Ayak bastıyla enerji
Acaba güneş panelini bisiklet yolu olarak döşesek? Ama, sağlam olsa? Çıt diye kırılmasa? Gündüz emdiği güneşi, gece aydınlatmada kullansak?
Bu sorulara “Tamam” dediler. “SolaRoad” adlı proje yaratıldı. Uygulanmaya başladı. Amsterdam’a trenle 25 dakika uzakta Krommenie’de.
SolaRoad, Hollanda’nın dünyaca ünlü uygulamalı bilimler merkezi TNO’nun ürünü. 1.5 x 2.5 metreye blokların üzerine 1 cm kalınlığında silikon güneş paneli koydular. Üzerine sıkılaştırılmış cam eklediler. Korumak için. Cam dediysek, camın üzerinden giden bisiklet kaymayacak.
Şimdilik orada deneniyor. Tüm ülkede uygulanabilir mi diye bir fikir de var.
Ülkede yol uzunluğu
137 bin 470 kilometre.
Bütün yollara bunun uygulandığını düşünün! Çünkü, böyle bir sistemle metrekare başına yılda 50 kWh elektrik üretilebilecekmiş.
Bir başka soru:
Acaba kalabalıkların yürüdüğü kaldırımlara kauçuk bloklar döşesek? Bunların içine bir mekanizma koysak? Üzerine basıldıkça elektrik üretse? Sonra bu elektriği orada burada şurada kullansak? Haa…. kauçuk blokları, atık kamyon lastiklerinden üretsek bu arada?
Kauçuk kaldırım bloğuna basınca, içine 5 mm göçecek. Basıncı elektriğe bu 5 mm dönüştürecek. Saatte 2.1 watt. Bunu, içindeki pilde saklayabiliriz. Dışarı aktarabiliriz. Aydınlatmada kullanırız.
Eğer blokları, çok fazla kalabalık yerlere koyarsak, elektrik üretimi daha hızlı ve çok olur. Yerel yönetimin, bürokrasi engeli çıkartmaması ve böylesi bir yeşil enerji çözümünü desteklemesi de gerekir.
Kauçuk blokları millet gece de fark etsin diye, bloğun ortasında bir yerde bir ışıma da sağlarız. Oraya basmayı hedef alsınlar diye. Üzerine basınca ışıma daha artar. Sanki blok, “Üzerime bastın, iyi oldu” dermiş gibi.
Londra’da deneniyor…