“2011, Türk bilişim şirketleri için bir dönüm noktası olacak”
Türkiye’nin Partner Ülke olduğu CeBIT Fuarı’na katılımla ilgili İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş soruları yanıtladı. C eBIT Fuarında Türkiye’nin partner ülke olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İlgili herkesin kabul ettiği gibi CeBIT Fuarı, sayısal dünyanın kalbinin attığı bir platformdur. Bu nedenle Türkiye’nin CeBIT Fuarı’na Partner Ülke olarak katılımının çok önemli olduğuna inanıyorum. Artık, dünyanın pek çok ülkesinin kalkınma hedeflerinde odak noktaya oturan sektör, bilişimdir. Bunun için de pek çok ülke, bu konuda yatırım yapacak yabancılara büyük destek ve imtiyazlar sağlıyor.
Bilişimin, ülke ekonomisine yaptığı katkı açık bir şekilde ortada iken, sektörün sağladığı fırsatlardan istifade etmemek, dünyanın gerisinde kalmak demektir. İşte Türkiye, bu gerçekten hareketle son dönemde bilişim alanında çok önemli bir atak yapmıştır. Şimdi de elde ettiği bu ivmeyi, CeBIT Fuarı ile çok daha ileriye taşıyıp büyük sıçramalar yapmayı arzu ediyor.
Bu bakımdan CeBIT’te Partner Ülke olarak yer alıp, hem bilişimde geldiğimiz noktayı ortaya koymak, hem de yeni pazar ve işbirliklerine yelken açmak istiyoruz. CeBIT, Türkiye’nin bir bilişim ülkesi olma hedefine ulaşmasında katkı sağlayacaktır.
Bu öngörüyü, istatistiklere dayanarak söylüyorum. Geçen yılki fuara, 83 farklı ülkeden 350 bine yakın teknoloji tutkunu katılmış. CeBIT 2010 Fuarı’nda 4 bin 157 şirket stand açmış ve yatırım hacmi 10 milyar avro dolaylarında gerçekleşmiştir. Aynı şekilde CeBIT 2010’da 100 delegasyon bulunmuş ve 6 milyona yakın iş bağlantısı yapılmıştır. İşte bu rakamlar, bizim partner ülke olarak elde edebileceğimiz kazanımları açık bir şekilde gözler önüne seriyor.
CeBIT 2011 ile birlikte, Türkiye, teknolojik yolculuğunda çok önemli bir kilometre taşını daha geride bırakacak. 2011 yılı Türk bilişim şirketleri için, bir dönüm noktası olacak.
– Bu gelişme Türkiye iş dünyasına ve bilişim sektörüne ne gibi faydalar sağlayacak?
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Biz CeBIT Fuarı’na Türkiye’nin Partner Ülke olarak katılımına talip olduğumuz da çok önemli bir gerçekten hareket ettik. O da, bilişim teknolojileri sektörü, küresel krize rağmen, Türkiye’nin hızla büyüyen sektörlerinden biriydi. Ayrıca, hem ülkemizde çok önemli bir bilişim altyapısı oluşmuş, hem de genç nüfusumuz bilişim sektörünün olanaklarını aktif olarak kullanmaya başlamıştı.
Bilişim sektörümüze ne sağlayacağına gelince; en önemli faydası Türk şirketlerinin bu fuarda kendini sergilemenin ötesinde, bilişimde bir Türkiye rüzgarı estirecek olmalarıdır. Bana göre, bu fuarla Türk şirketleri, hem dünya ölçeğinde hem de Türkiye ölçeğinde, “yapabilirlik” noktasında çok önemli bir eşiği geride bırakacaklardır. Elbette, diğer fuarlarda olduğundan çok daha fazla bir şekilde, bu fuarda, uluslararası işbirlikleri konusunda yeni ve kalıcı olanakları realize edeceklerdir. Böylece biz de İTO olarak, bilişim sektörü temsilcilerimizin kendilerini ispat etmeleri ve yabancı şirketlerle uzun vadeli işbirlikleri geliştirmelerini sağlamanın gururunu yaşayacağız.
Şunu da unutmamak lazım: Uzun zamandır Türkiye’nin milli katılım gerçekleştirmediği bir fuara, ortak ülke olarak katılması, pek çok bilişimcinin de dikkatini çekecektir. Biz İTO olarak, düzenlediğimiz Partner Ülke etkinlikleriyle, hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin bu dikkat ve ilgisini canlı ve zinde tutacağız.
Ayrıca, Almanya’nın bizim için çok önemli ve stratejik
bir ortak olduğunu düşünüyorum. Dikkat ederseniz, İTO olarak,
partner ülke seçimlerimizi
hep Almanya’da düzenlenen fuarlar için kullanıyoruz. Elbette diğer pek çok ülke fuarlarında da “misafir ülke” tanımı altında etkinlikler mevcut. Ama bizim gözlemimize göre, bütün
bu düzenlemeler arasında
en ciddi ve kapsamlı etkinlikler Almanya’da gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda Almanya’nın ileri teknoloji birikiminden istifade etmek istiyoruz. İşte CeBIT Fuarı sayesinde Alman menşeili şirketlerle de sıkı ilişkiler kurabileceğiz.
CeBIT Fuarı’nda temsil edilen Türkiye’nin büyük potansiyelini fark eden yabancı yatırımcıları, bilişim sektöründe de ülkemize çekmekte başarılı olacağımız kanaatindeyim. Çünkü yabancı yatırımcıların aradığı gelişme potansiyeli, nitelikli işgücü, cazip yatırım ortamı ve muhtemel pazarlara yakın olma bakımından Türkiye büyük üstünlüklere sahiptir.
Fuarda ne tür aktiviteler gerçekleştireceksiniz?
Partner Ülke etkinliklerimizde bizim iki farklı odağımız oluyor. Birincisi, hangi alanda katılıyorsak o alandaki sektörümüzün tanıtımını ve tanınmasını sağlayacak aktiviteler yapıyoruz. İkincisi de Türkiye’nin genel imajına katkıda bulunacak kültürel ve geleneksel etkinlikler gerçekleştiriyoruz.
CeBIT’te de aynı yöntemi uygulayacağız. Aynı şekilde yabancıların Türkiye bilişim sektörünü tanımaları için de etkinlikler yapılacak. Böylece bilişim sektörümüzün de nereye geldiğini tüm ilgililere göstereceğiz.