Uzayda devrim yaşanıyor
Şu cümlelerin her biri, bir ilki anlatıyor:
Uluslararası Uzay İstasyonu’dan (ISS), ilk kez “boru şeklinde” iki küçük uydu yörüngeye oturtuldu. Bu “borular”, kompozit bir materyalden dünyada 3D baskı tekniğiyle yapıldı, ISS’e yollandı. Ama, ISS’de “boru” şeklinde bir uyduyu uzaya çıkartacak düzenek yoktu. Bu düzenek de dünyada 3D baskıyla yapıldı, ISS’e yollandı. Yapan ve yapıldığı yer: İtalya’da Modena şehrinde Ferrari Markası’nın komşusu, Formula-1 yarış arabalarının önemli yüklenicisi CRP Modena.
Bu paragraftaki kahramanları isimleriyle tanıyalım: Uydu’nun adı Tubesat-POD. Bunu tasarlayanlar: İtalyan şirketi GAUSS (Group of Astrodynamics for the Use of Space Systems) ve California’dan Tetonsys. Boruyu uzaya oturtan düzenek: TubeSats. Bunun yapımında kullanılan malzeme: Windform XT 2.0. Bu, tamamen Formula-1 yarış arabaları için tasarlanmış bir kompozit malzeme. Sonra, üzerine elektronik cihazlar monte edildi.
OSNSAT ve TANCREDO-1 adlı küçük uydular, ISS’ten çıktıktan 83 saat sonra yörüngeye oturdular. 4 gün boyunca Mors Alfabesi’yle FM sinyal verdiler. Uydular, deneme amacıyla atılmıştı. Başardılar, işleri bitince atmosfere girip yandılar.
Böylesi karmaşık işbirlikleri senaryosunun cereyan ettiği coğrafya ise hiç tesadüf değil. Modena (Tenor Luciano Pavarotti’nin “memleketi” ve dünyaca ünlü sirkesinden öte) ile Bologna arasındaki sadece 30 km mesafede Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani, Alfa Romeo üretim tesisleriyle birlikte o bölgede otomotiv sanayii ile ilgili 260 şirketin de bulunduğu bir teknoloji “vadisi.” Efsane marka Ducati de 1926-2012 arasında üretim yaptıktan sonra, 2012’de Lamborghini tarafından satın alındı. Vadinin (2015 verisi) yarattığı ciro 6 milyar euro, 4.6 milyar euro ihracat.
İtalyan know-how’ı uzaya malzeme olarak da çıktı sonuçta. Zaten ISS’de bir de sempatik astronot hanımları vardı, uzayda “ilk” espresso’yu yapan: Samantha Cristoforetti.