Gün, akıllı sistemlerin günü
Akıllı sistemlerin kullanımının küresel olarak ivme kazanmasından en çok kârlı çıkanların BT şirketleri olduğu görülüyor.
Algılayıcılarla dolu ve sayıları yüzbinlere ulaşan uygulamalarla akıllı telefonlar sayesinde gerçek dünya sayısal dünya ile bütünleşirken artık yeni fırsatların oluşmasına yol açan akıllı sistemler döneminin başladığına tanık olunuyor.
Büyük bilgi ve teknoloji şirketlerinin pek çoğu akıllı sistemlerin bundan böyle BT dünyasını etkileyecek çok önemli bir gelişme olacağını öngörerek bu yönde daha çok teknoloji geliştirmek için gerekli adımları atmış bulunuyorlar. Bu kuruluşlardan biri olan IBM birkaç yıl önce “Akıllı Gezegen” adlı bir projeyi başlatarak sayısal teknolojinin enerji, taşıma, ulaşım alanlarında kentlerin daha akıllı yönetimini sağlayacak ilk ciddi adımı atarken bu şirketi diğer BT kuruluşları da kendi geliştirdikleri teknolojiler ile benzer girişimlerde bulunmaya başladılar.
Dünyanın en büyük ağ ekipmanı üreticilerinden Cisco “Akıllı Sistemlerle Bağlı Topluluklar” adını verdiği projesine tam hız verirken HP “Dünyanın Merkezi Sinir Sistemi” adlı projesine başlıyor. Öte yandan Siemens ve rakibi General Electric sağlık sektörü ve üretim endüstrisindeki engin deneyimlerini akıllı platformlara aktarırken Avrupa Birliği de “Sayısal Gündem” adlı projesi ile akıllı sistemlerin her alanda kurulmasına büyük destek veriyor.
Pek çok ülkede altyapıların eskimesi, kent nüfuslarının tüm tahminleri aşan bir hızda büyümesi algılayıcılarla donanmış akıllı sistemlerin önemini daha da güçlendiriyor. Örneğin Çin’de 2025 yılında kırsal kesimlerden kentlere ABD’nin bugünkü nüfusuna eş değer olarak 350 milyon kişinin göç edeceği bir araştırma ve danışman şirketi olan McKinsey tarafından öngörülüyor. Sayısal teknolojinin desteklemediği bir altyapı nedeniyle bu ülkenin büyük kentlerinde yaşayanların gelecekte yiyecek, ulaşım, elektrik ve su kaynakları bakımından son derece ciddi sorunlar yaşayacağı kaçınılmaz olacak.
Akıllı sistemlerin küresel ısınma gibi çevresel sorunlara karşı geliştirilen çözümlere de büyük katkıda bulunacağı, günümüzde enerji ve su dağıtım ağlarında büyük tasarruflar sağlayacağı kesinlik kazanmış bulunuyor. IBM tarafından yapılan bir araştırmaya göre ABD’de enerji dağıtım şebekelerindeki akıllı sistemler ile yüzde 5 oranında bir verim artışı ile 53 milyon aracın sera salınımına eş değer bir salınımın önüne geçilebilecek. Teksas Ulaştırma Enstitüsü’ne göre 2007 yılında ülkenin yoğun trafikle dolu olan yollarında 4.2 milyar iş saati kaybedilmiş ve boşuna tüketilen yakıt ise 10.6 milyar litreye ulaşmış.
Bir başka araştırma şirketi olan Lux Research’in raporunda dünyadaki su dağıtım şebekelerindeki su sızıntısı nedeniyle kaybın yüzde 25 ile 50 arasında olacağı açıklanıyor. Londra’nın yarısı yüz yaşını geçmiş ve sık sık patlayan yaklaşık 16 bin kilometre uzunluğundaki su borularındaki hemen her günkü su kaybının 900 milyon litreyi bulması üzerine kablosuz algılayıcılarla donanmış olarak döşenen akıllı sistemli yeni borular ile su kaybı günde 600 milyon litreye indirildi.
Akıllı sistemlerin kullanımının küresel olarak ivme kazanmasından en çok karlı çıkanların BT şirketleri olduğu görülüyor. Forester Research kaynaklı bilgilere göre ABD’de 2017 yılında devlet ve kurumların BT ekipmanı için yapacakları harcamalar 800 milyar dolara ulaşacak olup bu miktarın yarısı akıllı sistemler teknolojisine yapılacak yatırımlardan oluşacak.
Bu sistemlerdeki algılayıcılar tarafından toplanan verilerin depolama işinin önemi de büyük bir ivme kazanmış durumda. Bu alanda son zamanlarda 3Par adlı 650 kişinin çalıştığı ve yılda 149 milyon dolar geliri olan veri depolama şirketini satın almak için Dell ve HP arasındaki yarış HP’nin bu şirketi 2.35 milyar dolara satın alması ile sona erdi. HP’nin yaptığı bu kadar yüksek bir yatırımın gerekçesi veri kapasitesinin sadece bu yıl içinde yüzde 50 artacağı varsayımına dayanıyor. IBM ‘in de son yıllarda iş analitik yazılımları için yaptığı milyarlarca dolarlık satın almalar ile geçen yıl 25.5 milyar dolar olan bu tür yazılım pazarının da 2014 yılında 34 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bütün bu gelişmeler akıllı sistemlerin bundan böyle BT dünyasının en önemli bir sektörü olacağını gösteriyor.