebilecek pek çok kurum genel buluttan kaynak tüketme konusunda oldukça istekli. Ancak Albayrak, eklemeden geçmedi: “Özel bulut ile genel bulutun entegre olduğu hibrit yaklaşım bizim de benimsediğimiz ve müşterilerimize yolculuklarında yardımcı olduğumuz alan.”
Yatırım risklerini yönetmelerine destek oluyoruz
“Ülkemizde bulut servis sağlayıcılarla çalışmak, veri merkezlerini yapılandırmaları ve işletmelerine imkan tanıyacak teknolojileri hizmetlerine sunmak ve rakiplerinden ayrışmalarını sağlamak stratejilerimizden biri” diyen Cem Albayrak, önceliklerini şöyle anlattı:
“Sektörel olarak müşterilerimizin yaptığı işleri anlamak ve bunlar için ürün ailelerimiz ve iş ortaklıklarımız ile oluşturduğumuz özelleştirilmiş çözümleri onların hizmetine sunmak benimsediğimiz diğer bir yöntem. Bunları yaparken de mümkün olduğunca müşterilerimizin bulut temelli yazılımlara yönelmeleri yolunda yanında olmak öncelikli amacımız. Özellikle bu doğrultuda müşterilerimizin kendi özel bulut ortamlarında kullandıkları uygulamaları, aynı kural ve ilkelerle genel bulut ortamlarında da çalıştırabilmelerini sağlamak için hem ürünler sunuyor hem Google Cloud ile yaptığımız gibi stratejik ortaklıklar kuruyoruz. Bu hizmetleri müşterilerimize sunarken çerçeve lisans sözleşmeleri, kullandığın kadar öde, uzun süreli kiralama gibi modellerin yanında finansman desteği gibi hizmetler de müşterilerimizin yatırım risklerini yönetmelerini sağlıyor.”