‘Kullandığın kadar öde’ dönemi geliyor
Klasik yöntemlerden farklı olarak bulut üzerindeki iş uygulamalarının ne gibi avantajlar sağladığını sektörün bizzat kendine sorduk. Gelecek yeni iş modellerinin hizmet seviyelerine bağlı olarak değiştiğini aktaran HP Profesyonel Hizmetler MEMA Bölge Sorumlusu Özgür Kayım, “Kullandığın kadar ödeme modelinde hem küresel üreticilerin, hem yerel bulut hizmet sağlayıcıların hem de yerel işletmelerin yer aldığı bir ekosistemden bahsediyoruz. Bu ekosistem yönetişim, paylaşım ve işletim açısından birbirini besleyecektir” dedi.
Hizmet olarak yazılım, hizmet olarak platform, hizmet olarak altyapı gibi seçenekler bulunduğunun altını çizen Kayım, sadece yazılımı, platformu veya donanımı ya da bunlardan istenenin kombinasyonda kiralanabileceğini aktardı.
Kayım’a göre, yeni nesil iş uygulamalarının en önemli farkı internet tabanlı olmaları. Bu sayede birden fazla müşteriyi ya da işletmeyi aynı yapı üzerinde yönetmeye elverişli olmasına dikkat çeken Kayım, “Önemli konu, teknolojik farklılıklardan çok hizmeti kullanma ve kullandırma modeli. Bunun anlamı da, aşağıdaki donanım ya da yazılımdan bağımsız bir şekilde hizmetin verilebilir olmasıdır” diyerek sözlerini tamamladı.
IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu’nun ifadesine göre, özel, genel ve melez bulut modellerinin ortaya çıkmasıyla başlıca modeller, servis olarak altyapı, servis olarak platform ve servis olarak yazılım iş modelleri öne çıktı. “Bulut servis sağlayıcıları bulut/internet üzerinden altyapı, depolama, platform, hatta masaüstü sağlayarak kullandığın kadar öde modeliyle ücretlendirmektedirler” diyen Uslu, bu tip hizmetlere IBM Cloud, Amazon Web Servisleri, Google App Engine ve Force.com platformlarını örnek gösterdi.
Uslu’ya göre, her bulut uygulamasının çevrimiçi işbirliği, belgeleme ve yürütme işlemlerine bütünleştirme gibi değişik bir iş amaç bulunsa da, bulut üzerinde yapılan işlemlerin çoğunda ortak teknik öznitelikler bulunuyor. Bu öznitelikler kullanıcıların bir grup olduğunu kavraması, kiracı kullanıcının varlıklarının güvence altında tutulması, hizmet ve ürününü her zaman kullanılabilir olması ve gerçek taleple orantılı olarak ölçekleme işlemlerinin ayarlanması gerekliliğinden oluşuyor.
İş uygulamalarının veri merkezlerinde yer almasıyla çok kullanıcılı (multi-tenant) yapıların ortaya çıktığını aktaran KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Direktörü Gökalp Bahçeli, “Çok kullanıcılı yapılar sayesinde bir kurulumdan birçok müşteriye hizmet verilebilmekte ve maliyetler düşmektedir” dedi. Ayrıca Bahçeli, kullandığın kadar öde modelinin de günümüzde yaygınlaştığını fakat raporlama araçlarının biraz daha gelişime ihtiyaç duyduğunu kaydetti.
Uç noktadaki kullanıcılara ait yazılımların kurulması, güncellenmesi, yönetilmesi ve problemlere müdahale edilmesinin zor ve pahalı bir operasyon olduğunu belirten Bahçeli, “Bulut üzerinden kullanılan uygulamaların birim kullanıcı maliyeti bu nedenle çok daha düşüktür. Ayrıca uygulamada yapılması gereken güncelleme, değişiklik gibi işlemler veri merkezinde bir kerede yapılmakta ve kullanıcılara yaygınlaştırma operasyonu ortadan kalkmaktadır” dedi.
Uygulamalara her yerden erişebilmelerinin mümkün olduğunu ifade eden Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Herhangi bir yazılım gereksinimi olmadığı kullanıcı, farklı türde cihazları kullanarak internet yoluyla uygulamaya erişebilir demek olur. Bu da günümüzde popüler olan taşınabilir cihazların aktif olarak kullanılabilmesi anlamına gelir. Dolayısıyla kullanıcılar klasik uygulamalara erişmek için bir çalışma ortamına ihtiyaç duyarken, bu yöntem sayesinde uygulamalara her yerden erişebilmeleri mümkün kılınmış oluyor” dedi.
Güneyli, ‘Kullandığın kadar öde’, ‘SaaS’ gibi yeni iş modelleri ortaya çıktığını aktardı. Bu iş modelleri ile daha esnek ve sonuç odaklı çözümler bulmanın mümkün olduğunu ifade eden Güneyli, “‘Kullandığın kadar’ öde modeli, kapasite olarak değişkenlik göstererek kurumlar için çok avantajlı bir model. SaaS modeliyse kurumun ihtiyacı olan hizmeti doğrudan sağlıyor. Bu hizmetin sağlanmasında kullanılan donanım ve yazılımlar müşteriyi ilgilendirmiyor. Sonuçta müşteri kesintisiz olarak hizmetini alıyor.